Ian Kershawin Hitler on pakko lukea

HitlerPelottavan kiehtova kuvaus natsi-Saksan diktaattorista, vallan logiikasta ja äärimmäisen pahuuden olemuksesta.

Adolf Hitler (1889-1945) oli taiteilijahaaveissaan nuorukaisena pettynyt, sivistymätön itseoppinut, jolla ei ollut kokemusta valtionhallinnosta. Silti hän alisti hallintaansa Saksan poliittisen eliitin ja ohjasi kaksitoistavuotisen valtakautensa aikana maan katastrofaaliseen uhkapeliin, jonka tavoitteena oli koko Euroopan alistaminen ja ytimenä järkyttävä, ennen näkemätön kansanmurhasuunnitelma.

Kuinka Adolf Hitler oli mahdollinen?

Adolf Hitler oli taitava demagogi, joka käytti hyväkseen vastustajiensa heikkouksia, mutta henkilönä hän oli hämmästyttävän ontto. Henkilökohtaisen elämänsä Hitler piti tarkoin salassa, ja hänen koko olemuksensa tuntuu sisältyvän Führerin rooliin, jota hän esitti täydellisesti. Führerin valta juontui vain osin Hitleristä itsestään: sitäkin enemmän se oli saksalaisen yhteiskunnan tuotosta.

Ian Kershaw’n suurteos on loputtoman kiehtova kertomus miehestä, joka sinetöi miljoonien ihmisten kohtalon ja jonka nimi on jäänyt historiaan symboloimaan äärimmäistä pahuutta.

Sir Ian Kershaw (s. 1943) on brittiläinen historioitsija, joka on aiheensa arvostetuimpia asiantuntijoita maailmassa. Hän on toiminut Sheffieldin yliopiston professorina ja saanut työstään lukuisia tunnustuksia ja palkintoja.

Osta tämä kirja Suuresta Kuusta.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: diktaattorit, Eurooppa, Hitler, natsit, poliittinen eliitti, professorit, Saksa, uhkapelit, valtionhallinto, yliopistot

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *