Vs: Miehen/perheenisän kommentit avioliitosta

Etusivu Foorumit Miehen/perheenisän kommentit avioliitosta Vs: Miehen/perheenisän kommentit avioliitosta

#659312 Ilmoita asiaton viesti

Nimetön
Tietoisesti AvoNainen wrote:
Avioliitto sinänsä kantaa vanhoillisia kaikuja menneisyydestä – myös sana vaimo viittaa tähän patriarkaaliseen perinteeseen. Naisesta tulee miehen omaisuutta, hänestä tulee ”vaimo”, mutta mies on aina mies siviilisäädystä riippumatta. En halua liittää omaa ainutlaatuista parisuhdettani tähän seksistiseen traditioon. Kristilliset avioliittokaavat ovat tietenkin jo itsessään puistattavia näin kirkkoon kuulumattomalle.

Elän siis tietoisesti avoliitossa mieheni kanssa jo yhdeksättä vuotta. Hänellekään avioliitolla ei ole mitään sellaista merkitystä, että hän kokisi sen omaan elämäänsä sopivaksi asiaksi. Minulla ja miehelläni on lapsi, hän perii meidät kuollessamme. Olemme myös tehneet keskinäisen testamentin emmekä kumpikaan ole toisistamme taloudellisesti riippuvaisia. Meillä on yhteinen koti ja yhteinen elämä. Mitä vielä kaipaisin?

Sana ”vaimo” ei viittaa patriarkaaliseen perinteeseen. Itse asiassa se on sanana vanhempi kuin sana ”nainen”. Vaimo sanana on alunperin merkinnyt sydäntä ja siihen kiinteästi liittyvää sielua tai henkeä, minusta aika kaunis vertaus. Sanaa ”vaimo” on siis alun perin käytetty merkitsemään naista yleisesti. Sana ”nainen” on paljon myöhempää syntyperää. Ja vaikkapa englanniksi vaimo on wife ja aviomies on husband, joten molemmille on erilliset sanansa, jotka eivät mitenkään viittaa patriarkaaliseen perinteeseen, kuten ei suomen sana ”vaimo” myöskään.

Patriarkaalinen ”perinne” häihin on varsinaisesti liitetty vasta 1900-luvulla, kun tuli uusi avioliitolaki, jonka mukaan nainen ottaa miehensä sukunimen. Aiemmin ollaan käytetty talon nimeä. Jos talon tyttö on nainut miehen ja he ovat jääneet yhdessä jatkamaan taloa, myös mies on ottanut ”naisen nimen” tai siis tarkasti ottaen talon nimen omaksi ”suku”nimekseen.

Kristillistä avioliittokaavaa ei kenenkään tarvitse noudattaa, maistraatissa pääsee naimisiin ilman sitäkin. Jos teillä on keskinäinen testamentti, jonka mukaan jäljelle jäänyt avopuoliso perii kuolleen avopuolisonsa, teillä menee todella iso perintövero. Aviopuolison perintövero on paljon pienempi. Verothan tietysti menee yleiseen hyvään, joten kivahan se on, että joku ajattelee meitä muitakin ja lahjoittaa mielellään ylimääräistä rahaa yhteiseen kassaamme. Se on sitten tietysti pois teidän lapseltanne, mutta ehtiihän hän itsekin hankkia omat rahansa.

Jos et halua olla kenenkään vaimo, mikset vaadi että yhdessä asuvia ei kutsuttaisi avopariksi, avovaimoksi ja avomieheksi? Onhan se avoliittokin liitto ja minusta on tosi väärin, että ihmisten katsotaan olevan jossain liitossa vain siksi että he asuvat yhdessä. Itse aikanaan exän kanssa asuin yhdessä tietäen ettei tämä kestä kovin pitkään ja minua ärsytti todenteolla se, että meidän katsottiin olevan jossain avoliitossa. Ja nyt vielä mietittiin ”parannuksia” avopareille, siis että jos asuu jonkun kanssa yhdessä muutaman vuoden, voisi joutua jakamaan omaa omaisuuttaan hänen kanssaan, vaikka ”liittoa” ei olisi koskaan tarkoitettukaan ikuiseksi. Jos halutaan liitto ja elatusvelvollisuus, niin sittenhän solmitaan se liitto, eikös.