Jens Lapiduksen tumma Tukholma

Ruotsalaisdekkaristi Jens Lapidus oli yksi kirjamessujen vetonauloista. Kuuma nimi kertoi uusimmasta kirjastaan Luksuselämää (Like). Kävin kuuntelemassa.

 

Lapidus on tunnettu Stockholm noir -trilogiastaan. Rahalla saa aloitti sarjan, Siisti kosto oli itsenäinen jatko-osa. Nyt on käännetty myös kolmonen, Luksuselämää. Yksinomaan Ruotsissa kirjoja on myyty yli miljoona.

– Kaikki kirjailijat rakastavat sitä, että on heillä lukijoita, Lapidus myöntää. Hän vaikuttaa itsevarmalta. Kasvot pysyvät valokuvatessakin vakavina.

Lapidus ei ole täysipäiväinen kirjailija, vaan työskentelee asianajajana. Usein hän ammentaa kirjoihinsa aineksia tosielämästä. Kaikki yksityiskohdat eivät silti ole todenperäisiä. Esimerkiksi se, kun kokaiinin salakuljettajat peittävät aineet ripottelemalla niiden päälle koiperhosten karkottamiseen käytettävää pulveria.

– Keksin sen. Se ei toimi, joten älkää kokeilko!

Lapidus haluaa rikkoa tyypillisen dekkarikaavan, jossa juoni rakentuu rikoksen ja sen selvittelyn varaan. Lukija seuraa tarinaa useimmiten rikosta ratkovan poliisin näkökulmasta. Lapidus taas keskittyy rikollisiin, heidän mielenmaisemaansa.

– Tavoitteeni on siirtää lukija rikollisen pään sisään. Jos kykenen sen tekemään, olen onnistunut, Lapidus sanoo. Silloin lukija voi jopa samaistua rikoksen tekijään.

Lapidus kertoo näkevänsä työssään paljon vankilaan menijöitä, mutta rahat katoavat. Valkokaulusrikollisuus on Ruotsissa todellinen riesa, ja Ruotsi Lapiduksen mielestä yhä luokkayhteiskunta. Hänen dekkarinsa sijoittuvat yhteiskunnan yläosiin.

– Kävin rikoskirjallisuuden luovan kirjoittamisen kurssin. Siellä sanottiin: pistä juoni menemään ylöspäin, yhteiskunnan ylärakenteisiin. Se on jännittävää ja kiinnostavaa.

Kirjojen nimissä Lapidus leikittelee yläluokan klangilla.

– Kaikki kirjani nimet ovat ironisia. Ne ovat kuin vääristyneitä unelmia, jotka eivät tuo onnea.

Nyt trilogia on valmis, mutta kirjailija ei tiedä, mitä tehdä seuraavaksi.

– Rakastan kaikkia roolihahmojani. He ovat minulle kuin läheisiä ystäviä, ja he ovat olleet seitsemän vuotta pääni sisällä. Tuntuu haikealta kun joudun jättämään heidät.
 

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: dekkari, jännäri, kirjamessut, Lapidus Jens, Like, ruotsi, tapahtumat, yhteiskuntakritiikki

Kommentit

Itse sain vasta ensimmäisen Lapidukseni luettua. Diggailin kovasti enkä malta odottaa pääseväni seuraavan kimppuun!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *