Kirjojen alkusanat puntariin – Lause-Finlandian ehdokkaat on julkistettu

lause_finlandia

Suomen pienimmän kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Lause-Finlandia-palkinto on arvoltaan 0 euroa, ja se jaetaan Vihtorin kirjaston kirjamessuilla perjantaina 18.3.2016.

Lause-Finlandian tarkoituksena on osoittaa arvostusta lauseelle, kirjallisuuden DNA-järjestelmän tärkeimmälle osalle. Sekä ehdokkaat että voittajan valitsee – kuten aiempinakin vuosina – kirjailija ja tuottaja Marko Kulmala. 

Diktaattorin mukaan palkinto kumartaa aina koko teokselle, josta voittajalause on peräisin. 

”Totta kai mukana on huumorin pilke, sillä on absurdia ajatella, että joku lause voisi olla ratkaiseva. Kaikki kuitenkin tietävät, että oikeassa hetkessä tai paikassa sanottu tai kirjoitettu lause voi muuttaa paljon tai kaiken”, Kulmala tiivistää.

Palkinto jaetaan nyt kuudennen kerran. Viime vuonna Lause-Finlandian voitti Juha Hurmeen Nyljettyjen ajatusten (Teos) alkusanat: ”Aimo oli laittanut aamiaiseksi kasvisruokaa ja pekonia.”

Lause-Finlandian ehdokkaat 2016:

Tuomas Nyholm: Jarkko Ruutu – Jumalainen näytelmä (Otava)

”Poika valitsi kovan tien, mutta nyt hän on kotona.”

Perustelut: Jarkko Ruutu on taideteos. Niin on myös Jumalainen näytelmä. Se asettaa uuden standardin realistiselle ihmiskuvaukselle. Enää ei sauvota suolta autotalliin. Nyholmin lause ajaa lukijan pystyyn ja kysyy virnistäen perään: kestääkö humanistin kasetti?

Antti Tuomainen: Kaivos (Like)

”En tiennyt hänestä mitään.”

Perustelut: Antti Tuomainen osaa yhdistää täyden ja niukan, avoimen ja tiukan. Tuomaisen mustassa on aina reikä, josta tulee vähintään yksi valonsäde. Tuomainen siivoaa ja synnyttää toivoa lauseillaan.

Osmo Soininvaara, Mikko Särelä: Kaupunkien voitto (EVA Pamfletti)

”Kaupunkien kasvun nopeuttaminen on tie Suomen nousuun.”

Perustelut: Useimmista pamfleteista emme kuule koskaan mitään, ja se on varmasti hyväksi sekä lukijoille että kirjoittajille. Soininvaaran ja Särelän pamfletista kuulee mielellään, koska siinä todetaan totuus häpeilemättä.

Kari Hotakainen: Henkireikä (Siltala)

”Varokaa heikkoja.”

Perustelut: Kari Hotakainen on todistaja. Hotakainen on tulostanut lauseen, jossa on totuus. Se ei ole vähäinen saavutus. Keskuudessamme purjehtii monen sortin housuja ja ”hyviä ihmisiä”. He oppivat varomaan heikkoja. Viimeistään sitten, kun valot sammuvat, kuten Jarkko Ruutu asian ilmaisisi.

Laura Lindstedt: Oneiron (Teos)

”Kuvittele, että olet puolisokea.”

Perustelut: Jos kirjallisuus olisi luonnontieteellinen ilmiö, (ehkä se onkin), juhlisimme juuri uuden lauselajin löytymistä. Jos suoraan sanotaan, Laura Lindstedt kirjoittaa kokonaan uutta kirjallisuutta ja lausetta. Luultavasti maailman mittakaavassa.

Panu Rajala: Nuoruuden neljäs näytös (Minerva)

”En enää mahdu menneisyyteeni.”

Perustelut: Panu Rajala on Suomen parhaita prosaisteja. Hänet olisi palkittu useasti, ellei hän olisi Panu Rajala ja elleivät palkitsijat olisi suvaitsemattomia. Rajalan lause on voimakas: ymmärtämisessä doping on sallittua, ymmärrystä lisäävien lauseiden kirjoittamisessa jopa toivottavaa.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: kirjallisuuspalkinto, Lause-Finlandia, palkinto, Vihtorin kirjaston kirjamessut

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *