Vertaislaina ja pikalaina, mikä ero?

Etusivu Foorumit Talous Vertaislaina ja pikalaina, mikä ero?

Tämä aihe sisältää 14 vastaukset, 10 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Seaman 2 vuotta, 11 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #112076 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Nyt on ilmaantunut nettiin paljon vertaislainaa tarjoavia firmoja. Kertokaa mulle tyhmälle, mitä tämä vertaislaina on ja mitä eroa sillä on esim pikavippiin? Kun katoin niitä korkoja, niin ihan samanlaisia ne näytti olevan. Onko ne luotettavia firmoja vai samoja ryöstöfirmoja ku ne pikavippifirmat mutta uudessa kuosissa?

  #1094286 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön
  Minttu, post: 11769076 wrote:
  Nyt on ilmaantunut nettiin paljon vertaislainaa tarjoavia firmoja. Kertokaa mulle tyhmälle, mitä tämä vertaislaina on ja mitä eroa sillä on esim pikavippiin? Kun katoin niitä korkoja, niin ihan samanlaisia ne näytti olevan. Onko ne luotettavia firmoja vai samoja ryöstöfirmoja ku ne pikavippifirmat mutta uudessa kuosissa?

  Kyllä ne taitaa olla samaa p.askaa ne kaikki! Just luin jostain, että joku vertaislainafirma oli tai jotku sen lainoista oli kielletty koska todellisuudessa se ei oikeesti ollut vertaislainafirma vaan ihan tavallinen pikavippifirma. Käytti tuota markkinointiin ja onnistu välttämämään sillä valvontaa. Joku viisaampi saa selittää mikä tuossa oli, mutta oisko se ollut muistaakseni aina esim laina.fi sivuston firma.
  Vertaislainassa siis firma vaan välittää yksityisen sijoittajan rahat yksityiselle lainaajalle, eli lainataan ikään kuin ”vertaiselta”. Korkotasot on vissiin aika lailla kuitenkin samoja.
  Pikavippi on sit asia erikseen, esim credit24 jne.

  #1094288 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Omasta mielestä paljon järkevämpiä firmoja kun pikavipit, joustoluotot yms jota nyt paljon mainostetaan. Nämä firmat ei ole tekemisissä minkään pikavipin kanssa. Mutta nuo ihme krediitit ja joustot niin ovat pikavippiä. Siis tod.vkorot ovat taivaassa. Vertaislainassa nuo todelliset vuosikorot ovat pikavippeihin verrattuja huomattavasti edullisempia. Vertaislainat eivät toki ole edullisin lainaratkaisu mutta ei myöskään kallein, vaan jossain siinä välissä tai pankkeja kalliimpia. Vertaislainapalveluissa korot vaihtelevat 6-30%. (en muista tarkkaan). Eli puhutaan ihan ok koroista. Mutta toki nuo ovat vuosikorkoja ja todellinen vuosikorko on jotain muuta. Kannattaa vertailla ja katsoa mitä loppupelissä maksaa korkoineen takaisin ja kysyä onko tämä reilua :) Esim lainaaja tod.vkorko näyttää 45%, tuo lainalaskuri on varmaan asetettu silleen että laina varmaan tärppää heti tilille. Fixuran lainapalvelussa tod.v.korko näyttää 34% samalla idealla uskoisin.. Jos itse pitää hakea lainaa niin kyllä pankista ensin meen pyytämään. Jos pitää vertaislainaa hakea niin hakisin tuolla pohjakorolla eka ja sitten katsoisin. Käsittääkseni noissa palveluissa voi korkoa jälkeenpäin muuttaa.

  #1094289 Ilmoita asiaton viesti

  Mato.Maki65
  Jäsen

  Pikavippi ja vertaislaina eroavat paljonkin toisistaan. Vertaislaina haetaan vertaislainapalvelun kautta yksityiseltä lainanmyöntäjältä, siis ei vertaislainapalvelulta.

  Lainanhakija voi neuvotella itse koron ja onnistuessaan voi saada vertaislainaa hyvinkin edullisesti. Sekä lainanmyöntäjän että lainanhakijan henkilötiedot pysyvät anonyymeinä koko lainanhakuprosessin ajan.

  Tunnetuimmat vertaislainapalvelut ovat Fixura, Lainaaja.fi ja Fellow Finance, joiden kautta vertaislainaa voi hakea yksityiseltä lainanmyöntäjältä 400-10.000€ laina-ajoilla 4 kuukaudesta 10 vuoteen. Ikävaatimus 20-22 vuotta.

  Vertaislainojen hintavertailuja muihin lainamuotoihin verrattuna kannattaa katsoa mainittujen vertaislainojen sivuilta.

  Pikavipin suurin etu on se, että sen saa käytännössä heti tilille ao. palvelun aukioloaikana. Jos hakija tarvitsee vippiä 10-400 euroa nopeasti, ainoa paikka on pikavippi.

  Pikavippien ja vertaislainojen todellisia vuosikorkoja ei voi verrata, koska vertaislainan korko on tapauskohtainen.

  Ja onko mitään mieltä edes laskea 10€:n ja viikon vipin todellista vuosikorkoa? Katso lisää molemmista: Pikavippi 18v

  #1094290 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Näissä kahdessa lainatyypissä on runsaitakin eroja. Pikavipit ovat lyhytaikaisia yleensä 100-500e lainoja, kun vertaislainat enemmänkin pitkän ajan 12k+ lainatuotteita. Vertaislaina eroaa muutenkin pikalainasta siten, että sen myöntäjä välittää lainan hakijalle toisten yksityishenkilöiden kautta. Lainaajana vertaislainassa siis toimii yksityishenkilö kuten sinäkin ja pikalainassa vippifirma. Molemmille lainatuotteille on paikkansa ja molempia voit saada haettua netistä nopeasti – vertaislaina on kuitenkin lähes aina edullisempi, vaikka sitäkin on tarjolla melko murskaavillakin koroilla. Toimiihan koron määrittäjänä yksityishenkilö itse.

  #1094291 Ilmoita asiaton viesti

  Mato.Maki65
  Jäsen

  Yksi ero, mitä ei viestiketjussa ole mainittu, on hakuprosessin pituus eli kesto pikavipin ja vertaislainan välillä. Kuten kaikki tietävät pikavipin saa nopeimmillaan tilille heti, samoin luottotililtä noston (kun on jo saanut PIN-koodin).

  Vertaislaina taas toimii ”tarjousperiaatteella”. Lainanhakija hakee tietyn kokoista lainaa tietyksi ajaksi ja tarjoaa lainanmyöntäjille tiettyä korkoa. Tästä alkaa korkoneuvottelu (jos lainanhakijan tarjous on järkevällä tasolla), joka kestää oman aikansa.

  Jokainen lainanhaku on siis kestoltaan ennakkoon mahdoton arvioida, kuitenkin puhutaan vähintään päivistä. Eli jos haluaa lainaa pikavipin nopeudella, silloin vertaislaina ei ole vaihtoehto.

  Katsoin muuten juuri Lainaaja.fi:n sivuilta, että myönnettyjen lainojen korot olivat 23,91-24,00%:n välillä.


  Jope555
  Osallistuja

  Vertaislaina on lainaa, joka haetaan muilta yksityisiltä ihmisiltä. Netissä toimii useita vertaislainapalveluita, kuten: Fixura, Lainaaja ja Fellow Finance. Mielenkiintoisen vertaislainoista tekee se, että niissä saa itse asettaa lainalleen sen koron, jonka on valmis siitä maksamaan.

  #1255631 Ilmoita asiaton viesti

  Juhani
  Osallistuja

  Jos lainanhakija etsii lainaa 500-50 000€ ja tavoitteena on löytää edullisin  vakuudeton laina netistä, silloin suunta on lainanvälittäjien ja Bank Norwegianin sivut. Välittäjiltä ja Norwegianilta saa lainatarjoukset maksutta ja sitoumuksetta, Norwegianilta jopa heti ruudulle. Lainanhakija voi siis itse valita edullisimman lainanmyöntäjän.

  Mistä sitten lainanhakija voi löytää kaikki nämä edulliset lainantarjoajat? No helpoin ja nopein tapa on vierailla säännöllisesti päivitetyllä ja ammattimaisesti ylläpidetyllä lainojen hintavertailusivustolla, jolta edullisimpien lainojen hintavertailu löytyy omalla lainasummalla ja sen saa yhdellä sivulla.

  Näin haettu laina on varmasti edullinen ja samalla lainanhakija yllättyy, miten suuria ovatkaan lainojen hintaerot kuukausierissä!

  #1259369 Ilmoita asiaton viesti

  Rikumania
  Osallistuja

  Vertaislaina on uudempi lainamuoto Suomessa ja sitä varten on perustettu jo vertaislainayhdistyskin, joten näyttää siltä, että kyseistä lainamuoto yritetään tuoda ihmisten tietoisuuteen yhä enemmän mikä on positiivinen asia. Voihan vertaislainaa saada alkaen vain 6,00% todellisella vuosikorolla, vaikka sellaiseen tarjoukseen päätyminen on kohtalaisen epätodennäköistä, lainan koron kun päättää yksityishenkilö, joka varmasti haluaa lainaamalleen rahalle parempaa tuottoa.

  Pikalaina on eri asia kuin vertaislaina, se on synonyymi pikavipille, ja sillä tarkoitetaan 20-1000€ lainaa, jonka saa tyypillisesti tunneissa tai minuuteissa tilille. Talouteen.com:n mukaan pikavippiä voi saada jopa 2000€ asti ja teoriassa Ostosrahan toimesta jopa viiteen tuhanteen euroon, sillä rahathan saa em. tarjoajalta 15 minuutin sisällä käyttötilille.

  Vertaislainan tarjoajia on Suomessa tällä hetkellä vain kolme kappaletta: Fellow Finance, Lainaaja.fi & Fixura. Kansainvälinen Trustbuddy toimi myös hetken aikaa sitten tarjoten pikalainaa vertaislainan muodossa, mutta se on lopettanut toimintansa.

  #1605344 Ilmoita asiaton viesti

  TM84
  Osallistuja

  Tuossa ylempänä on mainittu useaan otteeseen vertaislainan 6% korko, mutta harvoin se ihan niin pieni on.

  Vertaislainan välittäjät kyllä mainostavat alkaen 6% korkoa, mutta esim Lainaajan sivuilta katsottuna hyväksyttyjen lainojen vuosikorko on noin 24%. Siihen päälle tulee vielä järjestelypalkkio (7,5% lainasummasta) ja tilinhoitomaksu (3-5 €/kk).

  Vertaislaina tulee toki siltikin vippejä/tililuottoja halvemmaksi.

  #1609628 Ilmoita asiaton viesti

  Juhani
  Osallistuja

  Nämä lainamarkkinoiden termit vain sekoittavat lainanhakijan mielen. Onhan ihan sama kutsutaanko lainaa pikavipiksi, pikalainaksi, kulutusluotoksi, luottotiliksi, vertaislainaksi, yhdistelylainaksi vai miksi.

  Kuluttajalle on tärkeintä 4 asiaa: lainan hinta, lainasumma, takaisinmaksuaika ja ominaisuudet. Paras paikka löytää halvinta lainaa ja saada esittely ominaisuuksista on lainojen vertailusivusto.

  #1749012 Ilmoita asiaton viesti

  qma
  Osallistuja

  Eikö nimikin jo kerro? Vertaislaina on se missä haet lainaa joltain toiselta yksityiseltä henkilöltä, tällaisia palveluja on esimerkiksi fixura.

  Pikalainat ovat taas nopeasti saatavia lainoja, joita myöntää luottoyhtiöt.

  Molemmissa on etunsa, mutta itse suosisin vertaislainoja, jos lainalla ei ole kiire. Jos taas rahat tarvii saada heti tilille, niin silloin ottaisin pikalainan.

  #1751781 Ilmoita asiaton viesti

  Lukija
  Osallistuja

  Vertaislaina ei yleensä ole pikalaina, joten lainaa voi joutua odottelemaan vähän pidempään. Pikalaina maksetaan tilille nimensä mukaisesti usein jopa muutamassa minuutissa, joten jos lainantarve on akuutti, niin suosittelen pikalainaa. Lisää tietoa vertaislainoista esim. http://www.vertaalaina.fi/vertaislainat.html

  Kuten artikkelissakin lukee, niin myös vertaislainojen kanssa saa olla tarkkana. Sopimusehdot kannattaa lukea huolella. Vertaislainojen vertailu on tosiaan hankalampaa, koska korot yms. riippuvat täysin hakijasta. Vertaislainaa voi toki hakea myös tarjous-mielessä, ilman sitoumuksia ja tehdä lainavertailu vasta tämän jälkeen. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, minkälainen on vertaislainoissa se keskimääräinen todellinen vuosikorko.

  #1751785 Ilmoita asiaton viesti

  matti.ranta
  Osallistuja

  Aina en ymmärrä, miksi näistä on täällä näin pitkiä keskusteluja tälläisistä aiheista? Eikö tämäkin olisi löytynyt aika nopsaan googlesta? Itse kokeilin, ja löysin heti esim tämän: https://www.vertaaensin.fi/blog/miten-vertaislainat-eroavat-kulutusluotoista eikös tuo vastaa suoraan tuohon kysymykseen?

  #1752760 Ilmoita asiaton viesti

  Seaman
  Osallistuja

  Mitähän kysyjä tarkoittaa pikalainalla, ehkä termi tarkoittaa netistä haettavia lainoja? Netistä voi hakea vakuudetonta lainaa jopa 50.000€ laina-ajalla 1-15 vuotta. Nämä ovat yleisimmin lainanvälittäjien lainoja, jotka kilpailuttavat lainahakemuksesi useilla pankeilla. Pankit lähettävät tarjoukset sähköpostiisi, josta sitten voit valita, minkä otat.

  Vertaislaina on lainaa yksityiseltä ihmiseltä ja vertaislainapalvelu, kuten Fellow Finance, on vain paikka, jossa neuvottelet lainanmyöntäjäsi kanssa lainasi ehdoista, lähinnä korosta. Neuvottelu saattaa kestää ja tulos riippuu neuvottelutaidoistasi.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)

Alueelle ‘Talous’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.