Jo Nesbø: Panssarisydän

JO Nesbo, PanssarisydänJo Nesbø: Panssarisydän, Johnny Kniga, 2010

”Mutta mikään luoti ei voinut tavoittaa häntä enää, hän oli vapaa, matkalla sinne mihin hän oli aina aikonutkin mennä, sinne missä hänen kuului olla. Samaan paikkaan mihin hänen rakkaansa matka oli päättynyt, samaa reittiä. Siteet oli irrotettu, ja jos hän olisi kyennyt liikuttamaan käsiään ja jalkojaan, hän olisi vain noussut seisomaan moottorikelkan selässä, vääntänyt kaasua ja ollut perillä vielä nopeammin. Hän riemuitsi aloittaessaan lentonsa kohti tähtitaivasta.”

Panssarisydän on norjalaisen dekkarimestari Jo Nesbøn viimeisin Oslon poliisin väkivaltaosastolla työskentelevästä Harry Holesta kertova teos. Hole on paennut mielensä mustia kolkkia hongkongilaisiin oopiumluoliin, eikä ole aikeissa palata kotimaahansa. Kahteen nuoreen naiseen kohdistuneet raa’at henkirikokset sekä perhesyyt saavat kyynisen poliisinhaamun astumaan koneeseen ja lopulta takaisin Norjan poliisin leipiin. Nesbø kuvaa taidokkaasti elämän riipimän Holen taistelua armotonta murhaajaa sekä omia haamujaan vastaan. Kirja kuljettaa Hongkongin petollisilta kujilta Oslon synkkien tapahtumien kautta aina levottomaan Afrikkaan päästämättä otteestaan edes hetkeksi. Nesbø maalaa yhä uusia tilanteita täynnä tunteita, tunteettomuutta, jännitystä, inhoa, kauhua ja helpotusta: loistavan dekkarin tyyliin karmaisevasti ihmisen julmuutta kaihtamatta ja ajoittain kuivaa huumoria viljellen.

Jo Nesbøtä ei turhaan kehuta Norjan parhaaksi dekkarikirjailijaksi. Panssarisydämen juoni on hurmaavan kiemurainen: juuri kun luulet tietäväsi ratkaisun, Nesbø avaa eteesi aivan erilaisen kuvan. Mainioiden juonenkäänteiden ohessa kirjailija onnistuu porautumaan ihailtavan monen henkilön persoonaan pintaa huomattavasti syvemmälle. Luurankoja paljastuu yhden jos toisenkin henkilön kaapista. Osa luurangoista johtaa tuhoon ja osaa pelastaa – jopa toisen hengen.

Panssarisydän on paikoin kerrassaan karmiva, joten heikkohermoisemman on suositeltavaa lukea sitä muualla kuin hämärällä kesämökillä keskellä erämaata.

Sopii dekkarin ystävälle, joka odottaa kirjalta muutakin kuin pelkkää räiskintää ja juoksentelua rikospaikalta toiselle. Kutkuttavien juonenkäänteiden uteliaalle ahmijalle, joka ei voi jättää hyvää kirjaa käsistään. Varoituksen sana tosin – kirja vie mukanaan niin, että ajantaju unohtuu ja tiiliskivi on vaikea laskea kädestään.

Ellit

 

Comments

Teksti:Anne
Avainsanat: Jo Nesbø, Panssarisydän

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *