Äänestä suosikkiasi: Mikä romaani voittaa Finlandia-palkinnon?

finlandia_ehdokkaat_2014

Finlandia-ehdokkaiden julkistus alkoi hyvillä uutisilla: ehdokasraadin puheenjohtaja, näytelmäkirjailija Sirkku Peltola suitsutti, että suomalainen kirjallisuus voi hyvin ja että erityisesti esikoisten korkeatasoisuus antaa lupauksen hienoista kirjavuosista myös tulevaisuudessa. Kaikkiaan valintalautakunta luki 114 teosta ennen kuuden kärjen julkistamista. 

”Ansiokkaita, lukemisen arvoisia teoksia on paljon”, kiitteli Peltola puheessaan mutta harmitteli samalla kirjamarkkinoiden kapeaa katsantoa teosten esilletuonnissa. Hän rohkaisikin lukevia ihmisiä uskaltautumaan tarttumaan myös vähemmän julkisuutta ja mainostilaa saaneisiin kirjoihin. 

Finlandia-palkinto perustettiin alun perin virkistämään kirjamyyntiä, mutta vuosien mittaan Suomen Kirjasäätiön ehdokasmittelöstä on tullut merkittävä kulttuuritapahtuma. Ehdokasasettelu herättää vireää kirjallisuuskeskustelua, kyseenalaistamista, pahaa mieltä ja kuhinaa kulisseissa. Suurimmista närkästymisistä ja Finlandia-vääryyksistä voi lukea esimerkiksi Imagen sivustolle kootulta listalta. Eniten närää herättää vuodesta toiseen se, että viimeisen valinnan tekee vaihtuva diktaattori.

Myös kolmihenkinen valintaraati on kovilla ehdokasasettelun paineessa.

”Rupeama oli pitkä, työläs ja antoisa”, kuvailee Peltola lukuprojektin laajuutta ja ehdokkaiden punnitsemista. ”Lohdullinen ja yllättäväkin siinä mielessä, että juuri nämä kuusi teosta me, hyvinkin erilaisista lähtökohdista kirjallisuutta arvioivat raatilaiset, täyttä yksimielisyyttä ja kunnioitusta tuntien koimme Finlandia–ehdokkuuden arvoisiksi.” 

Peltolan kanssa valintoja pohtivat filosofian maisteri, suomentaja Kari Koski ja kirja-alan eläkeläinen Leena Valpio, joka on tehnyt pitkän uran Suomalaisessa Kirjakaupassa. 

Puheenjohtaja muistutti, että kirjaa ei voi määritellä 30 ensimmäisen sivun perusteella: on teoksia, jotka yllättävät positiivisesti vasta myöhemmin. Raatilaisten lukukokemuksiin mahtui tosin myös useita romaaneja, jotka lupaavan kehittelyn jälkeen kaatuivat viimeisellä neljänneksellä. 

Tämän vuoden romaaneissa aiheina toistuivat muun muassa ihmisen ja luonnon keinotekoinen ristiriita, Suomen 1900-luvun historia sukupolvitarinoiden läpi nähtynä sekä vahvat naiskuvat sukupolvien ketjussa. Väkevimmin teemoista nousi esille kuitenkin lapsen suojattomuus sekä kaltoin kohtelun periytyminen sukupolvelta toiselle. 

Mikä romaani voittaa vuoden 2014 Finlandia-palkinnon?

Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee professori Anne Brunila. 30 000 euron palkinto jaetaan torstaina 27. marraskuuta. Diktaattorin valinta on ainoastaan yhden ihmisen mielipide tämän vuoden kirjasadon parhaimmistosta. Mitä mieltä on suomalainen lukukansa? 

Mikä on sinun suosikkisi? Mikä teos puuttui ehdokaslistalta? Äänestä ja perustele valintasi kommenttikentässä!

kaksi_viatonta_paivaa1. Heidi Jaatinen: Kaksi viatonta päivää (Gummerus)

Valintaraadin perustelut:

Teos on ainutlaatuisen hurja heittäytyminen suojattoman lapsen maailmaan. Yhtä aikaa herkästi ja väkevästi kirjailija piirtää kuvan lapsesta, joka loputtomiin jaksaa uskoa vanhempaansa, joka on valmis yhä uudestaan ja uudestaan uhrautumaan ehdoitta äitinsä puolesta. Ajatus sukupolvelta toiselle periytyvästä syrjäytymisestä on sinänsä lohduton, mutta voima, jonka kirjailija hylättyjen lasten sisäiseen maailmaan rakentaa, antaa merkillistä uskoa selviytymiseen.

Kaksi viatonta päivää on rakenteeltaan hiljalleen avautuva ja armotta mukaansa vievä tarina. Sen kieli on rikasta, dialogi kiteytynyttä, kouriintuntuvaa, koskettavaa ja äärimmäisen uskottavaa. Teos on ajankohtaisesti puhutteleva ja tärkeä huuto heitteille jätettyjen puolesta.

Kustantajan esittely romaanista: www.gummerus.fi.

miehia_ja_ihmisia2. Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä (Otava)

Valintaraadin perustelut:

Olli Jalosen kynä on kevyt ja käsi rento mutta lopputulos aito, todentuntuinen ja vilpittömän syvällinen. Nuoren miehen kesään mahtuu kaikki mieheksi kasvamisen vavisuttavat vaiheet, ne Jalonen kuvaa mestarillisen herkkävaistoisesti. Kirjailija on taituri tarkkailemaan ulkoisia tapahtumia sisäisten sielunliikkeiden läpi. 70-luvun työmiesten maailma on yksityiskohtaisen tunnistettava, arkisuudessaan ja koomisuudessaan vahvasti läpi eletyn oloinen. Eletään aikaa, joka asenteissaan, rakenteissaan ja ihmiskuvissaan on samalla nostalgisen mennyttä, kuin ikuista ja muuttumatontakin.

Jalosen teos on humaani, lämmin, ihmistä vajavaisuuksineen ymmärtävä, viisas ja loppuun asti vaikuttavan hallittu romaani.

Kustantajan esittely romaanista: www.otava.fi.

neljantienristeys3. Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (WSOY)

Valintaraadin perustelut:

Neljäntienristeys on väkevä, tiiviisti ja tasapainoisesti kerrottu sukukertomus kolmen sukupolven elämästä pohjoissuomalaisessa kyläyhteisössä ankaran luonnon ja sosiaalisen kontrollin armoilla. Se on tarina ihmisistä, jotka tarvitsevat mutta eivät aina kestä toisiaan, tarina erilaisuudesta, selviytymisestä ja oman tilan raivaamisesta itselleen ja unelmilleen.

Mestarillisena ihmisten kuvaajana Tommi Kinnunen luo vähäeleisesti vahvoja, eläviä ja mieleenpainuvia henkilöhahmoja, joiden koko olemus tulee näkyviin yksittäisissä huolellisesti rakennetuissa ja herkkävaistoisissa kohtauksissa. Samalla Neljäntienristeys kasvaa vaikuttavaksi puheenvuoroksi ihmisarvon puolesta.

Kustantajan esittely romaanista: www.kirja.fi.

kultarinta4. Anni Kytömäki: Kultarinta (Gummerus)

Valintaraadin perustelut:

Kultarinta on vilpitön ylistys metsälle ja koskemattomalle luonnolle. Anni Kytömäki on tavoittanut kauniin ja puhuttelevan kielen, joka avaa lukijan eteen metsän kaikkine vivahteineen. Tarkkaan rakennetussa kerronnassa ei nojauduta dialogiin, vaan päähenkilöiden mielenliikkeitä tulkitaan paljolti luonnontapahtumien kautta. Kirja on kolmen sukupolven kertomus ajanjaksolla 1903–1937, mutta ennen muuta isä-Erikin ja Malla-tyttären sydäntä riipaiseva rakkaustarina.

Suomen sisällissodan kuvauksissa esiin nostetaan poikkeuksellisesti Erikin kaltaiset ihmiset, jotka eivät tunnustaneet väriä vaan halusivat ainoastaan elää rauhassa. Lukukokemus on pakahduttava mutta samalla luonnonkuvauksiensa kautta seesteinen ja rauhoittava.

Tämä on suomalaisen ihmisen kirja. Se ei pääty kansien sulkeuduttua, vaan jättää jäljen lukijaansa – kuin askelen painauman sammalmättääseen.

Kustantajan esittely romaanista: www.gummerus.fi.

graniittimies5. Sirpa Kähkönen: Graniittimies (Otava)

Valintaraadin perustelut:

Graniittimiehen sivuilla leijuu venäläisten klassikoiden henki. Kerronnallisesti kahtia jakautuva kirja kertoo Petrogradin ja Leningradin ensimmäisistä vuosista ja vuosikymmenestä, vapautetun punavanki Iljan ja vaimonsa Klaran paosta Venäjälle Petrogradiin, onnenmaahan, jonka todellisuus onkin armoton, kylmä ja harmaa ja jossa lähimmät ystävätkin pettävät ja utopiat tuhoutuvat. Päähenkilöillä ei ole enää paluuta Petrogradin synkiltä, harmailta kaduilta, mutta toivo elää katulapsissa, jotka nousevat kirjassa vahvasti esille.

Sirpa Kähkönen on tehnyt teosta varten valtavasti tutkimustyötä, kulkenut Pietarin katuja, tarkkaillut ja imenyt itseensä sen tunnelman, joka kirjan sivuilla lukijansa vakuuttaa. Samalla romaani kasvaa vahvojen henkilöhahmojensa voimin yleisinhimilliseksi tutkielmaksi siitä, mistä utopioiden rakentajat tulevat, mikä heitä ajaa ja mitä heille ja heidän utopioilleen tapahtuu.

Sirpa Kähkösen Graniittimies avaa lukijalleen historiaa kokemuksien ja eletyn elämän kautta ja antaa tilaa ajatella itse.

Kustantajan esittely romaanista: www.otava.fi.

he_eivat_tieda_mita_tekevat6. Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi)

Valintaraadin perustelut:

Romaani on hyytävä kertomus maailmasta, jossa tiedon määrä kasvaa päätähuimaavaa vauhtia, mutta ihmisten ymmärrys toisistaan ei suinkaan lisäänny, vaan tekojamme ohjaavat epäluulot, tietämättömyys ja alkeelliset vietit.

Jussi Valtonen kuvaa tarkkanäköisesti yhdysvaltalaisen huippututkijan kulttuurisokkia kylmässä ja sisäänlämpiävässä Suomessa ja yhdistelee oivaltavasti niin suuria kuin pieniäkin ajankohtaisia ilmiöitä. Taidokkaasti rakennettu juoni tiivistyy vaivihkaa ja vääjäämättä kohti loppuhuipennusta, joka muistuttaa kohtalonomaisuudessaan klassista tragediaa.

He eivät tiedä mitä tekevät on pysäyttävä tutkielma tieteen ja etiikan suhteesta ja ihmisten kyvyttömyydestä viestiä keskenään.

Kustantajan esittely romaanista: www.kirja.fi.

Teksti: Plaza
Avainsanat: Finlandia-ehdokkaat, Finlandia-palkinto, kirjallisuuspalkinto, Suomen Kirjasäätiö

Kommentit

Oma kommentti