Aravind Adiga: Valkoinen tiikeri

Aravind Adiga, Valkoinen tiikeriSyksy tuo mukanaan monta hyvää käännöskirjaa, niitä kaikkia ei millään ehdi lukea, mutta jos olisi valittava vain yksi, se on tässä: Valkoinen tiikeri, jonka on kirjoittanut intialaissyntyinen Aravind Adiga. Romaani on Adigan esikoinen ja sai ilmestyessään arvostetun Booker-palkinnon. Kirjan suomalainen kustantaja on pienehkö BTJ kustannus, mikä sekin ilahduttaa, sillä suuret kustantajat ovat täällä kertaa jääneet nuolemaan näppejään. Pieni ja ketterä on nyt iskenyt nopeasti ja varmasti.

Romaani kertoo miehestä, joka nousee köyhästä intialaisesta kylästä bisnesmaailman tähdeksi. Adiga kirjoittaa tarinan sellaisella vimmalla, että se vetää imuunsa ensi lehdeltä.

Adiga on tarkkanäköinen, armoton ja samalla viihdyttävä. Kirjassa on pähkinänkuoressa se, mitä maailmassa tapahtuu juuri nyt, kun melkein kaikki on mahdollista, mutta onnellisia loppuja on harvassa.

Viime tammikuussa yksi ystäväni suositteli sitä, koska oli lukenut kirjasta ylistävän arvion amerikkalaisesta New Yorker -lehdestä.

Menin ostamaan englanninkielistä versiota Helsingin Akateemiseen kirjakauppaan, mistä se olikin loppunut, sillä moni muukin oli lukenut New Yorkerin arvostelun.

Tämä puolestaan todistaa, että Suomessa on valveutunut kirjan ystävien joukko. No, Akateemiseen tilattiin lisää Valkoista tiikeriä, ja sain sen käsiini. Elämys se oli, toden totta! Nyt odotan suomenkielistä versiota, kirjan on suomentanut Tarja Teva. Luulenpa, että harva pettyy tähän kirjaan.

Lue myös muut arviot kirjasta.

Ulla Janhonen
Anna - Lukupiiri

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Aravind Adiga, Valkoinen tiikeri

Kommentit

Hei, luin Valkoisen tiikerin viime talvena jo ennen kuin se tuli ulos suomeksi. Se kyllä kosketti eikä jättänyt kylmäksi. Käytit sanaa ”armoton” Adigan tekstistä. Olen samaa mieltä, mies paljastaa karvaita, rumiakin totuuksia intialaisesta yhteiskunnasta ja sen luokkaeroista ja kaiken sen sotkun epäoikeudenmukaisuudesta. Luin kirjan samoihin aikoihin kuin satuin katsoman Slumdog Millionaire elokuvan. Tämä kahden aika rajun ja realistisen Intia- kuvauksen kombinaatio jätti minut pitkäksi aikaa näitä asioita pohtimaan. Nyt näinkin pitkän ajan päästä nämä kaksi tarinaa kaikessa graafisuudessaan sekoittuvat mielessäni aika jännästi toisiinsa, kertovat sen verran samasta maailmasta. Onpa päähenkilökin molemmissa chaiwalla, teetä keittävä nuorukainen.
Valkoinen tiikeri tosiaankin on minusta myös hieno kirja. Ja mikä parasta hyvinkin helppolukuinen ja mukaansatempaava, se menee kerta istumalta. Siis melkein. Kyllä sitä pitää pysähtyä vähän sulattelemaankin.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *