Joanne Harris: Herrasmiehiä ja huijareita

Joanne Harris, Herrasmiehiä ja huijareitaJoanne Harris on englantilais-ranskalainen kirjailija, joka teki kansainvälisen läpimurtonsa elokuvaksikin päätyneellä kirjallaan Pieni Suklaapuoti. Harris elää aviomiehensä ja pienen tyttärensä kanssa Yorkshiressä vapaana kirjailijana. Hänen työhistoriaansa kuuluu myös 12 vuoden kokemus ranskankielen opettajan työstä.

Lieneekö menneisyys toiminut tuoreimman kirjan innoittajana, sillä Harrisin jännäri Herrasmiehiä ja huijareita sijoittuu koulumaailmaan. Kirja marssittaa lukijan eteen kavalkadin St. Oswaldin hienostokoulun opettajainhuoneen pukuherroja, niuhoja ja tweedtakkeja sekä vähintään yhtä mielenkiintoisia oppilaita.

Vangitseva jännitystarina avaa koulun tapahtumia nykyhetkessä ja kolmetoista vuotta aiemmin. Keskeisiksi henkilöksi nousevat koulun portinvartijan hyljeksitty lapsi sekä vanha latinanopettaja Roy Straitley. Suljettu kouluympäristö toimii jännitysnäytelmän tapahtumapaikkana oivallisesti – koulun muurit pääsy kielletty –kyltteineen muodostavat oman maailmansa, jonka sisällä tapahtumat tiivistyvät.

Herrasmiehiä ja huijareita

Pienen portinvartijan pojan silmin St. Oswald on yhtä aikaa houkutteleva ja pelottava, ja sen oppilaat etuoikeutettuja ja ihailtavia, mutta samalla kateellisuutta herättäviä ja vihattavia hahmoja. Pojan oma opinahjo, läheinen ”prolekoulu” Sunnybank Park, taas herättää oswaldilaisissa halveksuntaa. St. Oswald houkuttelee poikaa magneetin lailla ja pikkuhiljaa hän rohkaistuu koulun muurien sisäpuolelle ja soluttautuu oppilaiden joukkoon keksimällään Julian Pinchbeckin nimellä. Julian kulkee alueella pihistetyssä uniformussa ja portinvartijaisältään kähveltämiensä avainten turvin. Tuona aikana tapahtuu kuitenkin jotain, joka jättää Julianiin niin syvät jäljet, että hän ei pääse St Oswaldista irti vielä aikuisenakaan. 13 vuotta myöhemmin Julian palaa kouluun kostamaan, nyt opettajan roolissa, tekaistun henkilöllisyyden ja ansioluettelon turvin.

Omaa tarinaansa kertoo myös Quasimodoksi haukuttu klassisten kielten opettaja Roy Straitley, joka tavoittelee sadatta lukukauttaan koulun palveluksessa. Hän vaistoaa koulun ilmapiirin muuttuneen uusien opettajien astuttua työhönsä syyslukukauden alettua. St. Oswald joutuu sekasorron valtaan, paikalliseen lehteen syötetään juttuja koulusta, oudot sähköpostit sinkoilevat opettajien välillä ja tietojärjestelmässä jyllää virus. Salaperäinen ”myyrä” tekee työtään koulun tuhoamiseksi. Kostonhuumassaan hän ei kaihda mitään, ei edes murhaamista. Tapahtumat kärjistyvät äärimmilleen St. Oswaldin vuosittaisessa kokkoillassa. Harris pudottelee pieniä vihjeitä konnan henkilöllisyydestä ja tarina avautuu hiljalleen, kun kerronta kulkee menneisyyden ja nykyhetken välillä kahden eri kertojan vuorotellessa. Loppuratkaisu yllättää silti perinpohjaisesti.

Harris on yhtälailla lukijoidensa kuin kriitikoidenkin arvostama kirjailija. Pieni suklaapuoti voitti mm. Britannian arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon, Whitbread Awardin v.1999. Muita Harrisin kirjoja ovat Sarkaa ja samettia, Kesäviiniä ja Suolaista ja makeaa. Pieni Suklaapuoti on ollut menestys myös Lasse Hallströmin ohjaamana elokuvana. Harrisin suosittujen kirjojen tunnusmerkkejä ovat kepeä kirjoitustyyli ja aistillinen elämän nautintojen kuvaus. Harrisin kirjoja on julkaistu yli 40 maassa.

Mia Ratilainen

 

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Herrasmiehiä ja huijareita, Joanne Harris

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *