5 kysymystä: Karo Hämäläinen

Muutama fakta Karo Hämäläisestä: uutuusteos finanssimaailmasta, joukko lastenkirjoja, työ Arvopaperi -lehdessä, yli tusina maratonjuoksua, työmatkat Tampereelta Helsinkiin ja kaiken päälle sympaattinen persoonallisuus. Syntymävuosi 1976. Miten tämä kaikki on mahdollista? Joukko muitakin kysymyksiä tuli mieleen lounastaessani tämän kirjallisen monitoimimiehen kanssa.

 

1) Olet kirjoittanut rahoitusmaailmaan sijoittuvan trillerin Erottaja (WSOY), joka käsittelee vuonna 2008 alkanutta finanssikriisiä. Miksi tartuit juuri tähän aiheeseen – ja tähän tyylilajiin?

Aika oli poikkeuksellinen. Se, mihin rahoitusalalla työskennelleet ihmiset olivat uskoneet, ei yhtäkkiä enää pätenytkään. Kun islantilainen Kaupthing-pankki romahti, olin islantilaisen Glitnir-pankin tiloissa Helsingissä. Siihen päivään tiivistyi paljon.

Muotovalinta oli aika helppo, joskin kirjaa tehdessäni genre muuttui finanssimaailmaan sijoittuvasta toimintatrilleristä finanssitrilleriksi, jossa koko teos rakentuu pääomamarkkinalogiikalle. Noita päivinä vuoden 2008 lokakuussa tunnelma oli kuin trillerissä: päätökset suuria, vaikutukset vielä suurempia.

Trillerimuoto sopi tarkoituksiini siksikin, että tietoaines on minusta yksi trillerin estetiikkaan kuuluva komponentti. Niinpä saatoin huoletta ripotella teokseen miniluentoja. Trillerigenreen kuuluvilla kliseillä ja vakiintuneilla toimintatavoilla oli kaiken lisäksi herkullista leikitellä!

2) Milloin tiesit, että haluat kirjoittaa?

Sain 8-vuotissyntymäpäivälahjaksi matkakirjoituskoneen, jolla aloin toimittaa Karon Kuvalehteä.

3) Miten ihmeessä ehdit tehdä niin paljon kaikkea?

Tänä aamuna viimeksi mietin, mitä järkeä itsensä repimisessä on. Olen kieltämättä koko ajan jollain tavalla töissä. En silti osaisi olla tekemättä mitään – istuisin kuitenkin koneen äärellä, pyörisin Facebookissa ja googlailisin, onko jossain ilmestynyt uusi arvio Erottajasta.

4) Mitä googlaamasi kritiikki merkitsee sinulle?

Kritiikillä on yllättävän suuri merkitys, vaikka voisi kuvitella, että itsekin kahdeksantoista vuotta kritiikkiä kirjoittaneena minun olisi helpompi kylmettää itseni siltä. Kun työtä on tehnyt pitkään, kaikelle palautteelle on herkkä, ellei yliherkkä. Kuulin muuten juuri, että Erottajasta on ilmestynyt arvio kuolinuutisten välissä (naurua).

Minulle kritiikki on onnekseni antanut enemmän aihetta riemuun kuin murheeseen. Sekä positiivinen että negatiivinen palaute – niin kuin senkin huomaaminen, että kriitikko on lukenut aivan eri kirjaa kuin se, jonka olen kuvitellut kirjoittavani – antaa parhaimmillaan aihetta itsetutkiskeluun ja saattaa siten vaikuttaa tuleviin kirjallisiin töihini.

5) Kirjoitat parhaillaan design-vuoteen liittyvää lastenkirjaa. Mikä kulttuuriteko! Kerro lisää.

Idea tuli Tammelta. Kirja kertoo perheestä, jonka Lehmäkannu menee rikki ja jonka sijalle he lähtevät etsimään uutta. Siinä sivussa he havainnoivat muotoilua arkisessa ympäristössä suomalaisten suunnittelijoiden kanonisoiduista töistä vaikkapa liikennesuunnitteluun. Kirjan on hauskasti ja eläväisesti kuvittanut Salla Savolainen.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: 5 kysymystä, bisnes, dekkarit, design, Hämäläinen Karo, jännitys, lastenkirjat, romaani, talous, Tammi, trilleri, WSOY

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *