Juha Itkonen: Huolimattomia Unelmia

Juha Itkonen, Huolimattomia unelmiaJuha Itkonen: Huolimattomia unelmia, Otava, 2008

”Haarniska, Timo ajatteli. Hän katseli Katjaa, Katja oli nyt osa järkkymätöntä muuria, jonka äidit ja lapset olivat muodostaneet nurmikentän keskelle muumihahmojen eteen. Televisiosta tuttu musiikki särähteli pienistä kaiuttimista, hahmot heiluttelivat raajojaan sen tahdissa.”

Juha Itkonen tarjoilee kaksitoista novellia kaikkea muuta kuin huolimattomasti. Novelleissa liikutaan eri ympäristöissä Suomessa ja maailmalla, mutta niissä kaikissa pohditaan samoja ihmisyyden ja ihmissuhteiden kysymyksiä.

Kirjan kansi on yhtä sympaattinen kuin sisältö. Lyhykäisyydessään novellit tarjoavat pikaruokaa Itkosen ajatuksia mielellään pureskeleville. Vaikka novellien ihmiset ja tapahtumat ovat näennäisen erilaisia, huokuu jokaisesta kaikkia kahtatoista tarinaa yhdistävä henki.

Hyvästä novellista ei oikein voi sanoa, että se loppuu liian aikaisin, sillä sen kuuluukin loppua, kun leikki vielä on hauskaa. Iloinen kirja ei tosin ole. Toivonpilkahduksia saa joistain tarinoista etsiä toden teolla. Mutta sellaista kai elämä toisinaan on.

Kirja sopii Itkosen vanhoille ystäville tietenkin, mutta myös niille, jotka haluavat sukeltaa kiireisestä maailmasta novellien tarjoamiin lyhykäisiin pakopaikkoihin.

Ellit

 

Comments

Teksti:Anne
Avainsanat: Huolimattomia unelmia, Juha Itkonen

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *