Älkää kirjailijat menkö naimisiin keskenänne!

esa pesonenKirjailijoiden ei pitäisi koskaan seurustella keskenään tai ainakaan mennä naimisiin. Tällainen olo tuli kun luin Ted Hughesin viimeiseksi jääneen runokirjan Syntymäpäiväkirjeitä.

Tarinan mukaan kirja on ainoa kerta, kun Hughes puhui tai oikeastaan kirjoitti lievästi sanottuna kimurantista suhteestaan ex-vaimoonsa Sylvia Plathiin.

Plathista tuli myöhemmin legendaksi noussut runoilija, ei niinkään Hughesista itsestään. Hänelle jäi vastuu Plathin kohtalosta. Hughesia syytettiin hirviömäiseksi aviomieheksi, joka ajoi Plathin itsemurhaan pettämisellään.

No, sitä me jälkipolvet emme voi todellisuudessa tietää, mitä tai ketä Plath ajatteli vääntäessään kaasuhanat kotonaan auki. Joskin Hughesin toinenkin vaimo teki itsemurhan, joten tuskin Hughes aviomiehenä helpoimmasta päästä oli.

Mutta mitä Hughesin kirjaan on uskominen, taisi Hughes itse etsiä kumppaneikseen dramaattisia naisia. Hughes olisi voinut vapaasti solvata kauan kuollutta vaimoaan kirjassaan, mutta siihen hän ei sortunut. Hughes luo ennemmin kuvaa pienestä tyttörukasta, joka ei koskaan selviytynyt rakkaan isänsä kuolemasta lapsuudessaan. Ja jota hän ei onnistunut yrityksistään huolimatta pelastamaan.

Plathista on myöhemmin sorvattu eräänlaista kaltoin kohdeltua feminismin ikonikirjailijaa. Se on ollut helppoa, koska kuolleista kirjailijoista voimme muokata juuri sellaisia kun haluamme. Kuolleet kirjailijat ovat jälkipolville eläviä kätevämpiä, heitä voi tutkia rauhassa, eivätkä he enää muuta mielipiteitämme. 

Ja Hughes ei itse puhunut avioliitostaan Sylvia Plathin kanssa. Mutta ei Hughesista mitään sovinistia ja kotityrannia saa, mikäli hänen omaan tekstiinsä on uskominen.

Onnettomia avioliittoja tai suhteita on maailma täynnä. Niitä löytyy  kyllä kirjallisuudestakin. Kaksi kirjailijaa varmasti inspiroivat toisiaan, mutta kilpailevat toistensa kanssa armottomasti ja tuovat toisistaan parhaimmat ja pahimmat puolet esiin.

Kotimaisista kirjailijasuhteista tulee heti mieleen esimerkiksi Eino Leino ja L. Onerva, jotka eivät pystyneet elämään yhdessä, mutta eivät erossakaan. 

Comments

Teksti:Esa Pesonen

Kommentit

Tai ehkei kenenkään pidä mennä enää naimisiin! Kun kirjoitetaan sopimus alle ja sellainenhan avioliitto oikeasti on, niin pitäisi olla oikeasti jotain seuraamuksia, kun se päätetään (ilman, että taustalla on väkivaltaa tai muita vakavia asioita). Polttomerkki persuuksiin tms.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *