Burleskin paluu: Burleski on uusi punk!

Michelle Baldwin, kuva: Ted D'Ottavio.Burleski on hykerryttävä sekoitus teatteria, performanssia, musiikkia ja kuvataidetta höystettynä annoksella kiusoittelua. Esiintyjä voi olla ”kuka tahansa” ikään, kokoon, ihoväriin, sukupuoleen katsomatta. Esityksessä voi kääntyä kaikki päälaelleen. Sukupuoliroolit ja yleisesti hyväksytyt normit saavat kyytiä.

Liken uunituore kirja Burleskin paluu tuo burleskimaailman kimalteen ja perinteen suomalaiselle lukijalle. Kirja luotaa burleskin historiaa ja käsittelee myös burleskiasuja ja -tyylejä.

Burleskin paluu on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys dynaamisesti kasvavasta, sähäkästä viihde- ja taidemuodosta, joka yhdistää vallattomimmat vampit, eleganteimmat gootit ja yleensäkin kaikki, jotka haluavat elämää suuremman elämän. Jo sata vuotta aiemmin syntynyt burleski rymisti 1900-luvun lopulla takaisin populaarikulttuurin parrasvaloihin.

Uusi burleski pitää sisällään toinen toistaan kiinnostavampia esitysmuotoja, ja mielikuvitus ja voimaannuttava energia iskevät kirkkaampaa kipinää kuin burleskin historiallisena kulta-aikana.

Burleskin paluu on häpeilemätön kunnianosoitus nykyisen populaarikulttuurin vapauttavimmalle ilmiölle ja sen värikkäälle syntytarinalle. Se luotaa burleskin historiaa aina karnevalismista revyyn ja vaudevillen kautta nykytapahtumiin. Teos käsittelee myös burleskiasuja ja -tyylejä, esitysten musiikkia ja artistiryhmien sisäistä dynamiikkaa.

Burleski ei ole stripteasea! Ero ns. klassisen striptease-esityksen ja neo-burleskin välillä on se, että neo-burleskissa et näe täyttä alastomuutta. Esityksissä riisutaan, ja paljas pinta näkyy, mutta yleensä se on osa tarinaa, ei itsetarkoitus.

Neo-burleskiesiintyjä voi olla perinteisen ja yleisesti hyväksytyn normin mukaan nuori kaunis nainen, mutta hän voi myös olla raavas mies puettuna suureksi siniseksi jänikseksi, lyhytkasvuinen nainen vauvanvaatteissa polttamassa sikaria, rehevä musta nainen paljettiasussa tai vaikkapa karhumaisen vatsakas miesryhmä tutu-hameissaan. Esiintyjien ja esitystapojen kirjo on todella laaja.

Burleskin paluu –kirjan kirjoittaja, yhdysvaltalainen Michelle Baldwin (taiteilijanimeltään Vivienne VaVoom) perusti yhden ensimmäisistä neo-burleskiryhmistä. Hän siis tietää, mistä kirjoittaa. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Tiia Aarnipuu, joka puolestaan valottaa burleskin eurooppalaisia juuria ja muotoja.

Kirjasta sanottua

”Todella inspiroiva kirja, todellinen neoburleskin Mitä missä milloin! Kertakaikkisen kattava perusteos jokaisen burleskifanin, esiintyjän ja juhlajärjestäjän hyllyyn. Mielenkiintoisia haastatteluosioita, upeita kuvia, täräyttävä tietopaketti, historiaa, nykypäivää, esiintyjiä, henkilöhaastatteluita… Tartun tähän teokseen yhä uudelleen ja uudelleen!”
– Bettie Blackheart / Helsinki Burlesque

”Upea kurkistus moderniin burleskiin… Tässä kirjassa on jokaiselle jotakin. Se on loistava johdanto aiheesta kiinnostuneille ja hauskaa luettavaa meille, jotka olemme jo osa liikettä.”
– Burleskitähti Kitten de Ville

Lähteenä käytetty: Helsinki Burlesque

Michelle Baldwinin kuva: Ted D’Ottavio

 

osta-painike

Comments

Teksti:SSKK
Avainsanat: alastomuus, burleski, Michelle Baldwin, neo-burleski, striptease, Tiia Aarnipuu, Vivienne VaVoom

Kommentit

Höpö-höpö burleski mikään uusi punk ole. Kilttien tyttöjen juttu olla tuhmia ja koettaa tehdä siitä jotenkin taiteellisen ihanan jännää. Sama juttu tankotanssin kanssa. Nice try.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *