Viisi syytä, miksi kirjalahja on paras lahja

kirjajoululahjaKirjaa on pidetty perinteisesti joulun ykköstoivelahjana. Silti liian usein kuulen nykyisin moitiskeltavan, että kolmenkympin arvoiset kirjat ovat liian kalliita, kun samaan hengenvetoon kehutaan, kuinka satojen eurojen arvoinen tabletti tai pelikonsoli oli pakko saada ja designfarkkujen taskusta löytyy tietty myös uusin älypuhelinmalli. 

Höpsöä puhetta, tuhahtelen mielessäni – kirjanörtti kun olen. Muistuttaakseni kirjalahjan ihanuudesta keräsin listan seikoista, jotka tekevät kirjasta parhaan lahjan. 

1. Tarinat ovat ajattomia

Hyvin valittu kirjalahja ei vanhene hyllyssä. Teoksen ja sen tarinan pariin voi palata vuosikymmeniäkin myöhemmin – tietyt kertomukset, kuten Sinuhe egyptiläinen, Täällä Pohjantähden alla tai Taru sormusten herrasta, suorastaan vaativat sitä! 

Lapsuudessa saadut laadukkaat, arvostettujen tekijöiden runo- ja satukirjat valjastetaan myöhemmin uusiokäyttöön, kun aikuiseksi varttunut lukija voi kerrata satuja omille lapsilleen. 

Tänä vuonna on juhlittu näyttävästi muun muassa Tove Janssonia ja Kirsi Kunnasta: kirjailijoita, joiden luomat hahmot ja kertomukset lumoavat ja tuovat hyvää mieltä yhä uusille sukupolville. Voisiko jokin Janssonin tai Kunnaksen kirja olla sopiva lahjaidea läheistäsi ajattelen? 

2. Lukeminen tekee hyvää

Lukeminen tukee kaikissa ikävaiheissa sanallista kehitystä, kielitajua ja sanaston ylläpitoa. Samalla kirjan myötä annettu lukukokemus auttaa myös muistia. 

Tutkijoiden mukaan kirjallisuuden klassikot, kuten William Shakespearen tai  T. S. Eliotin runous, terapoivat mieltä tehokkaammin kuin itseapukirjallisuus. Anna lahjaksi runoutta ja lue sitä yksin tai seurassa – edistät hyvinvointiasi!

taisteluni4graniittimiesgaiman_lapidus

3. Kirja rohkaisee laatuajan pariin

Älypuhelinten, sosiaalisen median ja muun viihdelaitteiston ja -maailman ylipursuavassa tarjonnassa on välillä hyvä muistaa keskittyä myös syvällisessä mielessä itseen. Omien ajatusten tutkiskelu vaatii hiljaisuutta, ja sitä perinteinen kirjalahja edustaa. Kirjan äärelle hiljennytään ja unohdetaan hetkeksi arkikiireet kuin myös muut ulkoa tulevat paineet. 

Laatuaikaa tarvitaan myös vanhemman ja lapsen välillä – tai vaikka isovanhemman tai lapsenlapsen välillä. Yhteinen lukuhetki luo yhteisöllisyyttä, yhteenkuuluvuutta ja läheisyyttä. Lisäksi se avaa keskustelunaiheita.

Vinkki joulupyhille: järjestä yhteinen lukuhetki perheen tai läheisten kanssa! Siihen tarvitaan vain kasa kirjoja, villasukat jokaiselle lukijalle ja mukavia tuoleja. Lisätunnelmaa voi luoda tarjoamalla lukijoille suklaata tai vaikka pähkinöitä.

risainen_elama_mielensapahoittaja4. Kirja välittää tunnetta ja ajatusta

Kirjalahjalla voi sanoa paljon lahjansaajalle. Anna ystävällesi lahjaksi lempikirjasi, niin annat hänelle palan itsestäsi. Jos ystävälläsi on ollut vastoinkäymisten vuosi, piristä häntä lempeällä kirjalla. Jos taas läheistäsi vaivaa matkakuume, tarjoa hänelle mielikuvitusmatka.

Mitä lahjansaaja harrastaa tai mistä hän on kiinnostunut? Kirjakaupoista löytyy romaanien, runokokoelmien, sarjakuvien ja muistelmien lisäksi myös harrastekirjoja muun muassa leivonnasta, käsitöistä ja taiteesta pitäville. Luonnonystävälle voisi sopia luontokuvia sisältävä teos.

5. Kirjalahja on äärettömän helppo paketoida

… mutta pienellä tuunaamisella lahjasta saa elämysmäisen paketin. Katso vinkkivideot!

Yksinkertainen tapa. Suorakulmion mallinen paketti, kuten esimerkiksi kirjalahja, kääritään näppärästi tällä ohjeella. Älä kuitenkaan hermostu, jos et heti ensimmäisellä kerralla onnistu tehtävässä yhtä nopeasti kuin videon ammattimainen lahjapakkaaja.   

Jos tahdot haastaa itsesi, kokeile jompaakumpaa seuraavista ohjeista.

Lukemattomia tarinoita ja rauhallisten lukuhetkien joulua! 

Teksti: Plaza
Avainsanat: DIY, kirjalahja, kirjat, vinkit

Kommentit

Oma kommentti