Antti Hyry: Uuni

Antti Hyry, UuniAntti Hyry nappasi Finlandian 2009 Uuni-romaanillaan – ja odotetusti. Kun kuulin, että kulttuurineuvos Tuula Arkio valitsee voittajan, ajattelin hänenlaisensa ihmisen pitävän Hyrystä. Tosin aprikoin, että Arkio saattaisi tykästyä myös Hotakaiseen ja Mazzarellaan – ja niin hän oli tehnytkin, kun kuuntelin hänen puhettaan palkintotilaisuudessa.

Hän valitsi kuitenkin Hyryn ja perusteli valintaansa sillä, että Hyryn kerronta vie hypnoottisesti mukaansa. Arkio huomautti myös, että Uuni-romaani on allegoria ihmisen elämän rakentamiselle. Se tuntuu osuvalta, vaikka en ole romaania vielä lukenutkaan.

Kolme ystävääni on lukenut tämän yli 400 sivua käsittävän romaanin ja palaute on ollut kahtalainen. Kaksi piti sitä äärimmäisen pitkästyttävänä ja tylsänä. Yksi sen sijaan ylisti romaanin taivaisiin.

Kaikki kolme ystävääni ovat suunnilleen saman ikäisiä naisia, romaanista pitänyt ystäväni eroaa kahdesta muusta siinä, että hän on sapattivapaalla. Hänellä on aikaa lukemiseen ja keskittymiseen, mitä Hyryn romaani vaatii.

Luulenpa, että Antti Hyryn romaania voi pitää eräänlaisena slow-kirjallisuutena, jota pitää lukea rauhassa – pitkään ja nautiskellen. Se tekee varmasti hyvää ihmiselle. Hyvää tekee ihmiselle myös Finlandia-ehdokkaana ollut Kari Hotakaisen romaani Ihmisen osa. Luulenpa, että jos itse olisin saanut päättää, olisin antanut sen Hotakaiselle, joka niin valtavan hyvin on päässyt Salme Malmikunnaksen pään sisälle. Kirja on suorastaan mehevä.

Ulla Janhonen
Anna - Lukupiiri 

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Antti Hyry, Uuni

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *