Hiljaisten manifesti

Hijaiset kansi
”Ujoudesta pitäisi päästä eroon” sanoi opettaja koulussa.

Nyt kysyn, kun en silloin uskaltanut: miksi muka pitäisi?

Avasin eilen illalla ennen nukkumaanmenoa kirjan, joka on voimauttava kokemus kaikille heille, jotka ovat suuren osan elämästään kokeneet olevansa vääränlaisia ja korjauksen tarpeessa. Minun piti lukea aluksi vain johdanto Susan Cainin kirjasta Hiljaiset -introverttien manifesti (Avain 2012), mutta äkkiä huomasin lukeneeni montakymmentä sivua ja tiesin, että aamulla on edessä vaikea herätys. Mutta olen aina ollut sitä mieltä, että mielenkiintoisen kirjan takia voi kestää pienen väsymyksen.

Tutkimusten mukaan ainakin kolmasosa ihmisistä on introvertteja – persoonallisuuksia, joita voi kuvata esimerkiksi hiljaisiksi, ujoiksi, harkitseviksi, varovaisiksi ja mietiskeleviksi. Nykymaailmassa suositaan kuitenkin suulautta, seurallisuutta ja henkilökohtaista supertähteyttä.

Rakastan yksinäisiä hetkiä ja väsyn, jos olen liikaa ihmisten seurassa. Avokonttori olisi painajainen, ihanista työkavereista huolimatta. Olen kilpikonna, joka raahaa suojakilpeään mukanaan, ja nyt tiedän, että minun kuuluukin olla sellainen.

Onneksi olen syntynyt Suomeen, introverttien luvattuun maahan, enkä esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jossa ujous kai luokitellaan mielenterveyden häiriöksi. Kaikesta huolimatta amerikkalainen kielikurssiperheeni pitää minuun edelleen yhteyttä. Kaiketi siksi, etteivät he ole saaneet minusta tarpeeksi irti 13 vuodessa. 

Kirjoitin aiheesta juuri juttua, johon keräsin nuorten lukijoiden kokemuksia. Tuntui niin tutulta ja surulliseltakin lukea, miten eräänkin tytön äidille oli sanottu sukujuhlissa: onkohan tyttäresi jotenkin vajaa, kun hän vain hymyilee eikä juuri puhu?

Kuitenkin introvertti voi olla sosiaalisesti erittäin taitava, hyvä kuuntelemaan ja havainnoimaan ihmisiä – ja hyväksyvä koti ja koulu voivat edesauttaa tätä. Onneksi äitini oli tarpeeksi viisas sanoakseen: miksi kaikkien pitäisi olla koko ajan suunapäänä?

Introverttejakin tarvitaan. Ilman heitä maailmasta puuttuisi muun muassa:

  • Suhteellisuusteoria
  • Painovoimateoria
  • Peter Pan
  • Jaska Jokunen
  • E.T ja Schindlerin lista
  • Orwellin romaanit Vuonna 1984 ja Eläinten vallankumous
  • Proustin romaanisarja Kadonnutta aikaa etsimässä
  • Harry Potter

Miksi opettaja ei kertonut tätä?

[embed http://lukeminen.fi/kirjat/hiljaiset-ujouden-manifesti]

Comments

Teksti:Heidi Ylitalo
Avainsanat: Avain, Hiljaiset -introverttien manifesti, Susan Cain, ujous

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *