Kansainvälinen lukutaitopäivä haastaa lukemaan – ja tukemaan lukemista

artemis_lukeeLukutaitoa voisi pitää itsestäänselvyytenä, mutta sitä se ei kuitenkaan ole – edes Suomessa. Asia kävi mielessäni viimeksi eilen, kun istuin lukemassa kehitysvammaisen pikkusiskoni kanssa.

Siskoni ei osaa lukea, ei edes puhua, mutta hän kuuntelee mielellään, kun joku toinen lukee hänelle. Erityisesti kuvia sisältävät kirjat ovat siskoni mieleen, sillä – kuten sanontakin neuvoo – kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. 

Kehitysvamman lisäksi esimerkiksi muistisairaus voi aiheuttaa ongelmia lukutaidon kehittymiselle tai ylläpitämiselle. Lukeminen voi olla jopa mahdotonta, kuten esimerkiksi siskoni tapaus osoittaa.

Lukutaito toimii avaimena yksilön kehittymiseen, kouluttautumiseen ja täytenä yhteiskunnan jäsenenä toimimiseen – niistä siskoni jää osittain paitsi. Onneksi siskollani on kuitenkin ympärillään useita läheisiä, jotka varmistavat, että hänen hyvinvoinnistaan ja terveydestään pidetään huolta. 

Tänään 8. syyskuuta vietetään YK:n kansainvälistä lukutaidon päivää

Vaikka Suomessa lukutaidon tilanne on kaiken kaikkiaan suhteellisen hyvä, sama ei toteudu kaikkialla maailmassa. Tällä hetkellä maailman aikuisista viidennes ja köyhimpien kehitysmaiden naisten enemmistö on lukutaidotonta, mikä aiheuttaa syvää epätasa-arvoa yhteiskunnissa. 

Vuoden 2014 kansainvälisen lukutaidon päivän teemana on lukutaito ja kestävä kehitys. Tarkoitus on muistuttaa siitä, että lukutaidolla on suuri rooli kestävän kehityksen kannalta, sillä se auttaa tekemään oikeita päätöksiä taloudellisen kasvun, sosiaalisen kehityksen ja ympäristöintegraation toteutumisen kannalta.

Virallista YK:n alaista juhlaa vietetään tänä vuonna Dhakassa, Bangladeshissa.

Päivää voi kuitenkin juhlistaa myös Suomesta käsin vaikka lukemalla ihan itsekseen ja pohtimalla lukemista ja sen merkitystä. Lukutaitoa voi myös viedä sinne missä sitä ei ole, esimerkiksi muistisairaiden hoitokotiin. 

Yksi menovinkkikin minulla olisi antaa: Tampereen pääkirjasto Metsossa lukutaidon päivää vietetään Selkokeskuksen ja Kehitysvammaisten Tukiliiton järjestämässä tapahtumassa, jonka aiheena on ”jokaisella on oikeus tietoon”. Tapahtumassa puhutaan aikuisten lukutaidottomuudesta, lukutaidon tärkeydestä ja annetaan käytäntöjä lukutaidon ja tiedon saavuttamiseksi. 

Tilaisuus järjestetään Metson Pietilä-salissa klo 12–17. Tapahtumaa voi seurata suorana verkossa ja tallennus on katsottavissa myöhemmin esimerkiksi oheisen SEKKry:n YouTube-kanavan kautta.

lukuhaasteJos haluat avustaa lukutaitoa kansainvälisesti, osallistu Suomen Pakolaisavun #Lukuhaaste-kampanjaan

Pakolaisapu haastaa suomalaiset lukijat lukemaan ja tekemään lukemisen ohessa hyvää. Haaste menee yksinkertaisuudessa näin: lue syyskuun aikana kirja tai useampi, postaa kuva kirjasta someen avainsanalla #Lukuhaaste ja lahjoita jokaista luettua teosta kohti yksi euro Pakolaisavulle. 

Jo yhdellä eurolla on merkitystä, sillä se on yhden aapisen hinta Afrikassa. Aapinen taas on tärkeä osa lukutaitokoulutusta, jossa keskitytään pakolaisten omien voimavarojen aktivoimiseen.

Lukuhaaste-kampanjan tarkoituksena on tehdä lukeminen mahdolliseksi 20 000 pakolaiselle Ugandassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa.

Kampanjan kuvia voi ihastella avainsanan avulla Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa sekä kampanjan pääsivustolla

Tarkemmat osallistumisohjeet:

  1. Lue kirja, lehti tai mikä vaan työhösi tai vapaa-aikaasi kuuluva teksti.
  2. Lahjoita 1 euro jokaista lukemaasi tekstiä kohden lähettämällä tekstiviesti 1E LUKUHAASTE numeroon 16588. Lahjoittaa voi myös suoraan tilille FI71 8000 1300 2236 67. Maksuun viite: 62405 08625.
  3. Ota kuva lukemastasi ja anna kasvot lukutaidolle julkaisemalla kuva Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa avainsanalla #Lukuhaaste ja haasta ystäväsi, kollegasi tai joku muu haasteen arvoinen mukaan viemään lukutaitoa Afrikkaan.

Hyvää lukutaitopäivää! 

Teksti: Plaza
Avainsanat: lukeminen, lukutaito

Kommentit

Oma kommentti