Google skannaa, kustantamot vaativat korvauksia

Lukeminen on pääasia -logoKiistely piratismista on levinnyt äänilevy- ja elokuva-aloilta kirjabisnekseen. Kolme ranskalaista kustantamoa vaatii internetin jättiyritys Googlelta korvauksia oikeusteitse.

Yritykset väittävät kanteessaan, että Google on kopioinut luvatta omaan nettikirjastoonsa liki 10 000 näiden kustantamojen julkaisemaa teosta. Gallimard, Flammarion ja Albin Michel vaativat korvauksina tuhat euroa per teos eli yhteensä 9,8 miljoonaa euroa. Korvausvaateet on rajattu kirjoihin, joiden luvattomasta kopioinnista kustantamot ovat olleet täysin varmoja.

Toisella puolella kiistaa Google puolestaan väittää, että sen tekemät kirjojen digitaaliset skannaukset ovat laillisia.

Suomessa ei Otavan viestintäjohtaja Liisa Riekin mukaan nettipiratismi ei ole vielä ongelma, mutta laittoman nettikopioinnin pulma on kuitenkin ilman muuta tulossa myös Suomeen.

Aika näyttää, millaisen linjan suomalaiset kustantamot ottavat asiaan – ja miten nettipiratismi täällä tulee syömään kirjamarkkinoita. Osa ranskalaisista kustantamoista on suhtautunut Googlen nettikirjastoon myönteisesti ja skannaaminen on sallittu esimerkiksi sellaisten kirjojen kohdalla, joiden painos on lopussa.

Asiasta uutisoivat mm. Aamulehti, Lapin Kansa ja Savon Sanomat.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: kirjankustannus

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *