Vs: Miehen/perheenisän kommentit avioliitosta

Etusivu Foorumit Miehen/perheenisän kommentit avioliitosta Vs: Miehen/perheenisän kommentit avioliitosta


Nimetön

Hassua muuten, miten asenteellisesti täällä oletetaan, että vain vaimo on automaattisesti se hyötyjä, jos mennään naimisiin.

Tosiasiassa avioliitosta hyötyvät molemmat osapuolet, jos puolisoilla on yhteistä omaisuutta. Ensinnäkin, naimisissa olevan parin toisen puolison kuollessa puolison ja lapsen maksamat perintöverot jäävät huomattavasti pienemmiksi, kuin jos pari olisi ollut avoliitossa.

Jos pari on avoliitossa eikä testamenttia ole, omaisuuden perii lapsi yksin ja joutuu maksamaan perintöverot, vaikka olisi alaikäinen. Jos sama pariskunta olisi ollut naimisissa, lapsen osuus olisi ollut puolet kuolleen puolison osuudesta, ja vero siten pienempi. Lisäksi aviopuoliso ei välttämättä maksa perintöveroa lainkaan. Jos avoparilla taas on lapsi ja testamentti on tehtynä, joutuu avopuoliso maksamaan huomattavasti suuremmat perintöverot kuin aviopuoliso lapsen perintöveron ollessa samansuuruinen kuin aviolapsenkin veron. Avopuolisoa kun kohdellaan verotuksessa kuten vierasta ei-sukulaista.

Ja tämä koskee siis myös miesleskiä, nyky-Suomessa kun naisetkin omistavat ja ansaitsevat. Mielestäni nimenomaan siinä tilanteessa, jolloin hankitaan isompaa yhteistä omaisuutta (kuten asunto), olisi molempien hyvä ottaa huomioon ne ikävätkin tulevaisuuden skenaariot ja mennä naimisiin tai turvata muiden perheenjäsenten taloudellinen tilanne muulla tavalla.