Digiviestintä ihmisoikeustrendien listaykköseksi

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty tarttuu vuosiraportissaan ensimmäiseksi kuumaan kysymykseen: arabimaiden aktivismiin ja digiviestinnän ihmisoikeusvaikutuksiin.

”Vapauden ja oikeuden vaatimukset Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa ja sosiaalisen median nousu tarjoavat historiallisen mahdollisuuden ihmisoikeusmuutoksiin”, tänä vuonna 50 vuotta täyttävä järjestö toteaa.

Tämä antaa toivoa – monasti Amnestyn vuosiraporteissa aletaan heti suoraan lukea madonlukuja.

SYNKILTÄ uutisilta ei vältytä nytkään. Vuoden 2010 ihmisoikeuskuulumisissa ei ole hurraamista. Kidutusta, pahoinpitelyjä, ihmisoikeusaktivistein vainoa ja epäoikeudenmukaisa oikeudenkäyntejä. Suomi saa tutut moitteet alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönotosta sekä siitä, että naisten suojeleminen seksuaaliselta väkivallalta ei ollut riittävää

Valonpilkahduksia olivat Aung San Suu Kyin vapauttaminen Myanmarissa sekä kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle myönnetty Nobelin rauhanpalkinto.

TÄNÄ vuonna maailman huomion on vienyt verkkoteknologian hallinnasta käytävä ankara kamppailu. Amnesty vaatii Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan hallituksilta sekä verkko-, mobiili- ja sosiaalisen median palveluja tuottavilta yrityksiltä ihmisoikeuksien kunnioittamista. Yrityksistä ei sen mukaan saa tulla avunantajia sananvapautta loukkaaville hallituksille.

Perjantaina julkaistu raportti kuvaa ihmisoikeustilannetta 157 maassa vuonna 2010. Lue lisää järjestön verkkosivuilta.

Kuva:©Maggie Osama

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: ihmisoikeudet, internet, järjestöt, media, politiikka, raportit, yhteiskunta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *