Hiljaisen huoneen ääniä

Ripustautumalla yhteen oksaan ei saada aikaiseksi riippukeinua eikä lepopaikkaa.

Arkkitehti Marko Kivistön muistikirjamerkinnät Musiikkitalon rakentamisesta ovat paljon enemmän kuin muistikirjamerkintöjä. Aforismejahan ne ovat! Pienessä kirjassa Kivistö pohtii suuria kauneudesta, taiteesta ja ihmisyydestä.

Avaruus, design, enne, hetki, impulssi, jano, laatu, kohtaaminen, siemen, työ, valo ja niin edelleen. Hiljaisen huoneen (Kirjapaja, 2011) sisällysluettelo avaa ihastuttavan maiseman.Teemoja yhdistävä ajatus on: kauneus ja taiteen ääressä rauhoittuminen voivat pelastaa maailman.

Kiistelty, kiitelty ja kohuttu Musiikkitalo avautuu elokuussa. Projekti oli Kivistölle ilmeisen työläs, sillä se sai hänet pohtimaan työn merkitystä ja tarkoitusta. Pohdinta laajeni taiteen, kauneuden ja elämän välisiin suhteisiin.

Hiljaisuus saa teoksessa useita merkityksiä. Ensinnä se kuvastaa arkkitehtuurin muotokieltä. Toiseksi hiljaisuus liittyy Kivistön pyrkimykseen luoda kaiken hässäkän keskelle tyyniä ja rauhoittavia tiloja. Kauneuden keitaita. Musiikkitalossa tilan hiljaisuus on tärkeää myös teknisesti. Sanapari viittaa myös Kivistön rooliin musiikkitalon yksinäisenä arkkitehtinä.

Kirjasin muistiin Kivistön oivalluksia:

Pelko ja epävarmuus ovat luomisen vihollisia.

Kauneuteen ja sen kokemisen ihmeeseen kätkeytyy elämää kannatteleva voima.

Jos on asiaa, ei tarvitse huutaa olemassaoloaan.

Vaikka konkretian maailmassa saisimme kuinka hienot asusteet tahansa, vasta tapa, jolla niitä kannamme, tekee meistä tyylikkäitä. Hyvän näköisiä.

Taide on valmis vasta koettuna.

Rauhallisiin hetkiin kätkeytyy mahdollisuuksia.

Huolehdi, että et ehdi kaikkea!

Kivistön visiossa Musiikkitalo vastaa kauneuden kokemisen tarpeeseen sekä rakennustaiteellisesti että sisällöllisesti. Sen tehtävä on tarjota impulsseja eli muutosta, liikettä ihmisen sisällä.

Teos muistuttaa, kuinka vieraantuneita olemme luonnollisesta rytmistämme. Taiteilija Osmo Rauhalaa lainaten: viimeinen käyttöpäivä maitopurkissa kertoo näköhavaintona asian, jonka aiemmin ja luonnollisemmin selvitti hajuaisti.

Hiljainen huone on teos, joka kannattaa lukea.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: aforsimit, arkkitehtuuri, arviot, kirjat, lukeminen, taide & design

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *