100 halutuinta, 10 kalleinta

1001 kirjaa, jotka pitää lukea ennen kuolemaa. Myydyin Top 10. Joku luetteloi jo 10 kalleintakin. Kirjalistoja riittää joka tarpeeseen. Lukijavinkistä päädyin surffaamaan Helsingin kaupunginkirjaston sivuille huomatakseni, että listoja löytyy sieltäkin. Nimittäin 100 halutuinta.

Ei ole yllätys, että kärkisijaa pitävät pitkälti samat nimet, jotka ovat viime kuukaudet koristaneet myyntitilastoja ja otsikoita. Riikka PulkkisenTotta on varatuin kaunokirja, tietokirjojen kärksisijaa pitää Aitoa ruokaa. Suosittuja ovat myös dekkarit sekä puhutuimmat uutuudet.

Tunnustan, että minulla ei moneen vuoteen ole riittänyt pinnaa odottaa uutuuksia kirjastosta. Tuoreet teokset on vaan ihan pakko saada heti. Tosin HelMet-kirjastoissa on parannettu suosikkien saatavuutta kokoamalla niitä erilliseen hyllyynsä. Näiden Bestseller-tunnuksin merkittyjen teosten laina-aika on seitsemän vuorokautta. Bestsellereiksi valitaan osa uutuuskirjoista ja sellaisista kirjoista, joiden menekki on jatkuvasti suuri.

Listat ja bestsellertilastot tarjoavat vain yhden näkökulman siihen, mitä juuri nyt luetaan – tai mitä ”pitäisi” lukea. Kuinkahan moni uutuuksista edes kestää aikaa?

Kalleimmat kirjat taas ovat hyvinkin kestävää tekoa. Ykkösenä tässä rankkauksessa on renessanssitaiteilija Leonardo da Vincinkirjoituksia sisältävä Codex Leicester. Kuuluu tätä nykyä muuten Bill Gatesille. Kovin monella muulla ei massia olisi teokseen riittänytkään – Gates pulitti opuksesta hulppeat 30,8 miljoonaa puntaa.

Monasti lienee ihan parasta napata hyllystä ikiklassikko – tai etenkin näin kesällä vaikka mökin vintillä lojuva kioskiromaani.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: historia, kirjakauppa, kirjankustannus, kirjastot, kirjat, listat, lukeminen, uutuudet, vinkit

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *