Alexandra Salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan

Alexandra Salmela, 27 Eli kuolema tekee taiteilijanKun pienen alkukangertelun jälkeen pääsee Alexandra Salmelan kirjan juoneen mukaan, vauhti pysähtyy vasta viimeiseen lauseeseen, joka on hieno: Fiilis oli melkein yhtä junttimainen kuin todellisuus.

Salmela on hauska kirjoittaja, joka iskee veikeästi suomalaisuuden ytimeen: korpikirjailijamyyttiin, maaseutuun ja siellä asuvaan luomulapsiperheeseen. Suomalainen maaseutu näyttäytyy erakkomaisena, pälyilevänä ja koomisena. Luomuperheen parisuhdekaan ei ole parhaimmassa kukoistuksessa. Salmelan tarkkanäköisyys johtuu varmastikin siitä, ettei hän ole syntynyt Suomessa, vaan entisessä Tšekkoslovakiassa. Hän on valmistunut suomen kielen maisteriksi Prahan yliopistosta, kirjoittaa suomeksi ja on asunut vuosia Suomessa.

Hän tarkkaileekin Suomea ja suomalaisuutta samaan aikaan ulkoa ja sisältä ja saa havantoihinsa sävyeroja. Kirjassa on monta kertojan ääntä: päähenkilö Angie, joka yrittää kirjoittaa menestysromaania Suomen korvessa (ja yrittää saada sen valmiiksi ennen kuin täyttää 27 vuotta), lasten pehmolelu Herra Possu ja kissa nimeltä Kassandra. Aluksi tämä kakofonia saattaa hämmentää, mutta muuttuu pian herkulliseksi tarinaksi, jota Salmela ilakoivasti ohjaa kohti loppua, junttimaista fiilistä.

Lue myös Parnasson arvio.

Ulla Janhonen
Anna 43/2010

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: 27 eli kuolema tekee taiteilijan, Alexandra Salmela

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *