Kirjojen oikeaoppinen säilytys?

Etusivu Foorumit Lukeminen Kirjojen oikeaoppinen säilytys?

Tämä aihe sisältää 17 vastaukset, 0 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Nimetön 4 vuotta, 6 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #43102 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Siivoilin kirjahyllyäni viikonloppuna, ja jäin miettimään onko kirjojen säilytykseen ”oikeaoppista” suositusta. Ja jos, niin mihin perustuen.

  Kovakantiset kirjat ovat kauniisti pystyssä. Siinä ei ongelmaa.

  Isompikokoiset, kovakantiset taas vaakatasossa, hyllyväli kun ei muutoin riitä. Kannattaisiko ne kuitenkin yrittää mitoittaa pystyyn?

  Pokkareita on miten sattuu. Onko jompi kumpi niille parempi säilytystapa?

  #595425 Ilmoita asiaton viesti

  suvikuu
  Jäsen

  Kirjat pitävät kevyestä imuroinnista ja ”tuulettamisesta”, eli vuosikausia hyllyssä koskemattomina olevia kirjoja on hyvä silloin tällöin valkata eli miten sanoisi; selaista pikaisesti läpi kuten vaikka korttipakkaa. Isotkin kovakantiset olisi kai hyvä pitää pystyasennossa. Eivät mene niin tiiviiseen tilaan. Ihan kotikonsteja nämä vain :).

  #595426 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Entä miten välttää sivujen kellastuminen? Minulla ainakin monissa vanhemmissa pokkareissa ovat sivut päässeet kellastumaan. Osaa pokkareista pidän kirjahyllyssä pystyssä, osa on rottinkisessa laatikossa vaakatasossa pinossa kirjahyllyn alimmalla hyllyllä. Riippumatta siitä missä pokkareita pidän, sivut ovat päässee kellastumaan. Tosin ne ovat saaneet kyllä olla niin sanotusti ihan rauhassa jo useamman vuoden. Ei ole tullut selailtua tai imuroitua…

  #595427 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Kellastumista ei voi välttää, se on paperin ominaisuus. Sitä voi kyllä hidastaa välttämällä kosteutta, korkeita lämpötiloja ja auringonpaistetta.

  #595428 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Kirja oli lainassa kaverilla ja tuli kauhean tupakanhajuisena pois. Tietääkö kukaan keinoa saada hajua kirjasta pois? Samoin olen joskus kirpparilta ostanut kirjoja, joissa on ummehtunut, sellainen kesämökkimäinen haju. Joku on neuvonut pakastamaan kirjan yön yli, mutta kuulostaa oudolta. Onko vinkkejä tai niksejä?

  #595429 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Käsittäkseni niitä voi tuulettaa. Ei tietenkään sadeilmoilla.Talvella pakkaseslla ja kesällä pieni tuulen vire.

  #595430 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Jäin taannoin miettimään tuota tuoksujuttua kun uutisoitiin kirjastojen uudesta politiikasta: ”Kirjastot vaativat asiakkailta korvauksia pahanhajuisista kirjoista. Homeelta tuoksuvia kirjoja ei hyväksytä kaikkien Suomen kirjastojen hyllyyn, vaan teokset poistetaan ja niistä vaaditaan korvaus asiakkaalta…”

  Miten ihmeessä muutaman viikon aikana voi HOME tarttua kirjoihin?
  Tupakansavun ymmärrän kyllä, mutta eikös home vaadi pidemmän ajan ullakolla tai kostuneena muovipussissa tms?

  #595431 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Tällainen säilysvinkki löytyy netistä:

  Kirjoja ei kannata ahtaa hyllyyn liian tiiviisti, sillä sidokset kärsivät puristuksesta, ja niitä on hankala ottaa täydestä hyllystä pois. Suuret foliokokoiset kirjat kannattaa säilyttää lappeellaan.

  Ottaessa kirjaa hyllystä ei pitäisi koskaan vetää sitä ulos niskasta kiinni pitäen, sillä silloin kirjan selkä ja niska voivat vaurioitua. Kannattaa siirtää vieressä olevia kirjoja sen verran, että saa kunnollisen otteen kansista.

  Ihanteellinen ympäristö kirjoille on auringonvalolta suojattu puhdas tila, jossa lämpötila on tasaisesti 17-18 astetta ja ilman suhteellinen kosteus noin 50%. Kotioloissa ei aina ole mahdollista järjestää tällaisia olosuhteita, mutta jokainen voi huolehtia, ettei kirjahylly kylve auringonvalossa tai ole alttiina kosteusvahingoille. Ovellinen kaappi suojaa kirjoja valolta ja pölyltä. Ullakot ja kellarit eivät sovellu kirjavarastoiksi, koska lämpötilan- ja kosteudenvaihtelut ovat niissä suuria.

  http://www.nba.fi/fi/vanhatkirjat


  Nimetön

  ruokasoodalla! Luin jostain lehdestä että esim. tupakanhajun saa kirjasta pois laittamalla ruokasoodaa sivujen väliin ja antaa olla muutama päivä ja sitten vain pyyhkii pois. En ole kokeillut mutta tuo ruokasooda onkin semmoinen ihmeaine että.

  #595433 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Kellastuminen johtuu kuulemma rasvasta paperilla, eli käytännössä siis käsistä jäänyt rasva kellastaa erityisesti pokkarit. Ainut apu siis olisi lukea kirjoja hansikkaat käsissä.

  #595434 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Vanhat kirjat kellastuvat. Siis oikeasti vanhat, tuolta -30/-40 luvulta. Veikkaan siis siinä syyksi paperilaatua…

  #595435 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Homeen haju tarttuu varsin nopeasti huokoiseen materiaaliin. Kirjan ei itsessään tarvi homehtua, riittää että sitä säilytetään esimerkiksi homevaurioituneessa talossa. Jos talo haisee homeelle, haisee kohta melko varmasti myös kirja. Ja tartuttaa pahimmassa tapauksessa hajun edelleen viereisiin kirjoihin. Monet saavat oireita pelkästä hajusta, joten on ihan asiallista että homeenhajuisia kirjoja ei hyväksytä takaisin kirjastoihin.


  Nimetön

  Homeenhaju ei lähde kirjoista. Olen nyt pitänyt kellarissa homeenhajun saaneita kirjoja ja kansioista tuulettumassa toista vuotta ja vielä haisevat niin, ettei voi ottaa sisätiloihin. Pakko kai heittää pois tai myydä ulkokirpparilla tuulisena päivänä.

  #595437 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Laittamaan lainastonkirjoihin mitään ruokasoodaa. Jos et millään voi olla tupakoimatta sisätiloissa tai lainakirjoja lukiessa niin jätä kiltti ne kirjat ihan sinne kirjastoon ja osta omat jos niin kovasti tekee mieli lueskella. Mikään ei ole niin ällttävää kuin tupakalle tai homeelle haiseva laina kirja.


  Nimetön

  Niin kuule jos sä kuule haluat tulla tälle palstalle tupakan hajuisena, niin sulle ihan vinkkinä joo joo tosiaan ihan oikeesti mä kerron, et voi kauheeta! Et niinku jätä kiltti vaan elämä elämättä ja kirjat lukematta et tota noin joo. Kun mua ihan suorastaan etoo et et tota, kun mä ihan olen kyl ihan nainen, enkä tollanen törkykasa et tota kiitos joo. voi kauheeta, minä olen naaaainen! Ajatelin ihan vaan kertoa, et en suosittelis tosiaan joo. En mä tärkeile, en, olen vaan niin naaaainnen.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)

Alueelle ‘Lukeminen’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.