Gummeruksen (pikkujoulu)kevät

GUMMERUKSEN pikkujouluissa oltiin eilen jo kevään hengessä kun kustantamo esitteli makupaloja alkuvuoden tarjonnastaan. Eikä ihme: vuosi 2012 on Gummeruksen 140-vuotisjuhlavuosi. Tavoite on muutenkin kasvattaa kevään kirjamyyntiä. Kevät ei sitä paitsi ole lainkaan hassumpi vuodenaika lukea.

 

– On valoa, ollaan virkeitä, on kiva lukea, kuuluivat kustantajan tervehdyssanat, jotka jatkuivat: – Keväällä julkaistu kirja saa pitkän myyntiajan.

Tilaisuudessa esitellyistä kirjoista mieleeni jäivät tällä kertaa etenkin tietoteokset, päällimmäisenä Japanissa pitkään toimittajana työskennelleen Liisa Karvisen Riisiä tiskin takana. Nimi viittaa mustan pörssin kauppaan, jota puhki pommitetussa Japanissa käytiin toisen maailmansodan jälkeen. Teos tekee Japania tunnetuksi suomalaisille ja pöllyttää uskomuksia.

– Tehokkuus toimistotyössä on suuri illuusio, Karvinen mainitsi esimerkkinä. Japanilaiset eivät hänen mielestään myöskään ole totisia ja vaiteliaita eikä Tokio mikään estetiikan riemuvoitto.

Ulkopolitiikan asiantuntija Hiski Haukkala on puolestaan laatinut katsauksen suomalaiseen ulkopolitiikkaan otsikolla Suomen muuttuvat koordinaatit. Syitä teoksen kirjoittamiseen oli kaksi: ensinnä Haukkalan oma työkokemus ulkoasiainministeriöstä.

– Toinen syy on Suomen henkinen ilmasto, Haukkala sanoi. Ilmapiiri on hänen mielestään kääntynyt huolestuttavasti sisäänpäin. Maailma muuttuu, mutta kukaan ei oikein pohdi, millä tavalla siihen olisi sopeuduttava.

Eittämättä ajankohtainen on Maria Juutin Oikeaa ravintoa. Se rauhoittelee ristiriitaista keskustelua ravintosuosituksista (lue esim. karppaus) ja auttaa jokaista räätälöimään itselle sopivaa ruokavaliota. Laitoin muistiin myös Eino Leinon Kirjailijat Helsingissä, joka jäljittää kirjailijoiden asuinpaikkoja ja keskinäisiä suhteita pääkaupungissa.

Käännöskirjallisuuden puolelta ilahduttava uutinen oli se, turkkilaiskirjailija Elif Safakin tunnetuin teos Kirottu Istanbul on vihdoin suomennettu.

Lisäksi tilaisuudessa esittäytyivät seuraavat tekijät:
Turkka Hautala, jonka uutuusromaanin Kansalliskirja kannessa komeilee kirjailija pikkupoikana.
Milla Keränen, joka on kirjoittanut historiallisen, keskiaikaisesta kirjallisuudesta ammentavan esikoisromaanin Sisilian ruusu.
Matias Riikonen, esikoiskirjailija, koulumaailmaan sijoittuvalla romaanillaan Nelisiipinen lokki.
Satu Manninen, runoilija, jonka kirjan Pikseliaurinko runot ovat ”kuin kirjoitettua kuvamateriaalia”.
– Jonkin sortin miehisen veijaritarinan Kosteiden mestojen Balladi kirjoittanut Ari Wahlsten. Kirjailija kertoi hauskan anekdootin: teoksen nimi ratkesi kevyellä kenttäkyselyllä Kallion kirjaston portailla. Wahsltenin ehdotus kuulemma päihitti kustantajan idean.

P.S. Kuvan eli kutsun kansi on muuten saanut inspiraationsa Wahlstenin kirjan kannesta.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: Gummerus, kirjakauppa, kirjankustannus, tapahtumat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *