Isoisän opetukset


Sixten Korkman on tv:n tunnetuimpia ja ehkä ruudun paras talouskasvo. Korkman, nyt Aalto-yliopiston professori, selittää maailman- ja kansantalouden kiemuroita selkeästi ja kärsivällisesti. Taviskin saa tolkkua ja hieman lohtua siitä, että pahimmat katastrofiennustelijat eivät välttämättä ole oikeassa. 

 

Korkman on myös kirjoittanut ajattelustaan kirjan Talous ja utopia (Docendo 2012). Sillä on hänen mukaansa selvä tehtävä:

”Varttunein lapsenlapseni Elsa on pian lukiolainen. Hän kiinnostunut yhteiskunnasta ja sitä parantavasta politiikasta. Kansantalous ja talouspolitiikka näyttävät silti kuuluvan kategoriaan EVVK (ei voisi vähemmän kiinnostaa). Tämä on valitettavaa, sillä taloudelliset kysymykset ovat keskeisiä yhteiskunnan ongelmien ymmärtämisessä. Isoisänä ja ekonomistina olen katsonut aiheelliseksi koota yksiin kansiin näkemykseni kansantaloudesta sekä talouspolitiikan ongelmista ja keinoista.”

Korkmanin kirja on ihailtavan selkeää tekstiä ja ulottuvuuksiltaan laaja; silti vain 278 sivua. Yksi kirjan teeseistä on se, että viisasta politiikkaa ja sääntelyä tarvitaan. Korkman on kaukana yltiöliberalisteista ja niistä, jotka kuvittelevat maailman selviävän pelkän yövartijavaltion turvin. 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Aalto-yliopisto, liberalismi, Sixten Korkman, talous, Talous ja utopia, talouspolitiikka

Kommentit

Olet käsitellyt Sixten Korkmanin kirjan lyhyesti mutta osuvasti. Juuri kuvaamasilainen kirja on: helpohko lukea (varsinkin alku) ja järkevä. Ei katastrofitunnelmaa, mikä keventää lukijan lukutyötä. Hätäilemätön realismi on paras tapa lähestyä todella vaikeaa ongelmaa.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *