Kuusi kesäistä menovinkkiä kirjaihmisille

kirjan_vuosiKesä ja kirjallisuustapahtumat sopivat oivallisesti yhteen. Tapahtumia on myös nyt helppo löytää, sillä parhaillaan vietettävä Kirjan vuosi kokoaa kalenteriin kirjalliset menovinkit kautta maan.

Olen poiminut Kirjan vuoden kalenterista kuusi tärppiä kirjallisuuselämyksiä hakeville matkaajille kesä- ja heinäkuun tarjonnasta. Muista kurkistaa Kirjan vuoden tapahtumakalenterista myös muut kirjalliset menovinkit ja lisätä tapahtumasi kalenteriin, jos se vielä sieltä puuttuu. 

Kirjan vuoden kalenteri löytyy osoitteesta www.kirjanvuosi.fi ja menovinkkejä jaetaan myös Facebookissa: www.facebook.com/kirjanvuosi

Bättre Folk – musiikkia ja kirjallisuutta intiimisti Hailuodossa

Hailuoto, 26.–28. kesäkuuta

Neljättä kertaa järjestettävillä Bättre Folk -festivaaleilla nostetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa musiikin rinnalle myös kirjallisuus. Festivaalia varten muun muassa Riikka Pulkkinen ja Aino Venna ovat valmistaneet musiikillis-kirjallisen yhteisesityksen ja Pietari Kiviharju säveltää musiikkia Sami Majalan ja Aki Ollikaisen romaaneihin.

Riikka Pulkkisen ja Aki Ollikaisen lisäksi festarivieraina nähdään Tommi Liimatta, Miki Liukkonen, Juha Itkonen, Kati Hiekkapelto, Milla Ollikainen ja Kauko Röyhkä. Bättre Folk sopii intiimien kulttuuritapahtumien sekä hyvän musiikin ja kirjallisuuden ystäville.

Hailuotoon suuntaavien kannattaa pitää kiirettä, sillä tapahtuman liput ovat loppumassa.

Lisätiedot: www.battrefolk.fi.

Vanhan kirjallisuuden päivät kokoaa yhteen intohimoiset kirjallisuuden suurkuluttajat

Sastamala, 26.–27. kesäkuuta

Vanhan kirjallisuuden päivien kivijalkana toimii antikvarinen kirjamyynti. Luvassa on kuitenkin myös ajankohtaisten uutuuskirjojen esittelyä ja kirja-alan kuulumisten puimista seminaarien, keskustelujen ynnä muiden oheisohjelmien parissa. Tänä vuonna tapahtuman teemana on intohimo, joka yhdistää kirjallisuuden suurkuluttajia – lukijoita, ostajia ja keräilijöitä. 

Erilaisia näkökulmia intohimoon tuovat tapahtuman aikana muun muassa kirjailijat Juha Hurme, Anna-Leena Härkönen, Riku Korhonen, Päivi Alasalmi, Anni Kytömäki ja Hannu Mäkelä.

Lisätiedot: www.vanhankirjallisuudenpaivat.com.

Kajaanin runoviikolla nostetaan punaa poskille

Kajaani, 1.–6. heinäkuuta

Tänä kesänä Kajaanin runoviikolla nähdään useita aikuiseen makuun sopivia esityksiä: jo avajaispäivänä tupa ryskyy ja parret paukkuu. Vuoden 2015 Suven runoilijaksi on valittu Pentti Saaritsa, jonka tuotantoa nostetaan esille muun muassa näytelmän keinoin. Runoviikon aikana nähdään yhteensä noin 60 eri hintaluokan esitystä ja jaetaan Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinto. 

Runojen ystäville vinkiksi: Eino Leinon päivänä 6.7. kannattaa Tampereella suunnistaa Runopiha-tapahtumaan Tallipihalle (Kuninkaankatu 4), jossa esiintyvät muun muassa Vilja-Tuulia Huotarinen, J. K. Ihalainen ja runoimprovisaatioryhmä Muuntaja. Lisäksi runoja nostetaan esille Runo kantaa -runoviikolla (6.–12.7.) Heinolassa. 

Kirjailijat iholla Kaustinen Folk Music Festivaleilla

Kaustinen, 6.–12. heinäkuuta

Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla Kirjan vuotta juhlistetaan ajatusten ja sävelen kohdatessa Kirjailijat Iholla -konserttisarjassa. Konserteissa juontaja Antti Huntuksen vieraiksi saapuvat duoina kolme kirjailijaa ja kolme muusikkoa. Tiistaina 7.7. Iholla-salin lavalla kohtaavat Juha Itkonen ja Matti Johannes Koivu, keskiviikkona 8.7. Marko Hautala ja Juha-Matti Rautiainen ja perjantaina 10.7. Antti Tuuri ja Antti Paalanen

Lisäksi Kaustisella on luvassa torstaina 9.7. runolaulua, kun Shamu-lauluyhtyeen johdolla herätetään Kantelettaren runot henkiin samankaltaisessa muodossa kuin Lönnrot ne aikanaan kuuli. 

Lisätiedot: kaustinen.net.

SuomiAreenalla keskustellaan ja haastetaan keskusteluun

Pori, 11.–17. heinäkuuta

Porin SuomiAreenalla järjestetään useita kirjallisuusaiheisia keskusteluja muun muassa tietokirjallisuudesta, lasten lukemisesta ja lukemattomuudesta sekä kirjailijuudesta. 

Tiistaina 14.7. Porin pääkirjastossa keskustellaan provosoivasti otsikolla ”Jos lapsi ei lue, katso peiliin!”. Lasten lukemisharrastusta pohtivat ja syynäävät kirjailija ja toimittaja Tuula Korolainen, kirjastonhoitaja-kirjavinkkari Reetta Saine, toimittaja Aleksis Salusjärvi, opettaja ja oppikirjantekijä Markku Töllinen sekä freelance-toimittaja Leena Virtanen.

Miten kirjailijaksi päädytään? Aihetta pohtivat kirjailijat Milja Kaunisto, Juha-Pekka Koskinen, Eppu Nuotio ja Matti Rönkä keskiviikkona 15.7. Porin pääkirjastossa. Tapahtuman juontaa Gummeruksen viestintä- ja markkinointijohtaja Katja Leino. Kaunisto, Koskinen, Nuotio ja Rönkä jatkavat Alaston kirjailija -kirjallisuuskeskustelua vielä Mikko Kuustosen kanssa 15.7. iltaseitsemältä Soul Kitchen -telttaravintolassa.

Lisätiedot: suomiareena.fi.

Elon aamukansaa esillä Volter Kilpi Kustavissa -tapahtumassa

Kustavi, 15.–19. heinäkuuta

Volter Kilvelle omistettu poikkitaiteellinen kirjallisuusviikko tarjoilee jälleen kerran korkeatasoista ohjelmaa Kilven synnyinmaisemissa. Tänä vuonna tapahtuman teemana on Elon aamukansa – lapset kaunokirjallisena aiheena. Teema näkyy esimerkiksi kriitikko, kirjallisuudentutkija Mervi Kantokorven luennolla, joka käsittelee Teuvo Pakkalan lapsikuvausta. Tietokirjailija Tuula Karjalaisen luennolla taas aiheena on Tove Janssonin novellit lapsille ja lapsista. 

Kirjallisuusluentojen lisäksi ohjelma sisältää muun muassa konsertteja sekä retkiä Volter Kilven maisemiin maalla ja merellä.  

Volter Kilpi Kustavissa -viikon taiteellisena johtajana toimii teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme. 

Lisätiedot: www.vkkustavissa.fi.  

Teksti: Plaza
Avainsanat: festarit, festivaali, kirjallisuus, kirjallisuustapahtuma, luento, menovinkki, runo, runous, runoviikko

Kommentit

Oma kommentti