Italia-Ranska-Espanja -aiheiset

Etusivu Foorumit Lukeminen Italia-Ranska-Espanja -aiheiset

Tämä aihe sisältää 35 vastaukset, 0 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Nimetön 5 vuotta, 5 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 36)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #38390 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  hei, nyt vasta löysin tänne….
  Onko teissä ketään kaltaistani lukijaa…luen kaikkiruokaisesti, mutta viihdyn parhaiten lukien kirjoja, jotka sijoittuvat tuohon otsikon rajaamiin maihin. Siis tiedättehän:
  – Frances Mayes: Toskanan auringon alla ja Bella Toscana
  – Peter Mayle
  – Annie Hawkes: Extra Vergin ja jatkoromaanit
  – Donna Leon: Brunetti-dekkarit Venetsiaan sijoittuen
  – Michel Dibdin: Italiaan sijoittuvat Aurelio Zen -dekkarit
  – kaikki keittokirjat, missä Italian ruokia..

  Olen asunut Italiassa, ehkä siksi rakkaus juuri siihen maahan ja kieleen..Espanjan ja Ranskan paikkojen kuvaukset ja yleensäkin eteläinen Eurooppa kiinnostaa muutenkin. Jos jaatte kanssani kiinnostuksen kyseisiin alueisiin ja olette pitäneet ylläolevan luettelon kirjoista, laittakaa lisää hyviä kirjoja samalta aihealueelta, etukäteen jo tuhannesti kiittäen…! Luen paljon myös englanninkielisenä, joten jos teillä on vinkata jotain siltäkin rintamalta, niin hyvä. Kirjat voi olla matkakertomuksia, omaelämäkerrallisia, kuvitteellisia romssuja…

  …ai niin..yritän muuten epätoivoisesti löytää yhtä kirjaa, jota kerran 2 vuotta sitten selasin Kööpenhaminan lentokentän kirjakaupassa…se kertoi skootteri (MUISTELEN, että oli skootteri-, ei moottoripyörä-) matkasta Italiassa ja erityisesti sen pohjoisosassa…en tullut ostaneeksi, eikä ole jälkeen vastaan tullut…ja arvatkaa muistanko yhtään vihjettä tekijästä tai kirjan nimestä – no en…englanninkielinen oli se Köpiksen kentällä ollut kirja…Ei kukaan SATTUMALTA olisi lukenut ja muistaisi???

  #532146 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Täällä yksi samanhenkinen! En tiedä mikä niissä viehättää, itse asun talvet Espanjassa mutta jotenkin haaveilen Italiasta (Toscanasta) vaikka en sillä suunnalla ole kauhean paljoa matkustellut.

  En ikävä kyllä osaa auttaa tuon skootterimatkan kanssa, mutta jos Annie Hawes ja Mayle upposivat niin tykkäisit varmaan Chris Stewartin Alpujarras-kirjoista: Driving over Lemons ja Parrot in the Pepper-tree. Kaveri ostaa ja remppaa vanhan maatilan Espanjasta jne. Stewart on yhdessä Hawes’n kanssa ehdottomia lemppareitani.

  Patrick Moon:n Virgile’s Vineyard on myös hyvä, sijoittuu Ranskan Languedociin. Pidin myös Carole Drinkwaterin Olive Farm’ista (Provence), sille on myös jatko-osa.

  Aurelio Zen oli minulle uusi, pitää panna mieleen. Itse luin äskettäin Firenzeen sijoittuvan Michele Giuttari:n dekkarin A Florentine Death. Hyvä, mutta turhan paljon raakaa väkivaltaa ja liian vähän paikkakuvauksia ja tunnelmia (ehkä koska kirjailija on itse italialainen ja mies…) Viimeisin lukemani Brunetti oli Through a Glass Darkly, taattua perus-Leonia, mutta ehkä jotenkin väritön ja hengetön joihinkin aikaisempiin verrattuna.

  #532147 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Huomenta, paljon kiitoksia noista vinkeistä – laitanpas etsintään..! A Florentine Death kuulostaa tosin siltä, että ehkä paras jättää lukematta niin nukun yöni rauhaisasti ;>

  Tuo Michael Didbin, viime vuonna kuollut kirjailija, kirjoitti mielestäni loistavasti nuo Zen-sarjansa kirjat..pääosassa Venetsialaissyntyinen poliisi Zen, jonka elämässä vaikuttaa risaisasti niin ikääntynyt äiti kuin kulloisetkin rakastajattaret. Poliisihahmona Zen on Leonin Brunettia paljon ”kelmimpi”…siinä missä Brunetti on lainkuuliainen ja tunnollinen, Zen menee siitä, missä aita on matalin. Italian epäkohdat tulevat vastaan kirjan sivuilta..ja sarjan edetessä lukijalla riittää jännitettävää..Italian eri osissa liikutaan, mm. sen vuoksi, että Zen saa komennuksia milloin minnekin. Laitan alle luettelon koko sarjasta, ainakin suurin osa kirjoista on suomennettu, jos ei jo kaikki:
  * Ratking
  * Vendetta
  * Cabal
  * Dead Lagoon
  * Cosi fan tutti
  * A Long Finish
  * Blood rain
  * And then you die
  * Medusa
  * Back to Bologna
  * End of games

  Donna Leonista, olen samaa mieltä Italia-fani kanssasi tuosta Through a Glass Darkly -kirjasta – seuraava; Suffer the Little Children oli sitten taas omanlaisensa…mutta ehdottomana Leonin fanina pysyn..kaikki 16 ilmestynyttä olen hankkinut, ja hankit uudet vastakin…eikös tänä vuonna ilmestykin The Girl of his Dreams…?!

  Historiallisista romaaneista pidän myös yli kaiken, siis jos Italiaan sijoittuvat! Luin vasta Firenzen suuntaan sijoittuvan Dava Dorbelin kirjoittaman Galileo’s Gaughter – perustuu Galileo Galilein toisen tyttären isälleen kirjoittamista kirjeistä ja aikakaudesta, jolloin Galilein totuuksia ei niin uskottu. Lähes 400-sivuinen romaani, joka itseäni viihdytti kovasti…mutta varoitan, että lukijan kannattaa olla oikeasti historiallisista jutuista kiinnostunut…

  Ihan toinen suuntaus kertomakirjallisuudessa on sitten se hömppä, mitä myös tulee luettua..ja löysin hiljan Joanne Harrisin ja Maeve Binchyn veroisen kertojan..ja mikä parasta, kirjat sijoittuvat Italiaan…! Kirjailija on Nicky Pellegrino, ja esikoisteos on nimeltään Delicious…maahan olennaisesti liittyvää ruoka-aihetta ei ohiteta tässäkään hyvän lopun saavassa kirjassa. Viime vuonna ilmestyi The Gypsy Tearoom – en ole vielä saanut käsiini – ja ilmeisesti tänä vuonna tulee The Italian wedding. Kirjailija on vasta nelikymppinen, joten laittakaa nimi mieleen – vaikuttaa sangen tuotteliaalta, ja jos tyyli säilyy yhtä viihdyttävänä ja mukaansatempaavana kuin tuossa ensimmäisessä, niin eiköhän riitä lukijoita.

  Nämä tällä erää..lisää vinkkejä tästä aiheesta saa antaa…! Ihanaa kirjasunnuntaita itse kullekin – nautitaan lukuhetkistämme – itse suuntaan nyt yhdelle kirjakirpparille (en asu nytkään Suomessa, siksi sunnuntaina kirjahankintoihin..) etsimään lisää aarteita…

  #532148 Ilmoita asiaton viesti

  Fiia
  Jäsen

  Italiaan sijoittuvia en monta muista noiden ylläolevien lisäksi, mutta ainakin Aila Meriluoto on kirjoittanut ihan kelvollisen dekkarin Sisar vesi, veli tuli. Siinä suomalaisryhmä on kiertomatkalla Italiassa.

  Muistojen huvila (enpä muista tekijää) sijoittuu muistaakseni Kreikkaan. Kreikassa liikkuu myös suomalaisdekkaristi Seppo Jokinen Kreikkalaisessa kolmiossaan.

  #532149 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  kiitos Fiia näistä! hmm..Meriluodon teoksia en sitten ole lukenut ainuttakaan…pitääpä ihmetellä..googlasin ja tuli mm. tälläistä tietoa ko. kirjasta…
  +++++++++++++++++
  Sisar vesi, veli tuli
  WSOY 1979

  Elämän pettymyksiään pohtiva Hanne matkustaa kulttuuriseuramatkalle Italiaan. Jo junassa hän tutustuu iloiseen savolaiseen Helmiin, josta tulee hänen matkakumppaninsa. Heti perillä alkavat oudot tapahtumat vainota matkalaisia. Onko kyseessä kansainvälinen vakoilu vai mafian salajuoni. Onko joku joukosta murhaaja?
  Kuka seuraa matkalaisia kaupungista toiseen ja miksi? Kauhunhetkien lomassa Hanne tutustuu Italian taideaarteisiin ja muihin suomalaisturisteihin. Matka saattaa muuttaa koko elämän
  ++++++++++++++++++++++
  …taidanpa laittaa lukulistalle…!

  #532150 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Piti vielä laittaa viestiä, kun sain vastauksen tuohon aloitusviestini loppuosan kysymykseen…kirja on löytynyt ja nimeltään:
  Vroom with a View: In Search of Italy’s Dolce Vita on a ’61 Vespa by Peter Moore

  …samassa yhteydessä tuli esille tuli toinenkin teos, minkä taidan laittaamyös lukulistalle:
  Eating Up Italy: Voyages on a Vespa by Matthew Fort

  tiedoksi vaan muillekin Italia-faneille nämä kirjat! Ja mukavaa lukuviikonloppua ihan kaikille!

  Ja jos joku vielä tahtoisi antaa jotain kivoja vinkkejä otsikon aiheisiin liittyen, niin kiitollisuudella vastaanotetaan! Onko joku muuten lukenut vasta nyt suomennetun klassikon: OPETTAVAISIA KERTOMUKSIA / Miguel de Cervantes Saavedra ja jos kyllä, kommentoikaahan…?

  #532151 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Aloittajan vinkkaama Dava Dorbelin Galieo’s Gauther kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta, joka siirtyy myös minun lukulistalle. Galileo Galileohan on todella mielenkiintoinen historiallinen hahmo, jonka ajatuksista ja elämästä on mukava lukea myös fiktiivisessä muodossa. On myös sanottava, että on yllättävän vaikea löytää historiallisisiin merkkihenkilöihin keskittyviä viihteellisiä kirjoja, joten vinkkisi tuli tarpeeseen. Kiitos tiedosta!

  Espanja-Ranska-Italia akselilta löytyy monia klassikkoja kuten Don Quijote, mutta luultavasti etsit tuntemattomimpia teoksia. En ole pitkään aikaan lukenut varsinaisesti Välimerelle sijoittuvia kirjoja, mutta noin vuosi sitten luin Sarah Dunanin Venuksen syntymä, joka oli historiallinen hömppäromaani taiteesta ja rakkaudesta. Muistaakseni se sijoittui renesanssiajan Italiaan ja Michelangelokin oli omassa merkittävässä roolissaan kirjassa. Lukukokemuksena se oli ihan viihdyttävä, mutta ei yltänyt niiden parhaimpien historiallisten romaanien joukkoon, vaikka henkilökuvaukset olivatkin erittäin eläviä. Toisaalta kirjan rakenne oli harvinaisen hyvin suunniteltu ja juoni kantoi loppuun saakka. Eli ei mikään pakkoluettava, mutta erittäin viihdyttävä kirja sateisten päivien varalle (ja Italiafanille).

  #532152 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Huomenta Balea, kiitos viestistä!
  ..Ja huomasinpa omassa tekstissäni olleen painovirhepaholaisen…huom! Se kirja, josta sinäkin kiinnostuit on: GALILEO´S DAUGHTER….eikä gauhter…sormi eksynyt väärälle näppäimelle, anteeksi…!

  #532153 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  off topic, mutta silti: en oikein ymmärrä Leonin kirjojen suosiota, ne ovat tunnelmaltaan jotenkin ”nukkavieruja”. Sitä paitsi huomaan tämän tästä, että Leon on ulkomaalainen: hänelle tulee usein kömmähdyksiä italialaista elämää kuvatessaan. Siis semmoisia juttuja, mitä italialainen ei ikinä tekisi (esim. ruokakuvauksissa).

  #532154 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  On ihan kiva, että aiheesta herää keskustelua…kiitos mielipiteestäsi!

  ”mitä italialainen ei ikinä tekisi”…niin, tämän päivän italialainen ei välttämättä ole niin perinteinen ja saattaa itse italialaisetkin tehdä sellaisia juttuja, mitä ei menneinä aikoina todellakaan olisi tehty…jopa ruokaan, pyhään asiaan, liittyvissä aiheissa…näin mulle kommentoi useampikin aitoitalialainen..ja itse asiassa siellä asuneena olen käytännössä huomannut asian näin olevan. Tiesithän muuten, että Leon on asunut yli 25 vuotta Venetsiassa, nimenomaan Laguuni-Venetsian puolella, ei mantereella? Veikkaan, että Leonin kirjat pureekin juuri sellaisiin, joilla on jokin henkilökohtainen kokemus kyseisestä kaupungista…sinällään tuo nukkavieru kommentissasi on ihan paikallaan..onhan Venetsiakin tietyllä tapaa nukkavieru…

  Vaan vaikuttaa siltä, että tunnet Italiaa sinäkin? Anna jokunen vinkki hyvistä kirjoista…jotain historiallista romaania olisin etsimässä….Ranskan ja Espanjan suunnalta on tullut vähän vinkkejä…

  #532155 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Kävisikö E.M. Forsterin teokset, esim. Hotelli Firenzessä ja Italialainen avioliitto? Nuo ainakin sijoittuvat Italiaan, vaikka eivät varsinaisesti kuvaa italialaista elämänmenoa, vaan enemmänkin yläluokkaisia brittejä Italiassa. Tutustumisenarvoisia ovat myös Italo Calvinon (Paroni puussa) ja Alberto Moravian (Kaksi sisarta, Roomatar, Matka Roomaan ym., Sivustakatsoja ym.) klassikkoteokset.
  Lisäksi useita vuosia Italiassa asunut Pirkko Peltonen-Rognoni on kirjoittanut teokset Ihmeellinen Italia ja Italia vuonna nolla. Kannattaa lukea! Eivät ole romaaneja, vaan enemmänkin kriittisiä dokumentteja/esseitä nyky-Italiasta, mutta jos on Italiasta kiinnostunut, niin varmasti nämäkin kiinnostavat.

  #532156 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Kiitos khk! Alberto Moravia meneekin hakuun…kiitos, lamppu syttyi…nimittäin muistin juuri joskus jonnekin paperinkulmaan ko. nimen kirjoittaneeni, mutta teoksiensa hakeminen unohtui kun muistilappu hukkui…!

  Ihmeellinen Italia Pirkko Peltonen-Rognonilta on luettuna, itse asiassa pidin siitä kriittisestä katsantokannastansa kovasti. Mutta se, että häneltä on toinenkin kirja tullut on mennyt vallan ohi täällä muualla kuin Suomessa ollessa.

  Kevyemmistä tuo hotelli Firenzessä on tullut luetuksi kauan sitten, mutta tuo Italialainen avioliitto ei…joten kiitos kovasti, tässä tulikin jo monta lisää.

  Ja vastineeksi heitän täältä yhden mielenkiintoisen kirjan…suosittelen teille, joilla lähipiirissä italialaisia tai teille, jotka työn puitteissa joudutte/pääsette italialaisten kanssa tekemisiin….BEPPE SEVERGNINI: La Bella Figura – Opastettu kiertokäynti italialaisuuteen. Todella mukavan itseironinen kirja italialaisen Corriera della Sera -lehden kolumnistin kirjoittamana.

  Olisiko joku löytänyt mielenkiintoista luettavaa romaanimaisessa muodossa liittyen Italian historiaan – kertokaa, oletteko lukeneet jotain historiallisia teoksia liittyen vaikkapa Rooman keisareihin, etruskeihin, keskiaikaan?? Casanovat ja Marco Polot on luettu moneen kertaan. Tai elämäkertoja? Entäpä Espanjan-Ranskan -akselilla…edelleen pyytäisin vinkkejä…! Ja korostan, olen kaikkiruokainen noihin kolmeen maahan liittyvästä kirjallisuudesta…

  #532157 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön
  alkuperäinen vielä wrote:
  ”mitä italialainen ei ikinä tekisi”…niin, tämän päivän italialainen ei välttämättä ole niin perinteinen ja saattaa itse italialaisetkin tehdä sellaisia juttuja, mitä ei menneinä aikoina todellakaan olisi tehty…jopa ruokaan, pyhään asiaan, liittyvissä aiheissa…näin mulle kommentoi useampikin aitoitalialainen..ja itse asiassa siellä asuneena olen käytännössä huomannut asian näin olevan. Tiesithän muuten, että Leon on asunut yli 25 vuotta Venetsiassa, nimenomaan Laguuni-Venetsian puolella, ei mantereella?
  Vaan vaikuttaa siltä, että tunnet Italiaa sinäkin? Anna jokunen vinkki hyvistä kirjoista…jotain historiallista romaania olisin etsimässä….Ranskan ja Espanjan suunnalta on tullut vähän vinkkejä…

  En tarkoittanut seikkoja, mitä ei enää tehdä, vaan suoranaisia virheitä. Esim. mieleeni tulee viimeisestä lukemastani Brunetti-kirjasta: jos eturuuaksi syödään pastaa, pääruuaksi ei taatusti, ikinä ole riisiä! Täysin mahdoton ajatus! Tai se, että italainen baarissa tai missä vaan ottaisi ”toisen kahvin” – espressoa nautitaan vähän kuin lääkettä, yksi tujaus ja sitten on pitkäkin väli. Saatat esim. kysyä, haluaako joku henkilö kahvia, ja tämä vastaa: ”Ei, otin jo tänä aamuna”, tai: ”Otin vasta tunti sitten”. Näitä vastaavia esimerkkejä on Leonin kirjoissa paljonkin.

  En tiedä, mitä italialaista kirjallisuutta on käännetty suomeksi (asun Italiassa), mutta luulisin että Robert Harrisin ”Pompeij” varmaankin. Se on hyvin ja asiantuntevasti kirjoitettu, pitkälti historiallisiin faktoihin perustuva romaani Pompeijin viimeisistä päivistä ennen Vesuviuksen purkautumista v. 79 jKr. Mainio uppoutumiskirja!

  #532158 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Eräs Italiaan sijoittuva paksu kirja josta tehtiin myös elokuva (vai oliko sarja) on muistissa mutta mikä nimi?? Umberto Eco: Ruusun nimi. Sehän se oli.

  #532159 Ilmoita asiaton viesti

  Nimetön

  Tässä yksi kirja, jola oli mielekästä luettavaa. Anthony Capellan Ruokaa Amore, kertoo nuoresta Amerikkalais-tytöstä, jonka rakkaudesta kaksi italiaanoa alkavat taistella hänen muutettuaan Roomaan.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 36)

Alueelle ‘Lukeminen’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.