Hyvät miehet ja herrat! Rosa Meriläinen puhuu nyt teille

Olutravintola Kaislassa on arki-iltana paljon miehiä. Sehän sopii, kun on määrä julkistaa Rosa Meriläisen uutuuskirja HYVÄT MIEHET JA HERRAT! (Teos). Se sisältää miehille suunnattuja puheita erilaisiin tärkeisiin tilanteisiin, kuten eduskunnan suulliselle kyselytunnille, poikaluokan kevätjuhliin tai Lutkamarssille.

– Hyvät miehet ja herrat! Olette kokoontuneet tänne juomaan itsenne humalaan. Miksikö? Koska teidät on siihen luotu, Meriläinen otti illan haltuun maljapuheella.

Ei lukenut paperista, tuijottanut kalvosettiä seinällä tai takellellut vaikka taisi vähän jännittääkin.

Sitä ei tarvitse edes kysyä: puhekirja on syntynyt Meriläisen rakkaudesta miehiä ja puheenpitämisen taitolajia kohtaan. Puheet ovat rohkeita ja ronskeja (teksteissä vilahtavat usein esim. miehiset sukukalleudet), mutta ne on tehty lämmöllä ja huumorilla. Mukana on emansipatorisia elementtejä: Meriläinen kirjoittaa haluavansa katkaista miesvihan ketjun, hehkuttaa isyyttä ja kehottaa miehiä vapautumaan ulkonäköpaineista.

Pekka Haavisto kiitteli Meriläistä (ysiluokkalaisten) poikien rohkaisemisesta, kirjailija Jarkko Tontti luki teemaan sopivia runoja.

– Olen fasinoitunut tästä suomalaiseen kirjallisuuteen tulleesta uudesta genrestä, Tontti sanoi.

Minä myös. Hyvät miehet ja herrat! on kiva lisä syyskirjoihin. Harvoin saa lukea oodeja miessukupuolelle. Puheenpito taas on hieno laji, mutta meillä pullamössösukupolvella se ei taida aina olla hallussa. Ei vaikka elämä vilisee tilanteita, joissa joutuu yrittämään nasevan puheen pitämistä.

Meriläisen kirjasta löytää hyviä nyrkkisääntöjä. Esimerkiksi: älä vähättele itseäsi, ole aito ja ota katsekontaktia, älä jännitä! Parhaissa puheissa on vain yksi väite. Kuten vaikka se, että miehen kehon viisaus perustuu pitkälti sen kykyyn polttaa ja sietää alkoholia.

Ai niin – hauskakin saa olla.

– Hyvät miehet ja herrat! Keskittykää olennaiseen: tulkaa humalaan ja virtsatkaa. Siihen teidät on luotu!

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: ihmiset & ilmiöt, kirjajulkkarit, kirjauutisia, miehet, puheet, sielu & ruumis, syksy, Teos

Kommentit

moikka rosa.en olelukenut yhtään kirjoitamaasi kirjaa,mutta herskyvän naurusi tunnistan.jos et pane pahaksi,niin laita yksi kirja ,allekirjoittaneelle nimmarilla.jos saan luettua sen ,nin olen myyty.olen nääs työkyvyttömyyseläkkeellä,ei rahat riitä kaikken hyvään ja antoisaan sielun hoitamiseen.ja järjen kulkemiseen.jos olet ystäväni,niin teet sen mitä pyydän.syksyistä olomuotoa ja herskyviä nauruja.ps.ihan kiva juttu.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *