Åsa Larsson: Sudentaival

Åsa Larsson, SudentaivalRuotsalaisen Åsa Larssonin esikoisteos Aurinkomyrsky ilmestyi vuonna 2003. Kirja nousi hetkessä huikeaan suosioon niin kotimaassaan kuin meilläkin. Vakuuttava kerronta ja juristi Rebecka Martinssonin tarina jatkuvat myös romaanissa Sudentaival, joka on Larssonin kuusiosaiseksi suunnitteleman sarjan toinen osa.

Åsa Larsson on veroasioihin erikoistunut juristi, joka on nykyisin päätoiminen kirjailija. Kirjojen päähenkilö on Rebecka Martinsson, joka on Larssonin lailla juristi, lähtöisin Kiirunasta ja sittemmin tukholmalaistunut. Vaikka Åsalla ja päähenkilöllä on paljon yhtymäkohtia, ei Rebecka ole kirjailijan omakuva. ”Pidän Rebeckasta, mutta hän on aivan toisenlainen kuin minä. Hän on paljon kovempi, eikä ole lainkaan varmaa, että hän pitäisi minusta, jos tapaisimme”, tuumaa Larsson. Martinssonista poiketen Larsson on myös perheellinen. Hän asuu avomiehensä ja kahden lapsensa kanssa Tukholman liepeillä.

Martinsson ei ole Larssonin omakuva

Rebecka Martinsson on vielä Aurinkomyrskyssä menestyvän uranaisen prototyyppi: työlleen omistautunut, hoikkaakin hoikempi ja huoliteltu sinkkunainen. Aurinkomyrskyn edetessä Martinsson kuitenkin kokee kovia, ja on jatko-osa Sudentaipaleessa vasta toipumassa koettelemuksistaan.

Kesken osa-aikaisen sairaslomansa Martinsson päätyy työnantajansa ehdotuksesta jälleen Kiirunaan. Siellä hän sattuman kautta sekaantuu kaupunkia kuohuttaneeseen feministipappi Mildred Nilssonin murhaan. Rebecka ei tunne Mildrediä entuudestaan, mutta ennen pitkää käy ilmi, että Mildredillä riitti vihollisia Kiirunassa. Erityisesti miehet karsastivat pappia, joka ajoi naisten ja eläinten asiaa. Viimeksi hän riitautui metsästäjien ja poronomistajien kanssa, koska halusi suojella kirkon maille asettunutta naarassutta. 

Kirja käsittelee rinnakkain nykyhetkeä ja takaumia, ja keskittyy pitkään omissa kokemuksissaan eksyksissä olevan Rebeckan tuntemuksiin. Sen ohella Larsson kuvaa kiirunalaisten ihmisten välisiä suhteita sekä pohjoisen karun kaunista luontoa. Kuvaukset kietoutuvat viittauksiin Mildredistä, joka oli vaikuttanut seudulla usean ihmisen elämään. Puolen välin jälkeen kirjan rytmi kiihtyy, kun käy ilmeiseksi, että rikoksen uhriksi on joutunut toinenkin yhteisön jäsen.

Uskonnollisuus inspiroi aiheena

Aurinkomyrskyn ja Sudentaipaleen tapahtumat sijoittuvat molemmat kirkon ympärille. ”Uskonnollisuus aiheena inspiroi minua, sillä on kiinnostavaa kuvata yhteisöä, joka asettaa ihmisille tarkat rajat, ja sitä mitä tapahtuu kun näitä rajoja rikotaan. Siitä olen iloinen, että Sudentaipaleessa voin näyttää kirkosta positiivisemman puolen. Murhattu naispappi on hyvä ihminen. Hänellä on eettisiä periaatteita ja aitoa halua huolehtia syrjityistä ja vähäosaisista.”

Åsa Larsson alkoi kirjoittaa esikoisromaaniaan Aurinkomyrskyä vuonna 2003 ollessaan äitiysvapaalla. Vaipanvaihtojen välillä alkoi kehittyä kokonainen kirjasarja. ”En niinkään halunnut kirjoittaa erityisesti dekkaria, vaan tärkeintä on kertoa hyvä tarina”, kertoo Larsson. Siinä Larsson on mitä ilmeisimmin onnistunut, sillä Solstorm (Aurinkomyrsky) sai vuonna 2003 Ruotsin dekkariakatemian vuoden parhaan esikoisjännärin palkinnon. Toinen kirja, Det blod som spillts, palkittiin puolestaan vuoden 2004 parhaana dekkarina. Kolmas osa, Svart stig ilmestyy Ruotsissa elokuussa.

Aurinkomyrskyn oikeudet on myyty lukuisiin Euroopan maihin. Lisäksi sekä Aurinkomyrskyn että Sudentaipaleen englanninkieliset maailmanoikeudet on myyty Bantam Dell -kustantamolle. Elokuvayhtiö Sandrew Metronome on ostanut Larssonin kolmen ensimmäisen romaanin filmioikeudet.

Mia Ratilainen

 

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Åsa Larsson, Sudentaival

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *