TALVISOTA

Etusivu Foorumit Kotimaa TALVISOTA

Tämä aihe sisältää 154 vastaukset, 0 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Hadermann 6 vuotta, 10 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 155)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #91056 Ilmoita asiaton viesti

  engel48
  Jäsen

  Sodan tapahtumat tuntuu olevan edelleen monille mystisiä , vaikka sodasta on kirjoitettu valtava määrä aineistoa. Tietenkin on selvää ettei tosiasiat kaikille valkene kirjoitettiin niistä kuinka paljon tahansa.

  Sotaan ajauduttiin, koska ulkoministeri Erkko ei halunnut ottaa huomioon Neuvostoliiton turvallisuusnäkemyksiä, koskien Leningradin puolustusta. Vaikka itse Mannerheim piti sovitteluratkaisua ainoana järkevänä vaihtoehtona.

  Talvisota alkoi 30.11. 1939 maalla merellä ja ilmassa. Sodan piti kestää venäläisten käsityksen mukaan kaksi viikkoa , mutta siitä tulikin todellinen katastrofi. Joulukuu oli puna-armeijalle kohtalokas . Karjalan kannaksella suomalaiset pysäyttivät venäläiset pääaseman eteen . Itärajalla suomalaiset olivat vakauttaneet tilanteen.
  Tolvajärvellä puna – armeija kärsi ensimmäisen suuren tappion , komentajia syytettiin pelkuruudesta ja heidät ammuttiin.

  Vuoden 1939 lopulla suomalainen 9. divisioona oli lyönyt Suomussalmelle hyökänneen 163. divisioonan . Samainen eversti Sillasvuon komentama 9. divisioona tuhosi tammikuun alkupäivinä 1940 Suomussalmelle pyrkineen neuvostoliittolaisen 44. kaaderidivisioonan(Ukrainalainen divisioona) Raatteen tielle.
  Suomalaiset tuhosivat lisäksi Laatokan pohjoispuolella yhden divisioonan ja panssariprikaatin.
  JATKUU

  #953772 Ilmoita asiaton viesti

  engel48
  Jäsen

  Suomalaisten voitot olivat suuria ja hämmästyttivät koko maailmaa. Ne loivat virheellistä kuvaa Suomen mahdollisuuksista. Mutta voitot eivät hämänneet kaikkia. Suomussalmen voittojen jälkeen kirjoitti presidentti Paasikivi päiväkirjaansa :
  ””Meidän voittojamme pidetään hirveän suurina ja meidän kannaltamme ne ovat kauniita, mutta lopputulokseen niillä ei ole vaikutusta. Venäjän suuren valtakunnan voimavaroihin nähden näillä tappioilla ei ole merkitystä””.
  Joka tapauksessa Neuvostoliitto oli kärsinyt arvovaltatappion, jota se ryhtyi korjaaman.

  Neuvostoliiton sodanjohto keskeytti joulukuun lopulla 1939 hyökkäyksen Karjalan kannaksella ja aloitti sinne valtavan joukkojen ja materiaalin keskityksen. Kannakselle perustettiin Luoteinen rintama , jonka komentajaksi määrättiin 1. luokan armeijankomentaja S.K. Timosenko- hänelle alistettiin kaksi armeijaa.

  Neuvostojoukot aloittivat helmikuun alussa hyökkäyksen valmisteluvaiheen. Viisi divisioonaa ryhtyi tiedusteluhyökkäyksiin harhauttaakseen suomalaisia tulevan iskun painopistesuunnasta ja selvittääkseen suomalaisten puolustusjärjestelyt.
  Näin suurvalta saattoi käyttää viittä divisioonaa pelkästään tiedusteluun ja voimiensa hyökkäyskyvyn tarkistamiseen, kun puolustajilla oli kaikkiaan jokseenkin samat voimat.
  Kymmenen päivää kestäneessä valmisteluvaiheessa suomalaisten asemiin ammuttiin kymmeniä tuhansia kranaatteja päivittäin. Ilmavoimat teki 7500 taistelulentoa suomalaisten asemiin.

  Varsinainen helvetti pääsi irti sunnuntaina 11.2.1940 Luoteisen rintaman koko tykistö aloitti Summan ja Lähteen alueella talvisodan voimakkaimman tulivalmistelun.
  Kaksi tuntia kestäneen tulihelvetin jälkeen venäläiset syöksyivät suomalaisten asemiin. Linnoitettu pääpuolustuslinja murtui , sen jälkeen väliasema ja taka-asema Viipurin edustalla.

  Tämän jälkeen armeijan johto ilmoitti maan poliittiselle johdolle tilanteen olevan kestämätön .
  Kannaksen armeijan komenta Erik Heinrich ilmoitti:”” Katson velvollisuudekseni esittää, että armeijan nykyinen tila on sellainen , etteivät enemmät sotatoimet voi johtaa muuhun kuin tilanteen jatkuvaan heikkenemiseen ja uusiin alueluovutuksiin. Käsitykseni tueksi esitän elävän voiman jo tapahtuneen ja edelleen jatkuvan lukumääräisen kulumisen . Pataljoonien taisteluvahvuudet ilmoitetaan olevan alle 250 miestä ja päivittäiset kokonaistappiot nousevat tuhanteen mieheen””.

  Suomen valtuuskunta matkusti Moskovaan neuvottelemaan rauhasta 7. 3. 1940

  #953773 Ilmoita asiaton viesti

  jänkäjoonas1943
  Osallistuja

  Tervehdys Engel.

  Kertaus on opintojen äiti sanotaan. Pitää varmaan paikkansa. Molemmat kirjoituksesi aiheesta ovat kuvauksellisesti ansiokkaita. Huomioni kiinnittyi ensimmäisen kirjoituksesi lauseeseen ”Suomi ajautui” sotaan. Näinhän asia ei ollut. Suomi pakotettiin sotaan. Tätä faktaa on turha edes sinun muuksi väittää. Neuvostoliitto oli päättänyt palauttaa Suomen äiti Venäjän yhteyteen.

  #953774 Ilmoita asiaton viesti

  mylkerö
  Jäsen
  jänkäjoonas1943;11134460 wrote:
  Tervehdys Engel.

  Kertaus on opintojen äiti sanotaan. Pitää varmaan paikkansa. Molemmat kirjoituksesi aiheesta ovat kuvauksellisesti ansiokkaita. Huomioni kiinnittyi ensimmäisen kirjoituksesi lauseeseen ”Suomi ajautui” sotaan. Näinhän asia ei ollut. Suomi pakotettiin sotaan. Tätä faktaa on turha edes sinun muuksi väittää. Neuvostoliitto oli päättänyt palauttaa Suomen äiti Venäjän yhteyteen.

  oli käyty kovaa propakantaa jo sykystä lähtien ja se vaan kiihtyi venäjä teki pieniä raja loukauksija suomen jajoilla ei olut kuin pieni rajavrtia joukko. ja venäjä teki viimeisen hyvän työnsä ja anpui tykillä ne kuuluisat mainilan laukaukset tykkillä korotettiin niinpaljon että saatiin tpettua omija.

  #953775 Ilmoita asiaton viesti

  J.E.Vanaja
  Jäsen

  Talvisota oli Suomen toinen Vapausosta.

  #953776 Ilmoita asiaton viesti

  jänkäjoonas1943
  Osallistuja
  J.E.Vanaja, post: 11134472 wrote:
  Talvisota oli Suomen toinen Vapausosta.

  Ei, kyllä se oli ensimmäinen. 1918 sota oli sisällissota ja luokkasota. Liittyminen euroopan unioniin oli lopullinen sinetti kansalliseen itsenäisyyteen. Mikä tuo Vapausota sitten ikinä onkin?

  #953777 Ilmoita asiaton viesti

  J.E.Vanaja
  Jäsen

  Suomi antoi itsenäisyyden julistuksen 6.12.1917 ja sen seurauksena ryssät sitten tunnusti sen itsenäisyyden saman vuoden lopussa. Entinen isäntä ei kuitenkaan vetänyt joukkojaan pois Suomesta ja niitä oli lähteestä riippuen vielä tammikuun 1918 lopulla noin 40,000-75,000 miestä Suomessa. Vapaussota alkoi, kun niitä joukkoja aljettiin riisumaan aseista Pohjanmaalla ja se oli se hetki, kun Suomi lopullisesti irtautui Venäjästä. Venäjä oli jo aiemmin yllyttänyt suomalaista työväkeä nousemaan kapinaan vapailla vaaleilla valittua esivaltaa ja laillista hallitusta vastaan. Vapaus-sodasta oli kyse siinäkin mielessä, että Venäjä ei edes tunnustanut sodan aikana Suomen laillista hallitusta vaan ainoastaan kansanhallituksen. Edvard Gylling ja Oskari Tokoi olivat taipuneet hyväksymään Leninin vaatimuksen suomalaisen sopijapuolen luonnehtimisesta sosialistiseksi valtioksi. Toinen merkittävä periaatteellinen myönnytys oli se, että Suomea ei kutsuttu kansanvaltuuskunnan tekemän ehdotuksen mukaisesti ”itsenäiseksi ja riippumattomaksi tasavallaksi”, vaan ”riippumattomaksi Suomen Sosialistiseksi Työväentasavallaksi”. Sananmuodon tarkistus oli neuvostohallituksen kannalta merkitsevä, sillä se jätti avoimeksi mahdollisuuden Suomen liittymisestä Venäjän tasavaltojen federaatioon. Nämäkin seikat osoittavat sen, ettei se itsenäisyydentunnustus, jonka ryssät antoivat, ollut todellinen vaan Venäjällä oli muita aikeita Suomen suhteen. Kapinan yhteydessä noin 10,000 venäläistä sotilasta tuki kapinallisten pyrkimyksiä. Jopa niin, että Suomen lopullista irtautumista Venäjästä oli estämässä venäläinen eversti Svetshnikov, joka toimi rinataman komentajana.. Ja tunnustus tuli vasta 14.10.1920, kun Vapaussodan rauhansopimus kirjoitettiin Suomen ja Venäjän välillä Tartossa. Eli sota oli kaikinpuoli vapaussota. Toinen vapaussota oli Talvisota ja kolmas oli Jatkosota.

  #953778 Ilmoita asiaton viesti

  B. Vento
  Osallistuja
  jänkäjoonas1943;11134523 wrote:
  Ei, kyllä se oli ensimmäinen. 1918 sota oli sisällissota ja luokkasota. Liittyminen euroopan unioniin oli lopullinen sinetti kansalliseen itsenäisyyteen. Mikä tuo Vapausota sitten ikinä onkin?

  Sota v. 1918 oli vapaussota, josta meikäläiset punaiset tekivät myös sisällissodan.

  #953779 Ilmoita asiaton viesti

  B. Vento
  Osallistuja
  Quote:
  J.E.Vanaja: Sananmuodon tarkistus oli neuvostohallituksen kannalta merkitsevä, sillä se jätti avoimeksi mahdollisuuden Suomen liittymisestä Venäjän tasavaltojen federaatioon.

  Leninhän sanoikin allekirjoitustilaisuudessa, että ”erotetaan yhdistämistä varten”.

  #953780 Ilmoita asiaton viesti

  J.E.Vanaja
  Jäsen
  B. Vento, post: 11134547 wrote:
  Leninhän sanoikin allekirjoitustilaisuudessa, että ”erotetaan yhdistämistä varten”.

  Lenin: ”»Irtautumisoikeus on paras ja ainoa poliittinen keino idioottimaista pikkuvaltiosysteemiä ja kansallista eristäytymistä vastaan. Eroaminen ei suinkaan ole meidän ohjelmamme. Me emme lainkaan kannata eroamista”.

  #953781 Ilmoita asiaton viesti

  Soli
  Jäsen

  Kolmen keräily Tavja-tarran kysymys:

  Muistatko kuka oli vaatimaton ja vähäinen mies, joka tuli kuuluisaksi tarkoista osumistaan vihulaistemme lävitte. Ainoa alansa tarkka ei suinkaan ollut, mutta eräs kuuluisimmista?
  kurppa

  #953782 Ilmoita asiaton viesti

  Tarkkailija
  Jäsen
  J.E.Vanaja, post: 11134537 wrote:
  Suomi antoi itsenäisyyden julistuksen 6.12.1917 ja sen seurauksena ryssät sitten tunnusti sen itsenäisyyden saman vuoden lopussa. Entinen isäntä ei kuitenkaan vetänyt joukkojaan pois Suomesta ja niitä oli lähteestä riippuen vielä tammikuun 1918 lopulla noin 40,000-75,000 miestä Suomessa. Vapaussota alkoi, kun niitä joukkoja aljettiin riisumaan aseista Pohjanmaalla ja se oli se hetki, kun Suomi lopullisesti irtautui Venäjästä. Venäjä oli jo aiemmin yllyttänyt suomalaista työväkeä nousemaan kapinaan vapailla vaaleilla valittua esivaltaa ja laillista hallitusta vastaan. Vapaus-sodasta oli kyse siinäkin mielessä, että Venäjä ei edes tunnustanut sodan aikana Suomen laillista hallitusta vaan ainoastaan kansanhallituksen. Edvard Gylling ja Oskari Tokoi olivat taipuneet hyväksymään Leninin vaatimuksen suomalaisen sopijapuolen luonnehtimisesta sosialistiseksi valtioksi. Toinen merkittävä periaatteellinen myönnytys oli se, että Suomea ei kutsuttu kansanvaltuuskunnan tekemän ehdotuksen mukaisesti ”itsenäiseksi ja riippumattomaksi tasavallaksi”, vaan ”riippumattomaksi Suomen Sosialistiseksi Työväentasavallaksi”. Sananmuodon tarkistus oli neuvostohallituksen kannalta merkitsevä, sillä se jätti avoimeksi mahdollisuuden Suomen liittymisestä Venäjän tasavaltojen federaatioon. Nämäkin seikat osoittavat sen, ettei se itsenäisyydentunnustus, jonka ryssät antoivat, ollut todellinen vaan Venäjällä oli muita aikeita Suomen suhteen. Kapinan yhteydessä noin 10,000 venäläistä sotilasta tuki kapinallisten pyrkimyksiä. Jopa niin, että Suomen lopullista irtautumista Venäjästä oli estämässä venäläinen eversti Svetshnikov, joka toimi rinataman komentajana.. Ja tunnustus tuli vasta 14.10.1920, kun Vapaussodan rauhansopimus kirjoitettiin Suomen ja Venäjän välillä Tartossa. Eli sota oli kaikinpuoli vapaussota. Toinen vapaussota oli Talvisota ja kolmas oli Jatkosota.

  Sodille annetaan erilaisia nimiä, niitä luokitellaan.
  Sisällissodassa käydään sotaa saman kansan eri ryhmien välillä.
  Luokkasodassa ovat vastakkain eri yhteiskuntaliokat.
  Vapaussodassa joku kansa haluaa itsenäisyyden ja sotii isäntämaata vastaan.

  Samassa sodassa voi olla aineksia monesta eri sotatyypistä. Silloin kai pitäisi arvioida että minkä osuus oli suurin, merkitsevä.

  Vanaja tuossa nimeää vuoden 1918 sodan vapaussodaksi.
  Missä ja milloin siis käytiin tuon sodan Suomen ja Venäjän väliset ratkaisevat taistelut?

  #953783 Ilmoita asiaton viesti

  Hadermann
  Osallistuja

  Tapelkaa pojat saatte tupakkaa. Extra long filter cigarettes 105 Terenttilä.

  #953784 Ilmoita asiaton viesti

  oli karkki
  Jäsen
  Eva Hadermann, post: 11134658 wrote:
  Tapelkaa pojat saatte tupakkaa. Extra long filter cigarettes 105 Terenttilä.

  Vain tyhmät tupakoivat !!

  #953785 Ilmoita asiaton viesti

  Hadermann
  Osallistuja
  oli karkki, post: 11134698 wrote:
  Vain tyhmät tupakoivat !!

  Ristilukki tuli seitilleen. Mahorkkaa on myös ja pravdan lehtiä.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 155)

Alueelle ‘Kotimaa’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.