Arki vs. keittokirjat 6-0

Istun tätä kirjoittaessani vain reilun metrin päässä noin kolmestakymmenestä keittokirjasta. Miten on silti mahdollista, että pyöritän arkena noin viiden ruokareseptin lyhyttä ja todella ankeaa listaa?

Kaikki alkaa klassisesta mokasta; menen viikon ruokalistaa suunnittelematta kauppaan, kahmin tuttuja, turvallisia ja äärimmäisen tylsiä aineksia kärryihin ja kotona yhdistelen niitä täysin mielikuvituksettomasti. Jauhelihaa, nakkeja, jauhelihaa, kanaa, lohta, jauhelihaa, makkaraa ja ehkä perjantain kunniaksi hieman texmexiä (=jauhelihaa). Kostukkeena kermaa tai tomaattikastiketta. Vihreän virkaa toimittavat basilika, korianteri tai timjami. Siinäpä se.

Tämä on äärimmäisen tyhmää, sillä hyllyssäni lötköttää oikeasti monta hyvää keittokirjaa ja herkullisia reseptejä tulee vastaan viikon mittaan monissa lehdissä. Kun jaksaisi edes kerran parissa viikossa istua alas, kerätä muutaman reseptin talteen ja sujauttaa ne tuonne tylsien töhnien lomaan.

Onneksi sentään juhlapyhinä tai vapaina viikonloppuina jaksan välillä suunnitellakin jotain. Silloin apuna on vaikkapa kaikkien aikojen hienoimman tv-sarjan, Sopranosin kylkiäisenä tehty Sopranos keittiössä (Otava, 2003), Claire Fergusonin Oliiviöljy (Gummerus, 2004), Hans Välimäen Koti keittiössä (Otava, 2004), kotikokkien mustaksi raamatuksikin kutsuttu Saku Tuomisen Aglio&Olio (Tammi, 2007) ja muutamat Valion perusteokset.

 

 

Myös lehdistä on jäänyt käteen muutamia reseptejä. Yhtenä herkullisimmista Kotivinkin Banoffee, jolle olen antanut lempinimen ”Hetken huulilla, ikuisuuden vyötäröllä.”

Mitä keittokirjoja sinä käytät/säilöt hyllyssäsi? Entä mikä on rakkain reseptisi?

Tässä toisen menestysruokakirjansa Basta! (Tammi, 2011) julkaisseen Saku Tuomisen tämänhetkinen keittokirjojen TOP 5:

Nigel Slater : Real Food

Hans Välimäki : Ruokaa Ranskasta

Sam & Sam Clark : Moro Cookbook

Madhur Jaffrey : Curry Easy

Kaisa Isotalo, Raija Kuittinen : Kotiruokaa

Comments

Teksti:Jenni Pääskysaari
Avainsanat: arki, keittokirjat, reseptit

Kommentit

Viimeisin johon HULLAANNUIN on legendaarisen Anna Bergenströmin Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla. Se on kaunis, toimiva ja koukuttava. Suosittelen.

Tuttua! Ruoanlaitto kiinnostaa ja olis kiva toisinaan yllättää perheensä ja itsensä, mutta mikä siellä kaupassa oikein iskee? Keittokirjat on jotenkin liian kaukana arkiruoasta, pitäis saada sellainen ’pieni tipunaskel kohti parempia makuja’. Olen ajatellut testata kotiin tuotavaa kauppakassia koska siinä skipataan se vaikein, eli kauppavaihe sillä niin kivisellä tiellä irti jauhelihasta.

Minulla on Parhaat Ruokaherkut -kirja. Olen ruoanlaitosta melko paljon saamaa mieltä.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *