Buu, Bää ja ulkomaanmatka Tukholmaan

Työmatkalla ehdin vähän kadehtia tukholmalaisia. Latte-pappojen ja söpösti puettujen vauvojen ohella ihastelin ruotsalaista lastenkirjallisuutta ja erityisesti sen sydämeenkäypiä hahmoja.

Kirjakauppaan en ennättänyt, mutta lastenkirjojen sankareita löytyi postikorteista, palapeleistä, lastenvaatteista, astioista, julisteista – kaikkialta.

Tulevatko kaikki lastenkirjallisuuden hahmot tosiaan Ruotsista, mietin? Lista ainakin tuntuu loputtomalta.

On Astrid Lindgrenin Peppi, Eemeli, Ronja, Marikki ja Melukylän lapset – ja monet muut. On Elsa Beskowin Tonttulan lapset. On Inger ja Lasse Sandbergin Lapanen ja Lapaliina. On Sven Nordqvistin Viiru ja Pesonen.

Ja sitten on tietysti Gunilla Bergströmin Mikko Mallikas (ja se ihana piippua polttava isä).

Eivätkä helmet rajoitu klassikoihin. Viime vuosina julkaistuista kuvakirjoista olen ihastunut ainakin Catarina Kruusvalin Elleniin, jonka kanssa voi opetella esimerkiksi aakkosia, numeroita ja kukkia.

Aivan valloittavan parivaljakon muodostavat myös tohelot lampaat Buu ja Bää. Lena ja Olof Landströmin kuvakirjoissa tämä kaksikko touhuaa arkisia asioita: on haravointia, siivousta ja veneilyä. Aina kaikki ei suju Buun ja Bään suunnitelmien mukaan, mutta lopulta ongelmat saadaan ratkottua. Välillä ratkaisun miettiminen vaatii myös herkullisen voileivän tekemistä…

Buu ja Bää

Niin – ehkä minunkin pitäis Buun ja Bään tapaan huitaista pari tukevaa eväsleipää ja vaihtaa kademieli puhtaaseen ihailuun?

Siis näin: eläköön tyylikkäät tukholmalaiset ja ruotsalainen lastenkirjallisuus! Ja eläköön risteilyalukset ja pohjoismainen yhteistyö, joiden ansiosta suomalaisrahvaskin saa näistä ihanuuksista nauttia.

(Kuva: Buu ja Bää ja yllätysvieras)

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Astrid Lindgren, Buu ja Bää, Lena Landström, Olof Landström

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *