Heikki Hiilamo ja Kuoleman listat – kuvaus rohkeasta toiminnasta Chilessä 1970-luvulla

Kuoleman listatHeikki Hiilamon teos Kuoleman listat – Suomalaisten salainen apu Chilen vainotuille on kertomus diplomaatti Tapani Brotheruksen ja hänen kollegoidensa rohkeasta toiminnasta 1970-luvulla. Se kuvaa myös Suomen pakolaispolitiikan ensi askelia.

Kenraali Pinochetin juntan vallankaappaus Chilessä vuonna 1973 käynnisti vainot, jotka muistuttivat totaalisuudessaan natsien juutalaisvainoja. Kymmeniätuhansia vasemmistolaisia hakattiin, poltettiin, raiskattiin ja ammuttiin. Monet pakenivat kotimaastaan.

Suomen Santiagon asiainhoitajan Tapani Brotheruksen ja hänen kollegoidensa hiljainen diplomatia pelasti jopa 2500 ihmisen hengen. Suomen ulkoministeriön vastustuksesta huolimatta Brotherus majoitti vainottuja kotiinsa ja etsi heille turvapaikkoja myös muista diplomaattisista edustustoista. Tärkeimmäksi pakoreitiksi muodostui DDR, jonka suojeluvaltiona Suomi toimi Chilessä.

Heikki Hiilamon kertomuksessa vilahtelee 1970-luvun suomalaisia Chile-aktivisteja Tarja Halosesta Erkki Tuomiojaan. Dosentti Heikki Hiilamo on julkaissut tietokirjoja ja tutkimuksia mm. köyhyyskysymyksistä ja perhepolitiikasta. Hän toimii yksikönjohtajana Diakonia-ammattikorkeakoulussa.

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: aktivistit, diplomaatit, diplomatia, edustustot, juutalaisvainot, kuolemat, natsit, perhepolitiikka, Tarja Halonen, vainot

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *