Hélène Berrin päiväkirja on todellinen kirjasensaatio!

Helene Berr PäiväkirjaHélène Berrin päiväkirja on ilmestynyt vihdoin Suomeksi! ”Pariisin Anne Frankiksi” nimetyn Berrin päiväkirja on koskettava kuvaus huolettomasta elämästä Pariisissa, joka muuttuu järkyttävällä tavalla toisen maailmansodan syttyessä. Päiväkirja on muodostunut jo todelliseksi kirjasensaatioksi.

Hélène Berrin päiväkirja pysäytti koko kirjamaailman ilmestyessään tammikuussa 2008. Hätkähdyttävä kuvaus miehitetystä Pariisista katosi kirjakauppojen hyllyiltä ennätysvauhtia; ensimmäisten kolmen päivän aikana kirjaa myytiin Ranskassa lähes 30 000 kappaletta. Vuosikymmeniä kirjoittamisensa jälkeen esiin kaivettu käsikirjoitus on sittemmin koskettanut jo satojatuhansia lukijoita ympäri maailman.

Takavarikoitu elämä

Huhtikuussa 1942 Hélène Berr, 21-vuotias kirjallisuudenopiskelija, alkaa kirjoittaa päiväkirjaa. Kirjallinen lahjakkuus kuvaa sujuvasti ja kauniisti arkeaan Pariisissa – opintojaan, ystäviään, kasvavaa kiintymystään ”harmaasilmäiseen poikaan”, säihkyvää aamuaurinkoa…

Vähitellen päiväkirjan sävy kuitenkin muuttuu. Huolettomaan opiskelijaelämään alkavat hiipiä sodan varjot, ja päiväkirja muuttuu traagiseksi kuvaukseksi miehitetystä Pariisista ja toisen maailman sodan kauhuista.

Vimma kirjoittaa

Sydäntä särkevintä Hélènen tarinassa on juuri se lohduttomuus, joka elämään vähitellen hiipii, ymmärrys siitä, että huomista ei ehkä koskaan tulisikaan. Jälkipolvien kannalta merkittävää on, että tragedian keskellä Hélène päättää kirjoittaa.  Kirjasta voi aistiasuorastaan vimman, jolla Hèléne yrittää omaa tarinaansa ikuistaa, ennen kuin oma ääni hiljenee lopullisesti.

Kirjakauppa Suuri Kuu

Otteita päiväkirjasta

Säihkyvä sää, niin raikas eilisen ukkosen jälkeen. (–) On myös ensimmäinen päivä, jolloin pidän keltaista tähteä. Ne ovat nykyisen elämäni kaksi näkökohtaa: kuulaan aamun raikkaus ja kauneus ja nuoren elämän alku, ja niitä vastassa keltaisen tähden edustama barbaarisuus ja pahuus. (8.6. 1942)

Tänä iltana koitti hetki, jolloin aloin käsittää. Käsittää näiden tapahtumien kammottavan masentavuuden. (26.6. 1942)

Huomaan yllättäen toivovani, että päivä päättyisi ja aika kuluisi, mutta ymmärrän yhtäkkiä, että tulevaisuudessa tai edes ylihuomisessa ei ole mitään toivottavaa vaan yksinomaan pelättävää.

Välillä tietoisuuteni pian tulevasta onnettomuudesta heikkenee. Ja sitten taas terävöityy. (18.9. 1942)

Miten monet ihmiset ovat tajunneet 22-vuotiaana, että he voivat äkkiä menettää kaikki mahdollisuudet, jotka he ovat tunteneet itsessään – en ujostele sanoa hetkeäkään, että tunnen niitä olevan sisälläni valtavasti, koska käsitän ne lahjaksi, en omaisuudekseni -, että kaikki voidaan riistää heiltä, ja olla silti kapinoimatta? (27.10. 1943)

Hèléne Berr

Hélène Berr (1921-1945)oli varakkaan pariisilaisperheen tytär, joka opiskeli Sorbonnen yliopistossa englannin kirjallisuutta, ja yksityisesti myös saksaa. Päiväkirja paljastaa hänet taiteista kiinnostuneeksi herkäksi nuoreksi naiseksi, klassiseen musiikkiin vihkiytyneeksi viulistiksi ja erinomaiseksi kirjoittajaksi. Natsimiehitys ja rintaan kiinnitetty keltainen tähti katkaisivat kuitenkin kaikki hänen mahdollisuutensa. Hélène Berr karkotettiin Auschwitziin vuonna 1944 yhdessä vanhempiensa kanssa ja kuoli Bergen-Belsenin keskitysleirillä v. 1945 muutamaa päivää ennen kuin englantilaiset vapauttivat leiriin vangitut.

Comments

Teksti:Emmi Jäkkö
Avainsanat: englantilaiset, hyllyt, kauhu, kirjat, Maailmojen sota, päiväkirjat, Pariisi, sota, tragediat, ukkonen

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *