Janne Ora: Tähtien suojatti

janne oraVielä 1960-luvulla Suomessa tarvottiin lääketieteen katvealueilla: voimassa olleen lain mukaan lääkintöhallituksella oli valta määrätä sterilisoitavaksi ”mielisairas tai vajaamielinen” ihminen. Vallitsevan aatteen, eugeniikan mukaan yhteiskunta piti suojata huonolta perimältä. Ei kyseenalaistettu sitä, kuka oli normien mukainen tai kuka niiden soveltamisesta sai päättää.

Janne Ora tuo herkät lisääntymisbiologiset, geenitutkimukseen, juridiikkaan ja etiikkaan kietoutuvat kysymykset tähän päivään. Oran ansio on tiivistää jättimäinen ja ristiriitainen aihe ymmärrettävän fiktiivisen tarinan muotoon.

TÄHTIEN suojatti -romaanin (Tammi, 2011) päähenkilöiden Jukan ja Iiriksen elämä muuttuu ultraäänikuvan paljastaessa, että heidän hartaasti odottamallaan lapsella on yksi kromosomi liikaa. Alkuasetelma Iiriksestä ”järkevänä” tiedenaisena ja Jukasta tunnetta edustavana ihmisoikeusaktivistina kääntyy tuokiossa päälaelleen: Iiris toimii intuitiolla, Jukka sitä vastoin etsii vastauksia hankkimalla vimmaisesti tietoa.

Jukka on romaanin minäkertoja ja moraalis-eettisen pohdinnan ääni. Hän ei hyväksy rotuhygieniaa, mutta ”olisi väärin pakottaa itsensä hyväksymään tapahtunut”. Jukan äänellä Ora myös kyseenalaistaa silottelevaa suhtautumista vammaisten lasten vanhemmuuteen.

Jukan työ ihmisoikeusjärjestössä juoksee sivutarinana, ja sivutarinaksi se myös kuihtuu. Niin ikään Iiris ja muut henkilöt kuten Iiriksen rotuoppeihin perehtynyt isoisä jäävät etäisiksi. Romaani on Jukan, miehen ja isän puheenvuoro.

VASTAUSTEN sijasta Ora haastaa lukijan pohtimaan. Mikä oikeus naisella oli ja on omaan kehoonsa? Kuka on ”normaali” ja kuka saa sen määrittää? Mitä itse tekisin, jos saisin tietää, ettei lapseni ole terve?

Modernin, järkiperäisen ihmisen ehkä tuskallisin ongelma kulkee läpi teoksen: on päätettävä, vaikka ei tiedä.

”Tärkeimmät ratkaisumme joudumme tekemään pimeässä”.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: arvio, etiikka, historia, kirjat, moraali, romaani, sielu & ruumis, Tammi

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *