Hilary Mantel: Susipalatsi

Susipalatsi sopii suurten romaanien rakastajille. Brittikirjailija Hilary Mantel herättää Englannin kuninkaan Henrik VIII:n neuvonantajan Thomas Cromwellin – ja uuden ajan aamunruskon – eloon.

Henrik VIII tunnetaan protestantismin puolustamisesta sekä lukuisista vaimoistaan – ja siitä, että hän mestautti useamman heistä. Muistatteko vielä kirjan ja sen pohjalta tehdyn dokudraaman Henrikin kuusi vaimoa?

Mutta mitä oikein tiedämme Henrikin hovissa 1530-luvulla vaikuttaneesta Thomas Cromwellista? Sen, että Cromwell syntyi alhaiseen säätyyn räätälin pojaksi, pakeni maailmalle väkivaltaista isäänsä, opiskeli lakia, oppi kieliä ja kohosi kuninkaan lähipiiriin. Hän oli poliittinen merkkihenkilö, valtiomies, mutta myös vaimonsa ja lapsensa kuumetaudille menettänyt perheenpää.

Cromwellin uusia, mullistavia ajatuksia oli nostaa kuningas kirkon päämieheksi. Cromwellia tarvittiin myös siihen, että Henrik sai eron espanjalaisesta vaimostaan Katariinasta. Hänen ”syntinsä” oli lähinnä se, että hän ei kyennyt synnyttämään poikalasta eli kruununperillistä.

Hilary Mantelin Susipalatsissa (Teos, 2011) Cromwellista tulee vihdoin lihaa, verta ja henkeä. Todellinen man for his season.

Kerronnallisesti teos rakentuu Cromwellin havaintojen ympärille. Samalla avautuu maisema kokonaiseen aikakauteen ja sensosiaalisiin verkostoihin. Mieleen ei edes juolahda, kuinka riskialtista puuhaa on asettua menneisyyden henkilöhahmojen nahkoihin. Mantelin kuvaus on lyyristä ja visuaalista. Se ympäröi lukijan ja vie mukanaan.

Taitaapa Mantell palauttaa Cromwellin arvoakin – hänet on usein esitetty häikäilemättömänä oman edun tavoittelijana. Pahiksen ja pyrkyrin rooli Susipalatsissa lankeaa pikemmin Thomas Morelle, joka esitetään laaja-alaisen ja älykkään Cromwellin vastapelurina.

Teos alkaa kuin kirveen isku. Isä pahoinpitelee poikaansa. Eikä lukija enää halua jättää Thomas Cromwellia. Hänestä sukeutuu uuden ajan airut, joka pysähtyy elämän syvien kysymysten ääreen: miten toimin, millainen yhteiskuntajärjestys on oikeutettu, mikä on suhteeni kuolemaan, kuka minä olen?

Monien mahdollisuksien merelle purjehtiva Cromwell tarttuu niihin palasiin, joista pirstaloituvassa ajassa saa otteen.

Sana on vapaa – mitä mieltä te olette?

 

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: arvio, bestseller, historia, kirjat, lukeminen, politiikka, romaani, Susipalatsi, Teos

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *