Galerie Anhava 20 vee

Jos ei olisi koskaan kuullut Anhavasta ja tulisi sisään ensi kertaa, saisi käsityksen siitä millainen galleria tämä on”, luonnehti Ilona Anhava juhlakattaustaan. Se tarkoittaa muun muassa sellaisia herkkuja kuin Matti Kujasalo, Marika Mäkelä, Pertti Kekarainen, Elina Merenmies ja Anne-Karin Furunes.

Gallerie Anhava juhli torstaina 20 vuottaan. Sen kunniaksi uunista tulee myös ulos kirja Vähän kiva – Kind of nice.

Halusimme tehdä kirjan, joka on keskusteleva, eikä liian juhlava ja pompöösi. Mukana on paljon arkikuvia, kuten näyttelyiden ripustamisia”, Anhava kertoo avajaispyörityksen keskellä. Sitä odotan! Vuoden kauneimmaksi taidekirjaksi tituleeratussa Matti Kujasalo -kirjassa kaikki osui kohdalleen taitosta alkaen.

En edes kysy, miten Anhava valitsee taiteilijansa. Kaikesta näkee, että hänellä on taiteen taju, gut feeling.

Energisen galleristin aika menee kuin luotijunalla: ”Tuntuu siltä, että juurihan minä vasta aloitin!

Kirjailijat surffaavat nykypäivänä luontevasti kustantajalta toisille. Kustannusalalla bisnes toimii kuitenkin hiukan toisin kuin gallerioissa, Anhava huomauttaa. Monta hutia ei saa tulla tai taiteilijat säikähtävät.

Galleristin ja taiteilijan suhde on tiiviimpi ja pysyväisempi, tuumasi Marika Mäkelä. Hänen taiteilijanuransa on kestänyt jo 40 vuotta. Gallerian tason takaa sen taiteellinen historia, ja sillä on Mäkelän mukaan iso merkitys taiteilijalle – ”ettei galleristi tee fibuja”.

Mäkelä remppaa parhaillaan Pernajaan talvilämmintä työhuonetta. Samaan aikaan syntymässä on jotain uutta ja kiehtovaa, josta taiteilija ei vielä ihan itsekään ole perillä.

Olen lähtemässä värillisempään suuntaan”.

Anhavassa esillä olevat työt ovat hieno synteesi Mäkelän tähänastisesta tuotannosta.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja hänen vaimonsa Assi ovat kulttuurin suurkuluttajia. Pankin omaa taidekokoelmaa esitellään jälleen syksyllä suurelle yleisölle.


Martti Anhava julkaisee syksyllä elämänkerran Arto Melleristä. Se oli Otavan tilaustyö, sillä Anhava työskenteli pitkään Mellerin kustannustoimittajana. Sysäys lähti siitä, että Otava halusi lämmittää ”elämänkertojen kevytlevitesarjaa” eli julkaista kompakteja teoksia, jotka perustuvat siihen, että kohde ja teoksen laatija tunsivat toisensa.

Anhavan Melleri-teos kasvoi isommaksi, koska hyvää materiaalia, kuten Mellerin päiväkirjoja oli niin runsaasti.

Uskallan väittää, että tylsempiäkin elämänkertoja on julkaistu”, Anhava arveli.

Vinkkinä: 17. syyskuuta Melleri-elämänkerta julkaistaan Vallilan kirjastossa.

Vähän kivaa!

***

Galerie Anhava
has turned 20 and celebrated it’s anniversary on Thursaday. I went there to congratulate the gallerist Ilona Anhava, who has such a great taste when it comes to choosing the artists she exhibits. A book will also appear in connection with the exhibition, describing the everyday work of the gallery and presenting the artists such as Matti Kujasalo, Marika Mäkelä, Pertti Kekarainen, Elina Merenmies ja Anne-Karin Furunes. Congratulations!

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: galleriat, taide, taidekirja, tapahtumat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *