Asiat niin kuin ne ovat

Kesä ei mene koskaan pilalle, jos malttaa lukea. Se on sama paistaako aurinko vai sataako tai vi…ko vai ei?  Enemmänkin olisin voinut tänä kesänä lukea, mutta jotain sentään. Luin amerikkalaisen Raymond Carverin tuotannosta valikoituja runoja nimeltään Sateisten päivien jälkeen.

Koska olen tupakkalakossa jo kirjan kansi aiheuttaa kuumotusta. Kannessahan vahvakulmakarvainen kirjailija itse röyhyttää tupakkaa. Intoani tarttua tupakkaan lievittää se, että Carver menehtyi keuhkosyöpään vain 50-vuotiaana vuonna 1988.

Jostain syystä kokoelmaan on valittu miehen runoja vain 1980-luvulta, jolloin hän myös kuoli. Olisin kaivannut vanhempaakin materiaalia, mutta 1980-luvun runoissakin Carver käsittelee aiempia vaiheitaan, joten vahinko ei kai sittenkään ole suuri.

Jos novellistinakin tunnetun Carverin runoja luokittelee kovalla otteella, ne voisi luokitella enemmän tai vähemmän omaelämäkerrallisiin runoihin ja runoihin Carverin tapaamista ihmisistä tai hänen kuulemistaan tarinoista ihmisistä. Carverin runot eivät ole millään tavalla vaikeita. Joskus suorastaan liian helppoja, jos runon lopettava koukku jää puuttumaan. Useimmiten onneksi ei jää puuttumaan, vaan oivallus löytyy.

Carverin runoissa on varsin melankolinen maku. Monet kertovat hänen ongelmistaan vaimonsa kanssa, luopumisen tuskasta, riidoista, mutta myös uuden rakkauden löytämisestä. Lapsuuskin on Carveria jäänyt vaivaamaan. Köyhyys ja rakkaudettomuus lapsena, mutta Carverin runoissa on silti harvoin suoranaista toivottomuutta. Myöhemmin Carver kertoo myös omasta alkoholismistaan ja syyllisyydestään, kuinka tuhlasi elämäänsä ja kuinka hänen omat lapsensa ajautuivat samoille teille. 

Raymond Carver kertoo asiat niin kuin ne ovat. Ihmiset kuvaillaan armottomasti jatkuvine puutteineen, mutta myös heidän toiveistaan löytää jotain kaunista. Hetkittäin Carver tuntuu kauneuden löytävänkin runoissaan.

Kuten kokoelman viimeisessä runossa Myöhäinen katkelma

Entä saitko elämältäsi
mitä halusit, kuitenkin?
Sain. 
Ja mitä halusit?
Kutsua itseni rakastetuksi, tuntea itseni
rakastetuksi tässä elämässä.

Comments

Teksti:Esa Pesonen
Avainsanat: Raymond Carver, Sateisten päivien jälkeen

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *