Jarkko Sipilä: Mitään salaamatta

Jarkko Sipilä, Mitään salaamattaAlkukesän puhutuimpia kirjauutuuksia on Jarkko Sipilän dekkari Mitään salaamatta. Hyytävän tiivistunnelmainen ja todentuntuinen kirja sopii loistavasti viilentämään helteistä päivää. Mitään salaamatta pureutuu ajankohtaisiin todistajansuojelun ongelmiin, ja valottaa mitä tapahtuu, kun rivikansalainen joutuu silminnäkijäksi ammattirikollisten juttuun. Tavallinen nainen näkee tavallisena päivänä tavallisella kotimatkallaan jotain mitä ei olisi kannattanut nähdä.

Sipilä on ajankohtainen toisestakin syystä, sillä kirjojen keskeisin hahmo rikoskomisario Kari Takamäki ryhmineen päätyy syksyllä myös televisioon MTV3:n Rikospoliisi ei laula -sarjassa. Nyt on siis loistava tilaisuus tutustua hahmojen edesottamuksiin jo ennen sarjan alkua!

Realistista ja aidontuntuista kerrontaa

Sipilä on aikaisemmin julkaissut kuusi rikosromaania ja yhden novellikokoelman sekä käsikirjoittanut kuunnelmia ja televisiosarjoja. Dekkareita on kehuttu asiantuntevasta ja realistisesta rikostutkinnan sekä suomalaisen arjen kuvauksesta. Sipilällä onkin aiheisiinsa todellista tuntumaa, sillä hän on toiminut vuodesta 1991 rikostoimittajana lehdissä ja televisiossa. Sipilälle on myös myönnetty toimittajantyöstään poliisin ansioristi poliisin ja joukkoviestimien yhteistyön kehittämisestä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun mitali myönnettiin rikos- ja oikeusasioita seuraavalle toimittajalle.

Dekkaristina Sipilälle ei riitä pelkkä juonen kuljettaminen, vaan kirjoissa on oltava teema. Ensimmäisessä Takamäki-dekkarissa (Kosketuslaukaus) se oli poliittinen murha, ja sen jälkeen käsittelyssä ovat olleet puhelinkuuntelun (Tappokäsky) ja poliisin peitetoiminnan (Likainen kaupunki) ongelmat, terrorismi (Todennäköisin syin) sekä poliisin sisäiset valtataistelut (Karu keikka).

Mitään salaamatta -kirjan aihevalintaa Sipilä kuvailee näin: ”Kun kesällä 2005 mietin uuden kirjan teemaa, todistajansuojelu tuntui kiinnostavalta. Se on ilmiö, joka on tulossa Suomeen. Aiheen valintaan vaikutti myös eräs MTV:n rikostoimittajana seuraamani oikeusjuttu, jossa pelkäävä todistaja kertoi asioista Helsingin oikeustalon kalsassa turvasalissa tummennetun lasin takaa.” Kun lähtökohta on selvillä, on seuraava vaihe juonen rakentaminen. Mitään salaamatta -kirjan tapahtumat saavat alkunsa siitä, kun Helsingin Alppilassa löydetään huumekauppias asuntonsa eteen ammuttuna. Tappaja saadaan kiinni, mutta Takamäen murharyhmä on varma, että taustalta löytyy jotakin muuta. Kenen käskystä nuori mies sai luodin otsaansa? Tappaja ei puhu, mutta naapurissa asuva 12-vuotiaan tytön äiti Mari Lehtonen lukee murhasta lehden pikku-uutisesta, ja kuljettajan kuva on piirtynyt hänen muistiinsa. Ystävien neuvoja vastaan Lehtonen päättää todistaa oikeudessa. Rikospoliisin murharyhmä on tyytyväinen, mutta todistajan osalta tilanne ei osoittaudu niin hyväksi. Kumpaa laki lopulta suojelee enemmän, rikollista vai todistajaa?

Komisario Takamäki syksyllä televisioon

Sipilän kerronta ja Takamäen karun tavallinen suomalaisen keski-ikäisen miehen hahmo ovat saaneet niin suuren suosion, että rikoskomisario ryhmineen viedään syksyllä myös televisioon. ”MTV3:lla esitettävä Rikospoliisi ei laula -sarja kuvattiin viime syksynä, joten kaikki kahdeksan jaksoa ovat jo valmiina. Olen nähnyt ne ja tyytyväisenä voi todeta, että ohjaaja Jarmo Lampela ja näyttelijät ovat tavoittaneet kirjojen hengen loistavasti. Tv-sarjan ja kirjojen maailmalla ei ole juurikaan eroa, vaikka kirjat ovat tietysti kirjailijan käsialaa ja tv-sarjassa kyse on usean kymmenen ihmisen yhteistyöstä. Toisena käsikirjoittajana tv-sarjassa oli Jouni Mölsä.” Komisario Takamäkeä esittää Juha Kukkonen, rikosylikonstaapeli Anna Joutsamoa Meri Nenonen ja ataripoliisi Suhosta Ville Tiihonen.

Mia Ratilainen

 

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Jarkko Sipilä, Mitään salaamatta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *