Finlandia – ja veteen piirretty viiva

Kirjaharrastus vie kiintoisiin paikkoihin. Kuten nyt vaikka Helsingin Grand Casinolle, omin silmin todistamaan, mitkä kuusi kirjaa paljastuvat pressun alta tavoitellakseen FINLANDIA-PALKINTOA. Tunnelma oli lämmin ja tupa täynnä. Varsinainen pöhinä käynnistyi tuttuun tapaan heti nimien julkistamisen jälkeen. Tällä kertaa aiheena oli – yllätys, yllätys – sukupuoli. Kuten jo tiedämme, kaikki ehdokkaat ovat naisia.

 

Eeva-Kaarina Aronen ja Kallorumpu, Kristina Carlson ja William N. päiväkirja, Laura Gustafsson ja Huorasatu, Laila Hirvisaari ja Minä, Katariina, Rosa Liksom ja Hytti nro 6 sekä Jenni Linturi ja Isänmaan tähden.

Kolme ehdokasta olen lukenut, kolme on vielä työn alla. Täytyy siis ottaa loppukiri ennen joulukuun ensimmäistä, jolloin teatterimies Pekka Milonoff kertoo, kuka palkinnon tänä vuonna saa. Häntä ei käy kateeksi.

Seremonioiden jälkeen ennätin onnitella kädestä pitäen kahta daamia, Kristina Carlsonia ja Laura Gustafssonia.

– Kivalta tuntuu, tietysti, Carlson sanoi kirjaansa sylissään rutistaen. Hän on saanut palkinnon jo kerran aiemmin. En pistäisi pahaksi, jos saisi toisenkin.

Gustafssonille ehdokkuus tuli aivan puskista. Esikoiskirjailijan posket punottivat ja pää oli pyörällä.

– Etenkin kun täällä on näitä kaikkia muita kirjailijoita, jotka ovat kirjoittaneet vaikka mitä!

F-lista kirvoitti heti tuoreeltaan koko joukon kommentteja. Kirjailija, kirjabloggaaja JUSSI LEHTI äityi ”valittamaan kirjallisuuden oikeusturvalautakunnalle”.

– Finlandia-palkinnon kylmä ja etäinen suhde Jari Tervoon alkaa olla niin tragikoominen, että huomaan jo suunnittelevani aiheesta romaania. Tervo varjostaa tahtomattaan tulevaa palkinnonsaaja, Lehti kirjoittaa. Hän olisi kaivannut listalle myös muun muassa dekkaria.

Puuttui listalta muuten se suomenruotsalainenkin. Ja ajatelkaapas mikä meteli, jos kaikki olisivatkin olleet miehiä!

En oikein jaksa uskoa, että lista olisi sukupuolinäkökulmasta itsetarkoituksellinen. Nämä lauseet kuultiin lautakunnan puheenjohtajan Hannu Marttilan suusta:

– Tämä kirjavuosi muistetaan varmaan Suomen viime sotia käsittelevän kaunokirjallisuuden sukupolven- ja myös sukupuolenvaihdoksesta.

– Ehkä on aika unohtaa vanha fraasi, että on kirjallisuutta ja naiskirjallisuutta.

Minä kun toivoin, että se olisi jo unohdettu.

Ehdokaslista on aina yhden raadin, ja lopullinen palkinnonsaaja yhden ihmisen valinta. Jos minulla olisi ollut valta nostaa yksi teos kuusikkoon, se olisi ollut Katja Ketun Kätilö. Erinomaisen hieno romaani, josta keskustelemme LUKUPIIRISSÄMME muutaman viikon kuluttua.

 

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: Finlandia-palkinto, Finlandia-palkintoehdokkaat 2011, kirjakauppa, kirjankustannus, palkinnot, tapahtumat

Kommentit

Sä olit kyl kaikista bloggaajista lukenut näistä eniten! Itse en oo mitään niin vaikea sanoa… Mut ois kyl kiinnostavaa miten se ehdokkaiden valintaprojekti lopulta menee… Vaikea uskoa et kirjailijat pysyisivät niin nimettöminä ikään kuin vain kirjalla todella olisi väliä. Hmm.

Tuumaan tosiaan sen, että aikaisempina vuosina hajontaa sukupuolen suhteen on ollut täydellisestä 3/3 jaosta ihan siihen 1/5 jakoon. Joten eikö ole ihan todennäköistäkin, että jonakin vuonna jakoa ei ole? Miksi asiasta pitää nostaa äläkkä? Olisiko mukaan pitänyt ottaa kiintiömies?

Kirjoilla ei ole sukupuolta, kuten joku viisaasti jo huomautti. Kaikki kirjat eivät myöskään ole ns. naisten kirjallisuutta. Joten ongelma on…?

Tieto-Finlandia puolella muuten 1990-luvulla ovat kaikki ehdokkaat olleet parin kerran miehiä. En muista, että asiasta olisi kohkattu sen kummemmin.

Tosiasia on tietysti sekin, että joka vuosi valituista tulee valitusta 😉 Miksi joku on tai ei ole listalla? Miksi on niin paljon proosaa? Miksi joku genre puuttuu? Viuviuviu.

Tämä ravistelee ihan mukavalla tavalla Finlandia-instituutiota. Kaksi esikoista, yksi viihdekirja (ai kauhee!), ei suomenruotsalaista, kaikki naisia… Hähhää!

Ei ole sukupuolella väliä. Joidenkin lukijoiden valintoihin kirjailoijan sukupuoli saattaa kuitenkin vaikuttaa. Olisi kiva, että jonain päivänä keskusteltaisiin ihan oikeasti puhtaasti itse teoksista!!

Ei sillä sukupuolella vissiin väliä ole, mutta silmiinpistäväähän tuo on. Jos kaikki olisivat olleet miehiä, on varmaa, että aiheesta olisi kohistu.

Ei sillä sukupuolella vissiin väliä ole, mutta silmiinpistäväähän tuo on. Jos kaikki olisivat olleet miehiä, on varmaa, että aiheesta olisi kohistu.

Kirjalla ei ole sukupuolta. Onko siis väliä mitä sukupuolta kirjailija on?

Tack! Ja onnittelut muuten sinulle Morre Rakkaudesta kirjaan -palkinnosta jos en ole sitä aiemmin ilmaissut!! Mitä muuten itse tuumasit F-listatuista?

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *