Kestääkö Putinin viides imperiumi?

Etusivu Foorumit Keskusteluklubi Kestääkö Putinin viides imperiumi?

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 0 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Hadermann 4 vuotta, 8 kuukautta sitten.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #111872 Ilmoita asiaton viesti

  Hadermann
  Osallistuja

  Suurin päätelmäni on, että Putinin Venäjä jää ohimeneväksi vaiheeksi, jota kestää niin kauan kuin siloviki eli KGB:n vanha kaarti on vielä ohjaimissa. Osa on kokenut äkkikuoleman ihan viime aikoina.

  Venäjän tulevaisuutta on yhtä vaikea ennustaa kuin sen menneisyyttä. Syynä on se, että menneisyyttä kirjoitetaan ja korjaillaan kaiken aikaa.

  Venäjä ei ole eurooppalainen kansallisvaltio, vaan sarja toinen toistaan seuranneita imperiumeja. Käsittelen ne siten kahtena eri imperiumina. Perustelut olisivat liian pitkät tähän plogiin.

  Venäjän pääministeri Sergei Witte 1900-luvun alussa varottaessaan länsimaita virheestä, johon ne syyllistyivät kohdellessaan Venäjää eurooppalaisena valtiona.

  Venäjän kolmas imperiumi, Romanovien valtakausi, kesti 300 vuotta kunnes sortui 1917 liberaalien arvojen päästyä jälleen kerran voitolle. Silloin Venäjä oli jo todella lähellä länsimaistua. Tsaari ammuttiin kadulle taskussaan uusi Venäjän perustuslaki.

  Lopullinen tuho koitti Venäjälle, kun Nikolai II julisti itsensä armeijan ylipäälliköksi. Teko oli idioottimaisuudessaan vertaansa vailla. Sodan tappio ja kurjuus kulminoitui Nikuun.

  Viimeisin historian tulkinta kertoo: ”Stalin nosti Venäjän kuilusta johon liberaalit olivat maan syösseet ja rakensi uuden imperiumin verellä ja teräksellä. Niin syntyi Venäjän neljäs imperiumi, kunnes liberalismin iskut murskasivat sen 1990-luvun alussa.”

  Nykyisin Gorbatshov ja Jeltsin olivat maanpettureita, jotka möivät imperiumin lännen liberaaleille. Karjala oli myynnissä makkaralla ja Viola juustolla. Vuosituhannen vaihtuessa päätettiin vihdoin hylätä kuolleena syntynyt ajatus kansallisvaltiosta.

  Tshetshenian toisen sodan jälkeen ”Venäjän imperiumi” alkoi toipua Vladimir Putinin johdolla. Etelä-Ossetian vapautussodan (Georgian sodan 2008) jälkeen Venäjä osoitti olevansa valmis palauttamaan valtaansa ne alueet, joilta sen oli ollut väistyttävä heikkoutensa vuosina.

  Vladimir Putinin sanat kaksitoista vuotta sitten, kun hän kutsui Neuvostoliiton romahdusta ”1900-luvun suurimmaksi historialliseksi katastrofiksi” ja onnitteli maanmiehiään siitä, että heidän oli onnistunut säilyttää, kaikista vaikeuksista huolimatta, identiteettinsä ytimessä olennaisin siitä jättiläisestä, joka oli Neuvostoliitto”. Hän tarkoitti silovikeja. https://fi.wikipedia.org/wiki/Silovikit

  Niin ikään kaksitoista vuotta sitten Nezavisimaja Gazetassa http://www.ng.ru/ilmaistiin jokseenkin suorin sanoin Venäjän energiapolitiikan tavoitteet:”Länsimaiden riippuvuus Venäjän energiasta kasvaa kaiken aikaa, kunnes ne tulevat lopulta tilanteeseen, jossa niiden on hyväksyttävä Venäjän kasvava sotilaallinen, poliittinen ja taloudellinen vaikutusvalta entiseen Neuvostoliittoon kuuluneilla alueilla”.

  Noin seitsemän vuotta sitten ”itsenäiseksi” itseään kutsuvassa lehdessä mentiin pitemmälle: ”Euroopan Unionin ja Venäjän liitto, johon liitettäisiin Kaspianmeren rantavaltiot, voisi lopulta taata, että Yhdysvallat menettää suurpoliittisen asemansa”.

  Miten silloin kävisi EU:n edustamien eurooppalaisuuden perusarvojen – oikeusvaltion, kansalaisvapauksien, ihmisoikeuksien – eli edistyksellisen vapaamielisyyden, joka historiassa tunnetaan liberalismina?

  Voimme tuudittautua toivomaan, että silovikien ja Zhirinovskien imperiaaliset haaveet jäävät kellastuviin lehtileikkeisiin – ja ettei heille tarjota tilaisuutta aloittaa Venäjän viidennen imperiumin rakentamista kiristykseen tukeutumalla. Nyt nuo haaveet ainakin lykkääntyvät. Öljyn ja kaasun hinta on romahtanut ja niistä on ylitarjontaa.

  Lisäksi ”Viides imperiumi lähti valloittamaan Syyriaa, josta olisi tarkoitus ponnistaa laajemmin alueelle.

  Kaasuputken tarkoitus oli orjuuttaa länsi energialla suosiolliseksi. Venäjän laivasto partioi Gotlannin vesillä.
  Ruotsalaiset alkanevat vaatia/vaativat hallitustaan liittämään puolustuskykynsä riisuneen maan Natoon Baltian ja Puolan rinnalle. Entä Suomi? Jääkö Suomi ainoana rantavaltiona Venäjän vaikutuspiiriin? Siltä se näyttää ja Ruotsi tekee oharin.

  Koko vanhan mantereen geopolitiikka on jo muuttunut pysyvästi. Maailmanpolitiikassa Kiinan painoarvo on jo tuntuvasti EU:ta suurempi. Pian Intia on sen rinnalla. Kiinan valtionyhtiöt ovat sijoittamassa satoja ylijäämämiljardeja Eurooppaan ja Afrikkaan. Luulisi että nyt olisi aika käynnistää vakava keskustelu EU:n tulevaisuudesta. Viimeistään Afganistanin sota osoitti, etteivät EU:n edustamat ”pehmeät arvot”, ns. soft power, tehoa kriisitilanteissa.

  EU on osa transatlanttista talousaluetta: USA ja EU tuottavat edelleen 45 prosenttia koko maailman kansantuotteesta. Yli puolet maailman viennistä ja tuonnista on peräisin transatlanttiselta talousalueelta.

  Kymmenen vuotta sitten sijoitukset olivat vielä 75 prosenttia kaikista globaaleista suorista sijoituksista. Vaurautta ja kulutusta mitattaessa USA ja EU vastasivat ennen finanssikriisiä 60 prosentista maailmantalouden henkilökohtaisesta kulutuksesta. Pohjois-Atlantti on edelleen maailman tärkein kauppatie. Kuinka kauan?

  Jean Monnet varoitti aikanaan länttä koskaan nousemasta länttä vastaan. Ehkä nyt varoitus voitaisiin kääntää kehoitukseksi: Miksei länsi yhdentyisi toimimaan Kiinan ja Intian rinnalla – ei niitä vastaan, vaan niiden tasa-arvoisena partnerina.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Alueelle ‘Keskusteluklubi’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.