Johan Bäckman: Saatana saapuu Helsinkiin

Johan Bäckman, Saatana saapuu HelsinkiinKahden miehen sota

Jon Hellevig ja Johan Bäckman löysivät toisensa taistelussa Venäjän-vastaista salaliittoa vastaan.

Moskovassa ja Pietarissa pitkään työskennellyt lakimies Jon Hellevig on käynyt viime syksystä lähtien hurmoshenkistä yhden miehen sotaa presidentti Vladimir Putinin maineen puhdistamiseksi. Hän on järjestänyt seminaareja ja pitänyt kiivaita palopuheita suomalaisen median kielteistä Venäjä-kuvaa vastaan. Nyt Hellevig on saanut tuekseen valtiotieteen tohtori Johan Bäckmanin, erikoisessa maineessa olevan nuoren polven Venäjä-tutkijan, joka pyörittää omaa nimeään kantavaa instituuttia ja julkaisee Pietarissa ilmestyvää Ulkopolitiikka-lehteä. Instituutin ja lehden rahoituslähteistä on esitetty monenlaisia arvailuja.

Bäckman uusin kirja Saatana saapuu Helsinkiin ruotii räväkästi suomalaisten suhtautumista toimittaja Anna Politkovskajan viime syksyiseen murhaan. Kirjan on kustantanut Hellevigin omistama yhtiö Russia Advisory Group ja se aiotaan julkaista myös Venäjällä. Bäckman hyökkää raivokkaasti kansanedustaja Heidi Hautalan (vihr) kimppuun. Hänen mielestään Hautala käytti Politkovskajan murhaa häikäilemättömästi hyväkseen edistääkseen omaa vaalikampanjaansa. Kunniansa saavat kuulla myös Amnesty International sekä kirjailijajärjestö Pen, etenkin sen puheenjohtaja Jukka Mallinen.

Bäckman kuvaa Politkovskajan korruptoituneeksi ja keskinkertaiseksi toimittajaksi, venäläisvastaiseksi rasistiksi, joka saavutti lännessä suurta suosiota mustamaalaamalla presidentti Putinia. Vääristyneestä Venäjä-kuvasta saa täyslaidallisen myös suomalainen media, ennen kaikkea Helsingin Sanomat. Bäckman itse suhtautuu Putiniin kritiikittömästi ihaillen.

Bäckman sanoo valinneensa tarkoituksella provosoivan tyylilajin, koska Politkovskaja käytti samanlaisia tehokeinoja kirjoituksissaan. Hän päivittelee suomalaisten voimakasta reaktiota murhaan. Hän epäilee, että kynttilämielenosoituksissa oli kysymys ”tyypillisestä suomalaisesta russofobisesta massapsykoosista, jossa oli vakavia kollektiivien mielenhäiriön piirteitä”. Taustalla saattoi olla myös ”vahingoniloa sekä sadistista kostomielialaa, jonka tarkoituksena on nöyryyttää Venäjää”.

Jon Hellevigin ajatus liitää vähintään yhtä korkealla isovenäläisissä sfääreissä. Hautalan ja Helsingin Sanomien johtama salaliitto tuo hänen mieleensä yritykset kiistää juutalaisten kansanmurha natsi-Saksassa. 

Teksti: Teppo Tiilikainen/ SK

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Johan Bäckman, Saatana saapuu Helsinkiin

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *