Aino Havukainen ja Sami Toivonen palkittiin Tietopöllöllä

Aino Havukainen ja Sami ToivonenSuomen tietokirjailijat ry:n Tietopöllö-palkinto, 8.000 euroa, on myönnetty kirjailija- ja kuvittajapari Aino Havukaiselle ja Sami Toivoselle Tatu ja Patu -kirjasarjasta.

Palkintolautakunnan mukaan Tatu ja Patu -sarja on lapsille luotu iloinen paraatiovi tietokirjallisuuden maailmaan. Sen päähenkilöt, tiedonhaluiset Tatu ja Patu sekä tietäväinen Veera, perehtyvät erilaisiin elämänalueisiin ja houkuttavat lukijoitaan katsomaan ympärilleen uteliain mielin.

”Riemastuttavat päähenkilöt suhtautuvat maailmaan lumoavanhauskana arvoituksena, josta nousee oivallus. Tiedonhaku ja oppiminen osoittautuvat rempseäksi toiminnaksi, jossa hassut kysymykset ja kommellukset johdattavat tutkimaan ja tietämään”, palkintolautakunta luonnehtii.

Lasten oikeuksien päivänä pidetyssä palkinnonjakotilaisuudessa nostettiin esille myös huumorin merkitys. ”Sarjan kirjat todistavat huumorillaan, että tietokirjan ei tarvitse olla puiseva eikä tosikkomainen. Lapselleen lukeva aikuinenkin hekottelee sille lempeälle ironialle, jolla sarjassa hymyillään sormi pystyssä neuvovalle kansanvalistamisen perinteelle. Kutkuttavan rikkaassa kuvituksessa on loputtomasti tutkailtavaa: harva aikuisille suunnattu tietokirja onnistuu tarjoamaan näin hyvää ainesta visuaaliselle havainnoinnille.”

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu supersankareinaPalkintoraadin mielestä erityisen ansiokasta on myös se, että yhä voimallisemmin sukupuolitetussa lastenkulttuurissa Tatu ja Patu -sarja on hieno poikkeus, sillä se sopii aivan yhtä lailla tytöille kuin pojillekin. Tatun, Patun ja Veeran maailmassa luonnontieteet ja ihmistieteet jäsentävät elämää rintarinnan ja ovat yhtä tärkeitä. Kirjasarjassa tutkimusmatkailu, seikkailu, rakentelu, pohdiskelu, hoiva, ongelmanratkaisu ja nauru kuuluvat kaikille.

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto, Tietopöllö, jaettiin nyt 11. kerran.

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: kirjat, Tatu ja Patu, tietokirjapalkinto, tietopöllö

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *