Äitilukijalle

Noora lukee portaillaJulkkisäidit ovat avautuneet iltapäivälehtien normijutuissa. Koko viime viikon (ellei peräti kuukauden) kirjakaupat, naistenlehdet ja katumainokset ovat tuutanneet vinkkejä ja viisauksia äitienpäivään. On runokirjaa ja treenikirjaa ja äitijohtajaa.

Olisikohan kellään aikaa analysoida, miten äidin roolia tässä retoriikassa rajataan? Pieni bling-bling, puutarhanhoito ja kakkujen leipominen sitä ainakin näyttää kiinnostavan. Ainakin sille pitää jotain ostaa. Hohhoijaa.

Ne nurjemmat tarinat jäävät äitienpäivänä helposti kertomatta.

Jätetään siis väliin karamellinväriset vinkkilistat. Sen sijaan onnittelen etenkin kaikkia niitä äitejä, jotka jaksavat kannustaa lapsiaan lukemaan (ei tosin tiikeriäiti Amy Chuan metodein). Kuten lastenkirjailija Timo Parvela Kodin Kuvalehdessä toteaa: tarina suojaa lasta. Opettajan työssään Parvela on nähnyt lasten kirjoituksista, kuka pelaa pleikkaria ja kuka lukee.

”Luin kerran jotain kilpailua varten 5. ja 6.-luokkalaisten aineita. Osa oli sellaisia, jotka eivät alkaneet mistään eivätkä päättyneet mihinkään, ne vain sinkoilivat sinne tänne, ping pong. Ei ole tarinan kaarta, on vain kovempia ja kovempia tasoja kuin tietokonepeleissä.”

Lukemaan oppii vain lukemalla.

Minun iloni oli kasvaa kodissa, jossa kirjaa arvostettiin. Minusta tuli lukeva tyttö. Onnea ja kiitos, äiti!

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: juhlat, kirjailijat, kirjat, lastenkirjat, lehdet, lukeminen, vinkit

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *