Tienanmenin aukion merkkipäivä – josta ei Kiinassa puhuta

Etusivu Foorumit Ulkomaat Tienanmenin aukion merkkipäivä – josta ei Kiinassa puhuta

Tämä aihe sisältää 3 vastaukset, 3 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  B. Vento 4 vuotta sitten.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Viestit

 • Ilkka Luoma
  Osallistuja

  (Läntinen media sen sijaan rakentaa tästä vuosi toisensa jälkeen draaman, jolla koetetaan muistuttaa läntisen maailman erinomaisuutta, sanan vapautta ja demokrtaiaa, joka ei keskeneräisyydessään kiinalaisille kelpaa. Kiinalaiset edustavat suunnilleen samaa väestömäärää kuin koko läntinen kulttuuri)

  [ … Kiinan kansalainen käveli tuntemattomuudesta Kiinan asevoimien panssarivaunujen eteen, pysäytti kolonnan ja lopetti yhteenoton ja yksilönä katosi jälleen tuntemattomuuteen … ]

  [2007] Kiina puhuttaa loputtomana työvoimana, pitkänä historian perintönä ja järjestelmänä, johon emme löydä aina ymmärrystä, vaan enempikin arvostelua näkemättä harmonian metsää itsekkyyden puiltamme. Kiinalainen muutosprosessi kohti uuden maailman vaikuttajavaltiota alkoi yhdeltä osin Tienanmenin aukiolta Pekingistä 1989 – tällöin lähinnä opiskelijat ilmaisivat tyytymättömyyttään vallitseviin oloihin.

  Nykyiset länsimaat kävivät omat ikeensä ja opiskelijamellakat jo aiemmin 1960-luvulta lähtien. Meilläkin opiskelijavoimat valloittivat Vanhan Ylioppilastalon Helsingissä (mukana mm. entinen ulkoministeri, tohtori Erkki Tuomioja ja pankkiiri, tohtori Björn Wahlroos (?) ja monia muitakin…).

  Meillä poliisit lopettivat Vanhan valtauksen lähes rauhanomaisesti

  … Suomi oli saanut osansa nuorisoliikehdinnästä. Koko Euroopan lähtökohtana muutosvoimissa oli Ranska, kuten historian saatossa aikaisemminkin. Vakiintunut vallankäyttö mekanismeineen oli tullut kipukynnyksiä ylittäneeseen vaiheeseen, kuten Pekingissäkin myöhemmin.

  Tunnetusti Kiinassa valtaa käyttää keskushallinto,

  … joka on tänään jakanut talouden – meiltä opitun/omaksutun – markkinamekanistista valtaa kiinalaisvärillä höystettynä paikalliselle ja yksityiselle tasolle. Keskushallinto on aina Kiinassa huolehtinut politiikasta ja valvojen roolista, niin keisarivallan- kuin kommunisminkin aikakausina.

  Kiinan suuruuden takia rajoja on vedettävä mm. perinteen, historian ja totuttujen tapojen vuoksi. Periaatteessa paikalliselta – ja alueelliselta tasolta on aina voinut valittaa sekä hakea oikeutta joko keisarin – ja nykyisin keskushallinnon taholta.

  Kommunismissa kohtaa kollektivismi,

  … jossa ryhmä, aate ja valvonta yhtyvät. Kaltaisessamme markkinamekanismissa kohtaavat taas yksilö, kaltaisemme demokratia, mielipiteen vapaus ja valvonta. Kiina valitsi arvoituksellisen rikastumisen tien Tienanmenin aukion tapahtumien siivittämänä. Kiina oli tullut puhemies Mao Zedong´in [valtakausi 1945 – 76] aikaisen elämän päätepisteeseen ja keskushallinto antoi kansalle merkin levottomuuksien lopettamiseksi.

  Merkki oli yksinkertainen – kuuluisa panssarivaunujen pysäyttäjä oli yksilö,

  … joka markkeerasi kansaa ja joka ”pystyi” itse pysäyttämään vanhan järjestelmän. Panssarivaunu pysähtyi ja ei ajanut nimettömän yksilön päälle, vaan koetti ohittaa, mutta pysähtyi lopulta kokonaan. Kansalainen yksilönä oli lopettanut vanhan järjestelmän merkiksi uuden alkamisesta.


  Kiinan keskushallinto oli tiennyt ”nimettömän kansalaisyksilön” ilmestymisen tyhjästä tankkien eteen – se oli merkki tulevasta muutoksesta. Koko Kiina ymmärsi viestin ja näin sai alkunsa historian suurin muutosprosessi, joka ravistaa nyt koko maailmaa, niin taloudessa tänään kuin politiikkana huomenna.

  Kiina on noussut 20 vuodessa uudeksi merkiksi maapallolle |1,

  [ ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous-3467790 – ]

  … mikä on elänyt kommunistisen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen USA:n yksinvaltahegemonissa (Kiinan ja Neuvostoliiton [kommunismissa] / vielä nykyisen Venäjänkin ainoana yhteisenä piirteenä oli/on valtakoneiston muurien takaisuus – tosin Kiinassa keisareiden kielletty kaupunki on ollut museona, mutta Moskovassa Kreml on edelleen vallan keskittymä muuriensa takana).

  |1~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/05/kiina-on-jo-maailman-suurin.html

  Tienanmenin aukion tapahtumat jättivät jälkensä historiaan vuonna 1989
  [ ~ http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/tiananmen-on-vaiettu-veriloyly/ – ]

  Kiinan keskushallinto lopetti mielenosoitukset tehtyjen virheiden jälkeen viestillä kansalaisilleen uudesta ajasta, jossa ihmiset saavat itse päätää kuinka ”rikastua”. Kiinan Tienanmenin päätöksiä tehnyt Deng Xiaoping [valtakausi n. 1976 – 97] musersi yöllä asevoimin mielenosoitukset palauttaen järjestystä maailman väkirikkaimpaan valtioon.

  Järjestys ei palautunutkaan täysin, vaan armeija oli lähetettävä uudelleen kaduille – Pekingiin. Kansa pysäytteli ja hidasti tankkikolonnia, kunnes lopulta keskushallinto itse teki ratkaisevan päätöksen lähettämällä kolonnan eteen symboliksi yksilön, joka ”pysäytti, rauhoitti ja lopetti” koko mellakoinnin, oli koittanut uuden ajan alku. Deng ymmärsi, että yksilö nousee, ja järjestelmä muuttuu.

  Länsimaissa tämä yksilö nousi lehtien otsikoihin, hänestä tuli toivon kipinä ja arvoitus

  Me emme ajatelleet, että henkilö nimettömyydessään oli valtakoneiston signaali kansalaisilleen. Se oli kunniallinen viesti kasvoja menettämättä – se oli tapahtumasarjan alku, jossa elää nyt koko maailma.

  Kiina on noussut taloushistorian nopeimmalla vauhdilla merkittävien joukkoon jo kolmannen kerran tien johtaessa uuteen tasapainoisempaan asetteluun nykyisestä yksinapaisesta USA johteisesta maailmanjärjestyksestä.

  Kiinan virhe oli yöllinen operaatio Tienanmenin aukiolla

  Virhe korjattiin muutamien päivien päästä aamunkoittona, jossa yksilön asema tuotiin näkyville koko kansan ja länsimaalaisen median eteen – tavallinen ihminen oli pysäyttänyt dramaattisen tapahtumasarjan. Myöhemmin Dengin jälkeinen Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeri Jian Zemin [valtakausi n.1989 – 2002] sanoi arvoituksellisesti olevansa tietämätön ”yksilön” myöhemmistä vaiheista.

  Jian arveli tämän olevan elossa – hän jätti kertomatta sen, että ”yksilö” oli Dengin suunnitelma kääntää historian lehteä. Valtakoneisto oli kasvojaan menettämättä taitavalla politiikalla viestittänyt kansalle sen, mitä se halusi ja odotti – kriisi oli vältetty.

  Myös muut valtiot tekevät virheitä,
  [ ~ http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/tony-blair-says-sorry-mistakes-6699926 – ]

  … USA kohteli – nyt jälkeen päin tiedettynä – täysin väärin perustein suvereenia valtiota Irakia, omien valtapyyteidensä vuoksi. Kiinan ja USA:n tapahtumilla oli selvä ero, USA puuttui itsenäisen valtion sisäisiin asioihin ja Kiina ravisti itsenäisesti sisällään omiaan tehden muutoksen.

  USA teki muutoksen, mutta ongelmat jäivät!

  Kiinan muutokset näkyvät taloussuoritteina, joiden vaikutukset ravistavat koko kulutuksen markkinamekanismia. Suurimpana vaarana on se, että Kiina omaksuu tapamme kasvattaa taloa, tonttia, autoa ja vyötäröä – tämä meillä kehitetty kasvuntaloushokema on koko maapallon kohtalon kysymys.


  Dengin suuruus

  Dengin kaksi merkittävää historiaan jäävää asiaa ovat edellä kuvattu yksilön marssitus vanhan järjestelmän eteen pysäyttäjänä ja merkkinä uudesta. Toinen oli Dengin sanallinen ilmaus ”rikastumisesta” – joka ei ole vielä saanut lopullista muotoaan. Kehoitus rikastumiseen voisi olla myös viesti huomiselle – rikkauden lähtökohtien ollessa mielissä, ajatuksissa ja asenteissa henkisyyteen.

  Lopulta mielenrikkaus siintää suurimpana ominaisuutena, jotta koko maapallo voisi elää harmoniassa ja vähintäänkin kansallisissa yhteenkuuluvuuksissa (kansallistunteessa tosin piilee aina uusien ihmiskunnalle ”pakollisten” konfliktien siemen). Tätä ajatusskenaariota tukee koko Kiinan noin 4 000 vuotta vanha historia, jossa mielen liikkeille on aina laskettu suuri arvo.


  Löytäisimmekö me suomalaiset lännen ja idän vedenjakajalla paikkamme ymmärtämään uutta maailmanjärjestystä pelastaen loogisen ja historillisen paikkamme puolueettomana ja liittoutumattomana toimijana idän ja lännen järjestelmien tulevana sovittelijana?


  ORIG ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/06/yksilsuoritus-joka-ji-elmn-tienanmenin.html

  Ilkka Luoma
  Kiina-konsultti ja kansalaiskirjoittaja Helsingistä

  https://ilkkaluoma.blogspot.fi
  https://www.facebook.com/first.ilkka


  AL | US | PZ | VU | BL | FB | BLOG 79054

  PVM 04062016
  DOC tienanmen_aaneton merkki Kiinasta_04062016.doc – OpenOffice Writer

  903 | 8160

  #1104757 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Näyttää valtakunnankirjoittaja tietävän mistä kirjoittaa!

  #1114430 Ilmoita asiaton viesti

  Ilkka Luoma
  Osallistuja

  Pitää silmät auki 😉

  #1114780 Ilmoita asiaton viesti

  B. Vento
  Osallistuja

  ”Nykyiset länsimaat kävivät omat ikeensä…”

  Otahan selvää, mitä ’ies’ tarkoittaa, Ilkka Luoma.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Alueelle ‘Ulkomaat’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.