Hyviä muusia on vaikea löytää

La MuseWikipedia tietää kertoa muusista seuraavaa:  Muusat eli runottaret olivat kreikkalaisessa mytologiassa runottaria, taiteiden ja tieteiden haltiattaria. Muusat olivat nymfejä, jotka elivät Helikonvuoren ja Pierian virroissa. Hesiodoksen Jumalten synnyn mukaan he olivat Zeuksen, ylijumalan, ja Mnemosynen, muistin jumalattaren, tyttäriä. Heidän johtajanaan toimi itse Apollon, Apollon Musagetes. Muusa on nykyään taiteellisen inspiraation symbolihahmo.

Muusien merkitys on kadonnut. Siinä missä 1800-luvun romanttisen aikakauden runoilijalla täytyi olla joko ylistystä tai epätoivoa aiheuttava muusa, niin tänä päivänä harva hehkuttaa muusiaan. Haluaisin nähdä toimittajan ilmeen, jos runoilija kiikuttaisi muusansa haastatteluun ja tokaisisi, että tämä tässä on nyt muusani ja hänestä inspiraationi lähtee. Hän saisi todennäköisesti moitteet naisen esineellistämisestä.

Toinen totuus löytyy vielä. Tämän päivän nainen ei halua olla palvottava kohde ja naiskirjailija halunnee vielä vähemmän palvoa miestä. Näinä kyynisinä aikoina ei hurmattaisi ketään sanomalla, että kirjoitan sinusta runoja.

Vastauksena todennäköisesti pyydettäisiin listaus julkaisemistasi kirjoista ja muutama lehtijuttukin vielä vakuudeksi. Lisäksi tivattaisiin akateemista koulutusta, raitis, urheilullinen ja savutonkin pitäisi olla. Ehkä sitten muusaehdokas saattaisi suostua muusaksi. Jos. Tipahtaisi siinä Charles Baudelairelta jo absinttilasi kädestä.

Itse kun olen vanhojen aikojen romantikko pohjimmiltani, tituuleerasin kerran yhtä lempeni kohdetta muusakseni ja hän tokaisi, että ei hän halua olla kenenkään muusa. Olin pettynyt, luonnollisesti. No, ehkä palvonnan kohde oli vain väärä, mutta mitä todennäkäisemmin minä olin väärä moista ehdottelemaan.

Millainen on hyvä muusa? Hyvä muusa syöttää jumalaisesta krapulasta kärsivälle runoilijalleen tarvittaessa lusikalla velliä ja jaksaa ymmärtää luomisen tuskissa riutuvaa runoilijaansa, jota ympäröivä maailma ei tietenkään ymmärrä. Mutta hyvän muusan tehtäviin kuuluu myös tuottaa runoilijalle epätoivoa. Mikä tuottaakaan parempaa runoutta, kun raaistava ja molemmille osapuolille sopimaton rakkaussuhde. Vai kuinka monta onnea tihkuvaa iskelmälauluakaan olette kuulleet?

Jossain tv:n viihdeohjelmassa seikkaili ammattimuusa. Sellaisille olisi todellakin tarvetta. Varsinkin kun tuo tv:n ammattimuusa oli kuulemma ollut Tommy Tabermannilla. Hyväksi testattu.

Hyviä muusia kun on vaikea löytää.

Comments

Teksti:Esa Pesonen
Avainsanat: Charles Baudelaire, Muusa, muusat, runoilijat, Tommy Taberman

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *