Maailma lukee tänään ääneen

world_read_aloud_day_logoTänään 4.3. vietetään maailman ääneen lukemisen päivää. Kyse on yleishyödyllisen, lukutaitoa edistävän Litworld-organisaation kampanjasta, jonka myötä nostetaan esille ääneen lukemisen ja tarinoiden jakamisen tärkeyttä. Päivää on vietetty maaliskuun ensimmäisenä keskiviikkona vuodesta 2010 lähtien. 

Yhdysvaltalaisen Litworldin kampanja on eräänlainen toisinto YK:n kansainvälisestä lukutaidon päivästä: molempien päivien kautta halutaan muistuttaa lukijoiden yhteisöä siitä, että lukutaito ja lukemisesta nauttiminen kuuluvat kaikille ihmisille ympäri maailmaa.

Litworldin päivä on kuitenkin omistettu nimenomaan ääneen lukemiselle: se korostaa yhteisten lukuhetkien merkitystä eri-ikäisten ihmisten kesken. Sivustolla kerrotaan, että maailman ääneen lukemisen päivää viettää tänään miljoona ihmistä noin 80 maassa ja se tavoittaa yli 31 miljoonaa ihmisistä verkon kautta. 

Oletko sinä yksi heistä?

Miten sinä vietät maailman ääneen lukemisen päivää?

Yksinkertaisin tapa juhlia on ottaa kirja käteen, kaveri vierelle  ja lukea ääneen. Lukea voi lapselle, vanhukselle tai ystäväjoukolle; kotona, kirjastossa tai vaikka hoitokodissa.

Kirjan vuoden kalenterista löytyy menovinkkejä tällekin päivämäärälle. Muun muassa Tapani Bagge lukee näytteitä rikosromaaneistaan Äetsän kirjastossa, Sastamalassa.

Jos sopivaa lukukaveria tai tapahtumaa ei löydy taikka flunssa koettelee ääntä, tänään on mainio päivä tutustua äänikirjoihin ja kuunnelmiin. Äänikirjoja voi ostaa ja ladata esimerkiksi Suomalaisen Kirjakaupan ja Elisa Kirjan valikoimista. Kuunnelmia taas löytyy ilmaiseksi Ylen arkistoista: klassikkokirjaksi suosittelen Aleksis Kiven Seitsemää veljestä Juhani Rajalinin lukemana tai Juhani Ahon Papin rouvaa Tarja Keinäsen lukemana. 

Roope Lipastin jutuista riittää ilakointia aikuiseen makuun. Sekä lapsille että aikuisille sopivaa huumoria tarjoilee muun muassa Veera Salmen Puluboin ja Ponin pöpelikkökirja, josta on ehditty julkaista jo kolme osaa kuunneltavaksi. Lisäksi Ylen sivustolta voi ladata 48 erilaista Pikku Kakkosen satua

Jos pelkkä ääni ei riitä, voit myös katsella videoita. Kirjastokaistan mainiot Prosak-proosaklubien taltionnit sykähdyttävät: haastattelujen ohessa kirjailijat lukevat katkelmia teoksistaan. Tsekkaa ainakin Eeva Kilven, Anni Kytömäen, Tommi Kinnusen ja Jussi Valtosen videot!

Alla maistiainen Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajasta

Jos englannin kieli ei tuota ongelmia, YouTubesta löytyy mittava määrä videoita, joissa maailmankuulut menestyskirjailijat lukevat teoksiaan.

Stephen King

Neil Gaiman

… ja J. K. Rowling ovat tuttuja kirjailijoita suomalaisille lukijoille. Tällaisia reading-tilaisuuksia toivoisin näkeväni enemmän myös Suomessa.

Ääneen lukemista voi harrastaa myös muulloin tai vaikka (erityisesti lapsiperheissä) joka päivä. Turun kaupunginkirjastossa kokoontuu tämän kevään ajan keskiviikkoisin Rotundan ääneenlukupiiri, jossa luetaan yhdessä Tommi Kinnusen esikoisromaania Neljäntienristeys. Olisiko tällaiselle tapahtumalle tilaa myös lähipiirissäsi? 

Sosiaalinen lukeminen yhdistää ihmisiä ja luo mukavia keskustelunaiheita. Hyvää maailman ääneen lukemisen päivää!

Teksti: Plaza
Avainsanat: ääneen lukeminen, Kirjan vuosi, Litworld, lukukampanja, lukutaito, Maailman ääneen lukemisen päivä, Read Aloud

Kommentit

Oma kommentti