Jari Tervo: Myyrä

Suomettuneisuuden kulisseissa

Heti aluksi: Myyrä on Jari Tervon tähänastisen tuotannon pääteos ja loistava lähihistoriallinen romaani. Karhun kommunistisuvun kautta Tervo soluttautuu Kekkosen ajan politiikan kulisseihin. Minäkertoja Jura Karhu saa merkittävän suojelupoliisillisen työn, joka kohdistuu tasavallan presidenttiin, jonka nimi on yksinkertaisesti Presidentti. Näin Tervo kietoo romaaninsa osaksi vakoilujuonen ja tuo siihen hienoista dekkarimaista lisäimua, jotka kuitenkin jäävät pieniksi kirjailijan poliittisen pössytyksen päästyä valloilleen. Sillä se on menoa se.

Vaikka Myyrän keskiössä on suomettumisen aika (lieve)ilmiöineen, tavan takaa parrasvaloihin työntyy Presidentti, jonka persoona on julkisuudessa noussut romaanin aiheeksi. Hahmon esikuva lienee ollut sen verran vahva persoona, ettei edes Jari Tervo ole kyennyt häntä hillitsemään.
Tervon tutut keinot, kuten monivalotustekniikka, henkilöiden polkujen yllätykselliset risteymät, sujuva kerronta ja vuoropuheluissa tiukasti paikalleen osuva huumori, toimivat yhteen loistavasti.

Osa henkilöistä esiintyy »oikeilla» nimillään ja osa tapahtumista on peräisin joko Suomen historiasta tai Kekkos-juorustoista, mutta Tervo kehittää tapahtumia estoitta haluamaansa suuntaan. Mielenkiintoisen sivuhenkilön hän loihtii esimerkiksi Presidentin ja Suomen Venäjän-suurlähettilään rouvan (ei nimeltään Hallama) yhteisestä pojasta.

Karo Hämäläinen/SK 

 

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Jari Tervo, Myyrä

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *