Opettajana diginatiiveille

Etusivu Foorumit Media ja It Opettajana diginatiiveille

Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 0 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  minjatormanen 5 vuotta, 3 kuukautta sitten.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #97314 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Opettajana diginatiiveille

  Tämän päivän lapset ovat syntyneet kaikenlaisen median ja tietotulvan keskelle. Lapset oppivat nopeasti ja helposti käyttämään erilaisia laitteita ja myös digitaalista mediaa. Ihan pienimmillekin lapsille on kehitetty erilaisia tietokonepelejä, kaksi-vuotiaan pikkuserkkunikin piirustuksissa esiintyy melkein aina ”ängri böörtsejä”.

  Jokaisen lasten kanssa toimivan tulisi ymmärtää se, että nykyaikaan kuuluu erilaisten medioiden läsnäolo ja niiden jatkuva muutos ja lisääntyminen. Työ- ja aikuiselämässä ei enää pärjää, jos ei hallitse erilaisten medioiden käyttöä. Lapsilla tulee olla oikeus medioiden käytön opetteluun ja tämän tulee tapahtua aikuisen tuella ja ohjauksella. Jotta aikuinen voi ohjata lasta digitaalisen median käytössä, tulee hän tietysti ensin hallita sen käyttö itse. Monet aikuiset, myös opettajat, ovat laiskoja lisäämään tietämystään tietokoneiden ja muiden digitaalisten medioiden suhteen ja tämän vuoksi sivuuttavat niiden käytön kokonaan muun muassa koulutyöskentelyssä. On hyvin mahdollista, että lapset ovat taitavampia näiden medioiden käytössä kuin opettajat. Lapsilta kuitenkin puuttuu sellainen kriittinen arviointikyky, jota aikuisella on. Tämä pätee myös digitaalisiin medioihin.

  On vaarallista päästää lapsi digitaalisten medioiden maailmaan ilman minkäänlaista ohjaavaa kättä. Monet vanhemmat pitävät erilaisia medioita ”nykyajan lastenhoitajina”. Kun lapset ovat hiljaa tietokoneen tai television edessä, he eivät aiheuta häiriötä, ainakaan näkyvää sellaista. Lasten tulisi saada tutustua medioiden maailmaan pienestä pitäen aikuisen kanssa. Aikuisen tulisi informoida lasta erilaisten medioiden olemassaolosta sekä niiden oikeasta käytöstä. Lapsille tulee kertoa myös vaaroista, joita tämä voi kohdata digitaalisessa mediassa. Pikkuhiljaa, kun lapsi oppii käyttämään medioita, ja aikuinen voi luottaa siihen, että tämä osaa niitä oikein käyttää, voidaan aikuisen tukea vähentää ja antaa lapsen itse kokeilla.

  #989011 Ilmoita asiaton viesti

  On todella tärkeää ottaa nämä asiat huomioon, ja miettiä, millaisen digikasvatuksen lapselleen tarjoaa. Vaarapaikkoja esiintyy myös verkossa, ja tietämätön lapsi saattaa haksahtaa jos mihinkin ansaan.

  Tärkeitä kysymyksiä ovat, että millaisia tietoja lapsi voi jakaa verkossa ja millaisia asioita on sallittua jakaa. Tietenkin pitää keskustella siitäkin, että mitä ei kannata jakaa ja minkä takia.

  Onko se ainoastaan lasten vanhempien vastuulla vai pitäisikö kouluun tulla oppiaine, jossa nämä asiat käytäisiin tarkemmin läpi?

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Alueelle ‘Media ja It’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.